News

Autoritățile vor reducerea vârstei de pensionare. Ce categorii de muncitori sunt vizate

18.04.2021 | 15:56
Autoritățile vor reducerea vârstei de pensionare. Ce categorii de muncitori sunt vizate
Românii ar putea avea o pensie mică peste 30 de ani. Câți bani se acumulează la pilonul II . Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Reducerea vârstei de pensionare pentru anumite categorii de persoane din România este un subiect care ajunge din nou pe masa de decizie în Parlamentul României.

Autoritățile doresc să modifice legislația privind sistemul de pensii publice prin reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite de muncă , conform unui proiect de lege înregistrat la Senat în săptămâna recent încheiată.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, a fost înregistrată propunerea legislativă nr. B140/2021. Aceasta vizează modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Reducerea vârstei de pensionare, din nou pe masa de decizie. Ce categorii de muncitori sunt vizate

Propunerea aflată pe masa discuțiilor în Senat prevede reducerea cu 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, faţă de cele 4 luni care sunt prevăzute în prezent, anunță Zf.ro.

ADVERTISEMENT

Proiectul propune modificarea art. 18 lit a.), astfel: Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:

  • 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.

Locurile de muncă în condiții deosebite, conform legislației aflată în discuții, sunt considerate “locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 1 an vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni.

În ceea ce-i privește pe cei care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 30 ani, ei vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani şi 8 luni.

Ce urmează pentru această propunere legislativă

Pentru ca această propunere legislativă în ceea ce privește reducerea vârstei de pensionare să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri