Life

Autorul celei mai auzite melodii la zilele de naștere. El a scris Mulți ani trăiască

Cânți la fiecare aniversare melodia Mulți ani trăiască, dar nu știai că el este cel care a compus-o. Ce alte piese îi aparțin.
29.04.2023 | 17:16
Autorul celei mai auzite melodii la zilele de nastere El a scris Multi ani traiasca
Cine a compus melodia Mulți ani trăiască. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cu siguranță, orice român a cântat măcar o dată melodia Mulți ani trăiască. Nu lipsește de la nicio aniversare și reprezintă sunetul de fundal atunci când mult așteptatul tort este adus în scenă, iar acesta este numele autorului celebrei piese.

Cine a compus melodia Mulți ani trăiască

Nu există aniversare fără melodia Mulți ani trăiască. Orice român, fie el mic sau mare, a ascultat-o sau a fredonat-o măcar o dată unui prieten sau unui membru al familiei. De obicei, începe să răsune din boxe în același moment în  care este adus și tortul.

ADVERTISEMENT

Însă, te-ai gândit până acum cine este omul care a compus această piesă? Ei bine, este vorba despre românul Alexandru Podoleanu. Pe lângă melodia Mulți ani trăiască, el a lăsat în urmă mai multe cântece scurte.

Piesele simple au devenit, pe parcursul anilor, unele care fac parte din identitatea țării noastre și fac parte din tradițiile care țin de zile de naștere sau chiar și sărbători importante, cum ar fi Crăciunul.

ADVERTISEMENT

Alexandru Podoleanu s-a născut pe data de 30 august 1846 la Podoleni, în Neamț și a decedat în anul 1907, la București. De meserie a fost profesor și autor, remarcându-se prin crearea în stil tradițional a unor cântece bisericești.

Astfel, autorul celebrei piese de la aniversări a ieșit în evidență, în primul rând, ca personalitate a muzicii religioase corale. În plus, este cunoscut ca fiind primii compozitori care au explorat această zonă creativă.

ADVERTISEMENT

Autorul a studiat la Școala de cântări bisericești aflată la Mănăstirea Neam. Ulterior a urmat cursurile Conservatorului din Capitală. Aici l-a avut profesor pe muzicianul Eduard Wachmann.

Ce alte cântece a mai compus Alexandru Postoleanu

În afară de melodia Mulți ani trăiască, lui Alexandru Postoleanu îi mai datorăm colindele Bună dimineața la Moș Ajun și Florile dalbe- cu care copiii obișnuiesc să meargă pe la rude și vecini. Tot lui îi aparține și Hristos a Înviat!.

ADVERTISEMENT

La baza primei amintite stau cântările psaltice. Totodată, cea mai mare parte a cântecelor compuse de Alexandru Postoleanu sunt scrise pentru un cor mixt sau bărbătesc. În repertoriul oficial al Bisericii au intrat: Doamne miluiește, Crucii tale, Hristos a Înviat!. În afară de acestea, mai sunt cântările de la cununie, Imnul arhieresc, catismele de la înmormântare, irmoasele, Veșnica pomenire și  chinonicele, scrie dcnews.ro. 

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea...
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea ocupa în Canada, în timp ce campionul nostru o lua de la zero
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă...
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă printre degete
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”