News

Autoritățile române, informate încă din martie cu privire la efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. De ce le-au făcut publice abia acum

07.04.2021 | 11:33
Autoritățile române, informate încă din martie cu privire la efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. De ce le-au făcut publice abia acum
Autoritățile române știau încă din martie de efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Deși au fost înștiințate oficial încă din luna martie cu privire la efectele adverse ale vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca, autoritățile române au preferat să nu facă publice aceste detalii.

Până în cursul zilei de marți, 6 aprilie, când reprezentanții Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt au transmis o informare din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, îndemnând profesioniștii din domeniul sănătăţii să acorde o deosebită atenție semnelor şi simptomelor asociate tromboembolismului, respectiv trombocitopeniei.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă o posibilă legătură între cazurile „foarte rare” de cheaguri de sânge asociate cu număr scăzut de trombocite și serul AstraZeneca nu poate fi exclusă în totalitate, s-a constatat că „beneficiile depăşesc riscurile”.

Autoritățile române știau încă din martie de efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca, dar n-au făcut nimic

Potrivit antena3.ro, documentul oficial prin care compania anglo-suedeză recunoaște că există o legătură între cheagurile de sânge și vaccinul său anti-Covid a fost transmis autorităților române pe data de 23 martie.

ADVERTISEMENT

COVID-19 Vaccine AstraZeneca: beneficiile depăşesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine associate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă.

După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca a fost observată foarte rar o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoţite de sângerare. Profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să fie atenţi la semnele şi simptomele tromboembolismului şi ale trombocitopeniei.

Persoanele vaccinate trebuie să solicite asistenţă medicală imediată în cazurile în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăţi de respiraţie, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente.

ADVERTISEMENT

De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă şi vedere înceţoşată, sau care prezintă echimoze (peteşii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistenţă medical”, se arată în informarea transmisă „de comun acord” de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Agenția Națională a Medicamentului şi Dispozitivele Medicale din România (ANMDMR) și reprezentanții companiei AstraZeneca.

Anunţul către profesioniştii din sănătate vine în contextul în care medicii de familie au fost solicitaţi să-şi exprime disponibilitatea de a se implica în campania de vaccinare, astfel încât serurile anti-Covid să poată fi administrate în propriile cabinete și doar 30% au răspuns pozitiv acestei propuneri.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri