News

Autoritățile suedeze surprinse de numărul mare al morților provocate de COVID-19. Suedia nu a luat măsuri de izolare

07.05.2020 | 12:54
Autoritatile suedeze surprinse de numarul mare al mortilor provocate de COVID19 Suedia nu a luat masuri de izolare
ADVERTISEMENT

Deși Suedia nu a luat măsuri severe de izolare a populației, epidemiologul-șef din această țară s-a arătat surprins de numărul mare de decese provocate de epidemia de coronavirus. Suedezii sperau ca rata mortalității să fie mai mică, scrie Business Insider.

Rata mortalității, mai mare de 10%

Medicul Anders Tegnell, coordonatorul combaterii epidemiei în Suedia, a afirmat, într-o emisiune televizată, că autoritățile și-au asumat un număr mai mare de infectări, însă ponderea deceselor a fost neașteptat de mare.

ADVERTISEMENT

Nu am calculat inițial o rată a mortalității atât de mare, recunosc. Am estimat că mai mulți oameni se vor îmbolnăvi, dar rata înaltă a mortalității a fost o supriză pentru noi”, a declarat Anders Tegnell.

Până marți, Suedia a raportat peste 23.000 de infectări cu COVID-19, dintre care circa 2.700 au dus la decese. Rata mortalității este substanțial mai mare față de țările vecine sau față de țările care au impus restricții de circulație populației.

ADVERTISEMENT

În continuare, Tegnell susține că sunt și părți bune ale strategiei adoptate de Suedia, prin care populației i s-a cerut să respecte distanțarea socială, dar fără o impunere strictă a acestor norme.  ”Nu spun că avem succes pe toate planurile. Rata mortalității este un motiv de îngrijorare”, a spus epidemiologul.

El a precizat că au fost afectate în mod deosebit azilele de bătrâni, chiar dacă au fost interzise vizitele în aceste așezăminte. Tegnell spune că, din acest punct de vedere, Suedia se confruntă cu aceleași probleme pe care le-au avut și alte state europene.

ADVERTISEMENT

”Chiar am crezut că azilele pentru vârstnici vor reuși să țină boala departe într-o măsură mai mare decât au reușit efectiv”, a spus Tegnell.

Chiar și în aceste circumstanțe, epidemiologul-șef al Suediei crede  că este ”foarte dificil” de stabilit dacă izolarea populației ar fi dus la prevenirea unor  decese.

ADVERTISEMENT