News

Cum se lăudau autoritățile cu investiții de milioane de euro la spitalul din Târgu-Cărbunești. Unitatea nu avea nici măcar autorizație ISU în februarie

Autoritățile se laudă cu investiții de milioane de euro la Spitalul de Urgență din Târgu-Cărbunești, dar medicii spun că realitatea era una ușor diferită
22.10.2021 | 11:14
Cum se laudau autoritatile cu investitii de milioane de euro la spitalul din TarguCarbunesti Unitatea nu avea nici macar autorizatie ISU in februarie
Spitalul din Târgu Cărbunești nici măcar nu avea autorizație ISU în februarie. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost haos total la Spitalul din Târgu Cărbunești după ce instalația de oxigen s-a oprit, fără să se ştie cauza. Pacienții au avut nevoie de ventilare în ambulanțe și personalul medical a fost solicitat la maximum pentru a depăși situația de criză. Autoritățile din București au transmis că de vină ar fi stocatorul de oxigen.

Mai mult decât atât, Raed Arafat a activat Planul Roșu de Intervenție și spus că a trimis de urgență peste 60 de butelii de oxigen. Ministerul Sănătăţii a anunțat că 80-90 de pacienţi cu COVID-19 din unitatea medicală necesită suport de oxigen şi că alţi 15 se aflau la ATI.

ADVERTISEMENT

Cum s-au lăudat autoritățile cu investiții de milioane de euro la spitalul din Târgu-Cărbunești

Interesant este că autoritățile locale n-au ezitat o clipă și s-au lădat mereu cu investiții serioase în unitatea de la Târgu Cărbunești. Astfel, chiar în luna aprilie a acestui an, primarul Dănuț Birău spunea că a semnat un contract pe fonduri europene, în valoare de 5 milioane de euro.

Banii urmau să meargă la dotarea Spitalului de Urgență Târgu-Cărbunești cu echipamente medicale și de protecție împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

În plus, a mai zis edilul, în curând Compania Națională de Investiții va scoate la licitație proiectul de reabilitare, consolidare a unui corp de clădire a spitalului, valoarea investiției fiind de 1 milion de euro.

De altfel, la Spitalul COVID Târgu-Cărbunești se lucra la modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului. Clădirea, în care se vor investi circa 2 milioane de euro, tot fonduri europene, va avea 3 etaje și va fi dotată inclusiv cu lift.

ADVERTISEMENT

Scandal la spitalul din Târgu Cărbunești

Cu toate acestea, n-a fost liniște peste vară la unitatea medicală din Târgu Cărbunești. Spitalul a rămas mult timp dedicat pacienților COVID-19 în ciuda insistențelor medicilor.

La un moment dat, în unitate mai erau internați doar 3 pacienți cu coronavirus. Directorul Constantin Târziu spunea că a făcut un memoriu către DSP privind reluarea activității obișnuite, dar că vor fi păstrate, în continuare și paturi pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

Managerul a recunoscut că primea, zilnic, zeci de apeluri de la gorjenii din zonă care așteptau redeschiderea spitalului. Cu toate acestea, unitatea și-a păstrat rolul anti COVID-19, în vreme ce saloanele pentru persoanele suspecte sau bolnave, din alte spitale, vor fi reduse.

„La spitalul de la Novaci vrem să reducem din numărul de paturi pentru pacienți care prezintă suspiciuni sau infectați sau SARS-CoV-2. Am discutat cu domnul manager. Au 65 de paturi pentru pacienții pozitivi și vor fi reduse la 20.

La restul spitalelor, dacă nu este nevoie, vor fi reduse de tot. Adică vor fi păstrate acele saloane pentru suspiciuni. Dacă vine un pacient cu o suspiciune, trebuie să existe spații unde poate fi internat până vine rezultatul, iar în cazul în care va fi pozitiv va fi transferat la spitalul din Târgu-Cărbunești.

La toate spitalele există o zonă numită tampon, care va rămâne. Începem să analizăm și vom lua decizia la fiecare spital în parte. Chiar din această lună se vor aplica aceste măsuri. Spitalul de la Târgu-Cărbunești va rămâne dedicat numai pacienților cu COVID-19, iar Secția de Boli infecțioase la fel și numărul de paturi de ATI“, declara Narcis Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj

Directorul spitalului din Târgu Cărbunești: „Mi-e rușine să spun câți pacienți avem”

Situația a nemulțumit multă lume și managerul Constantin Târziu a transmis că a purtat discuții inclusiv la Ministerul Sănătății pentru reluarea activității normale.

“Vrem să dăm drumul la spital, e nevoie. Mi-e rușine să spun câți pacienți avem”, spunea managerul spitalului din Târgu-Cărbunești.

Culmea, mai multe voci l-au acuzat chiar pe managerul unității de faptul că spitalul nu se redeschide. Acesta a explicat, însă că se face igienizare în toate secțiile, tocmai în vederea reluării activității normale. O reluare care s-a petrecut abia la începutul lunii iunie, lună în care nu mai exista nici măcar un pacient cu coronavirus internat.

La finalul lunii iulie, managerul Constantin Târziu a transmis că a fost mărit numărul de paturi și la Terapie Intensivă. La Spitalul COVID-19 Târgu-Cărbunești erau 200 de paturi pregătite să primească noi pacienți.

Pentru că situația începea să se înrăutățească, cei din conducere au demarat procedurile pentru achiziționarea materialelor sanitare, a măștilor și combinezoanelor precum și a substanțelor dezinfectante.

În septembrie, unitatea era din nou full de pacienți infectați cu COVID-19.

Spitalul nu avea autorizație ISU în februarie

Interesant este că în luna februarie, primarul Dănuț Birău anunța că va aloca fondurile necesare pentru ca spitalul din Târgu-Cărbunești să-și poată obține autorizația de securitate la incendiu.

ISU Gorj comunica atunci că în județ încă mai sunt trei spitale fără autorizație, cele din Târgu-Cărbunești, Novaci și Bumbești-Jiu. Birău a precizat că va prinde, în bugetul din acest an, banii necesari spitalului suport COVID.

Edilul Dănuț Birău a ținut să precizeze că decizia ca spitalul din Târgu-Cărbunești să fie desemnat unitate suport COVID-19, deși nu avea autorizație ISU, nu a aparținut autorității locale, ci Ministerului Sănătății.

Ce s-a întâmplat la spitalul din Târgu Cărbunești

Din nefericire, două persoane au decedat, starea lor fiind una gravă. Prefectul de Gorj a anunţat că moartea lor nu a avut legătură cu incidentul care a dus la declanşarea Planului Roşu de Intervenţii. Mangerul spitalului susţine însă că încă nu se poate pronunţa asupra cauzei decesului pacienţilor aflaţi la ATI.

Primii pacienţi de la spitalul din Târgu Cărbuneşti au sosit deja la Spitalul Judeţean Târgu Jiu. Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a precizat că cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza.

Târziu a ţinut să explice că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.

ADVERTISEMENT
Tags: