News

Autoritățile vor schimba legea pensiilor. Ce venit ar putea avea un român cu vechime minimă de muncă

Legea pensiilor va suferi noi modificări. Sunt vizați românii care au cotizat 10 sau 25 de ani. Ce sumă ar putea încasa o persoană cu vechime minimă de muncă?
10.06.2022 | 08:37
Autoritatile vor schimba legea pensiilor Ce venit ar putea avea un roman cu vechime minima de munca
Cum vor autoritățile să schimbe legea pensiilor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legea pensiilor este pe cale de schimbare. Va suferi modificări, aduse de autorități, în scopul eliminării inechităților din sistem.

Autoritățile vor să modifice legea pensiilor pentru a elimina inechitățile din sistem

Pentru noile modificări s-au făcut deja niște calcule despre cât ar putea primi, de exemplu, un român cu vechime minimă.  Asta în contextul în care, de la 1 septembrie 2023 nu se vor mai putea cumpăra ani de muncă.

ADVERTISEMENT

Conform actualei legislații, este stipulată o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, pentru a deveni pensionar/ă. Se poate aplica însă și legea 127, în baza căreia este nevoie de un minim de cotizație de 10 și 35 de ani pentru a beneficia de pensia de limită de vârstă.

Perioada minimă de cotizare s-ar putea schimba

Drept urmare, nu este exclus ca să se schimbe și perioada minimă de cotizare. Astfel, calculul ar fi următorul, potrivit Antena 3: o persoană care a lucrat un deceniu sau mai mult ar putea încasa bani egali cu 40% din salariul minim brut pe țară, la pensionare.

ADVERTISEMENT

În prezent, ar însemna 1.020 lei, care ar crește cu un procent de 1% pentru fiecare cotizare până la 15 ani. Așadar în 11 ani se va ajunge la 41% din salariul minim brut, în 12 ani la 42% din venitul minim brut.

Românii cu o cotizare de 15 ani ar primi o pensie cu 45% din salariul minim brut pe ţară, din clipa ieșirii la pensie. O astfel de situație ar însemna 1.020 lei din 2550 lei din salariul minim brut actual,  1.147 de lei.

ADVERTISEMENT

”Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem (…)

ADVERTISEMENT

Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor.

 Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: