News

Autorităţile SE PREGĂTESC de un CUTREMUR DEVASTATOR

Activitatea seismică din zona Vrancei cu efecte puternice reprezintă o ameninţare continuă, susţin oficialii Ministerului de Interne. Din această cauză, autorităţile din Capitală au...
18.03.2015 | 13:30
Autoritatile SE PREGATESC de un CUTREMUR DEVASTATOR
ADVERTISEMENT

Activitatea seismică din zona Vrancei cu efecte puternice reprezintă o ameninţare continuă, susţin oficialii Ministerului de Interne. Din această cauză, autorităţile din Capitală au pregătit Planul Roşu de Intervenţie în caz de dezastru. România a fost zguduită, la începutul săptămânii, de cel mai puternic cutremur din acest an, aparatele înregistrând o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter. Pericolul iminent al producerii unui cutremur devastator a determinat autorităţile să emită un Plan Roşu de Intervenţie pentru Bucureşti care prevede modalităţile de evacuare a populaţiei, centrele din Capitală unde pot fi adăpostiţi sinistraţii, precum şi mobilizarea echipelor de salvatori. În cazul unui dezastru provocat de un cutremur catastrofal în Capitală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov a pregătit Detaşamentul Special de Salvatori, specializat pentru a interveni în situaţii de urgenţă complexe. Detaşamentul are în dotareechipamente pentru identificarea persoanelor din medii ostile vieţii, precum camere de termoviziune, aparate de detectare a forţei vii, pe baza vibraţiilor produse de victima aflată sub dărâmături, precum şi o autospecială de descarcerare grea, care permite ridicarea unor elemente de construcţie de până la 20 de tone. Totodată, acesta dispune de un spital mobil şi autospeciale pentru transport victime multiple.

Bisericile, folosite ca adăposturi

În cazul producerii unui cutremur, autorităţile recomandă să vă îndreptaţi către spaţii deschise, în parcuri, dacă aveţi norocul să fie unul în apropiere, departe de clădiri, cabluri electrice, panouri publicitare şi linii electrice ale mijloacelor de transport în comun. De asemenea, este indicat să aveţi pregătit un rucsac pentru situaţii de urgenţă, cu ajutorul căruia să supravieţuiţi timp de trei zile. În cazul în care clădirea în care locuiţi este grav afectată de cutremur, va trebui să respectaţi dispoziţiile legale şi să vă adaptaţi la condiţiile de sinistrat, potrivit Planului Roşu de Intervenţie. În prezent, capacitatea de cazare a sinistraţilor se ridică la doar 300.000 de locuri, acestea fiind amplasate în săli de sport, clase, hoteluri, în săli de spectacol şi chiar în biserici. La nevoie, clădirile aflate în administrarea Consiliului General şi Local şi a RA-APPS vor fi şi ele transformate în adăposturi.

ADVERTISEMENT

 

Populaţia adultă, neinformată

Începând din 2012, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a demarat o amplă campanie de informare ce are ca scop atingerea unui nivel ridicat al protecţiei împotriva dezastrelor prin prevenirea sau reducerea efectelor potenţiale ale acestora cu ajutorul promovării unei culturi a prevenirii. Campaniile iniţiale s-au bazat pe informarea elevilor, cu speranţa că aceştia vor disemina informaţiile către fraţi, părinţi, bunici sau cunoştinţe. În urma cercetărilor sociologice s-a constatat însă că aproximativ 80% din populaţia adultă nu deţine cunoştinţe în ceea ce priveşte comportamentul în caz de cutremur. Astfel, începând din acest an, ISU a demarat campania “Nu tremur la cutremur”, ce are la bază spoturi animate la TV cu rolul de a educa populaţia adultă.

“Planul Roşu va fi activat în situaţiile de urgenţă generate de producerea unui seism, de ruperea barajelor din Bucureşti, dar şi în cazul altor dezastre”, Mihai Guţă, inspector-şef ISUMB 39 de panouri de informare în domeniul situaţiilor de urgenţă sunt amplasate pe raza municipiului Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.ziarulring.ro