News

Autoritățile pregătesc o majorare de salarii de până la 75%. O singură categorie de angajați este vizată 

Vești bune pentru o categorie de angajați. Salariul le-ar putea fi majorat cu 75% de către autorități. Pentru ca acest lucru să devină valabil, trebuie respectate anumite condiții.
20.05.2022 | 07:30
Autoritatile pregatesc o majorare de salarii de pana la 75 O singura categorie de angajati este vizata
Ce categorie de angajați s-ar putea bucura de majorarea salarială cu 75%. Sursa foto: salariul.net
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru polițiștii din penitenciare. Pe masa Ministerului Justiției se află un proiect de ordin, oficializat recent, în care este precizată o majorare salarială de până la 75%.

Orele de muncă suplimentare vor aduce o majorare salarială de 75% polițiștilor din penitenciare

Mărirea venitului cu procentul de 75% se va face în funcție de orele de muncă suplimentare, prestate în acest an și care nu vor putea beneficia de libere plătite în următoarele 60 de zile. O astfel de măsură este precizată, mai exact, în  Ordinul MJ nr. 2.071/C/2022.

ADVERTISEMENT

Pe lângă majorarea salarială de 75% rămân valabile drepturile salariale pentru orele lucrate în plus. Totodată, timpul suplimentar muncit, în limita a 180 de ore, se va achita doar dacă a fost dispus de șeful ierarhic, în scris, printr-o aprobare de la  ordonatorul de credit.

Dacă vor exista situații excepționale, și verbal șeful ierarhic va putea cere stat peste program. Însă, în prima zi lucrătoare din momentul dispoziției verbale, va trebui mai apoi să facă o solicitare prin scris.

ADVERTISEMENT

”Munca suplimentară prestată în anul 2022, peste programul normal de lucru, de către polițiștii de penitenciare, care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plătește cu drepturile salariale corespunzătoare pentru orele prestate peste programul normal de lucru la care se adaugă o majorare de 75% din salariul de funcție, proporțional cu orele efectiv prestate peste programul normal de lucru.

(…) Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

(…) Prestarea muncii suplimentare se realizează cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind programul de lucru și formele de organizare a acestuia.

(…)Ordonatorii de credite din sistemul administrației penitenciare au obligația de a dispune măsuri pentru compensarea cu timp liber corespunzător a orelor prestate peste programul normal de lucru, în condițiile legii, și pentru asigurarea cu prioritate a perioadei de repaus necesare refacerii capacității de muncă a personalului propriu care a prestat muncă suplimentară”, este menționat în Ordin.

ADVERTISEMENT

Limita poate fi de 360 de ore suplimentare anual

De altfel, limita poate crește până la 360 de ore suplimentare anual, dar fără a se depăși și prin aprobarea ordonatorului de credite. Acesta, la rândul său, va trebui să aibă acordul sindicatelor reprezentative.

Totodată, plata majorată va ține cont și de încadrarea în limita de 3% din suma salariilor de funcție. Dacă se depășește acest plafon, se va oferi timp liber conform cu numărul lucru în plus.

ADVERTISEMENT