News

Autorul masacrului de la o școală din Texas, un adolescent singuratic care și-a făcut cadou la 18 ani două arme semiautomate

Salvador Ramos și-a împușcat în față bunica înainte de a comite atacul în care a ucis 19 elevi și doi profesori. Cei care-l cunoșteau îl descriu drept un singuratic care nu reușea să-și păstreze prietenii.
26.05.2022 | 15:00
Autorul masacrului de la o scoala din Texas un adolescent singuratic care sia facut cadou la 18 ani doua arme semiautomate
Adolescentul care a comis masacrul de la o școală din Texas, un singuratic cu probleme de comportament Foto: Texas Department of Public Safety, CNN, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autorul masacrului de la Școala elementară Robb din Uvalde, Texas, a fost identificat în persoana lui Salvador Ramos, un elev de liceu în vârstă de optsprezece ani. Tânărul a fost ucis de trupele speciale după ce a ucis 21 de persoane și a rănit alte 17.

Autorul masacrului de la o școală din Texas, un adolescent singuratic

Potrivit senatorului de Texas Roland Gutierrez, adolescentul a sugerat pe rețelele de socializare că ar putea avea loc un atac. „El a sugerat că copiii ar trebui să aibă grijă”, le-a spus parlamentarul jurnaliștilor după atac.

ADVERTISEMENT

La rândul său, guvernatorul Greg Abbott a declarat că Ramos ar fi postat pe Facebook „Voi trage într-o școală elementară”. Facebook contestă această relatare, spunând că este vorba despre „mesaje private care au fost descoperite după ce a avut loc teribila tragedie”.

Tânărul de 18 ani și-a împușcat bunica în față înainte de a fura camioneta familiei și de a se îndrepta către Școala Elementară Robb. Femeia este cea care a anunțat poliția, iar ulterior a fost dusă la spital în stare critică.

ADVERTISEMENT

Se crede că Ramos a abandonat apoi camioneta în afara școlii și a pătruns în clădire.

Deși, polițiștii de la școală l-au confruntat, nu au tras niciun foc și nu au încetinit înaintarea băiatului, permițându-i să intre într-o sală de clasă înarmat cu o armă semiautomată de tip AR-15 și să se baricadeze în ea.

A tras în oricine îi stătea în cale

„Suspectul a intrat în școală și, de îndată ce a intrat în școală, a început să împuște copii, profesori, pe oricine îi stătea în cale”, a declarat Christopher Olivarez de la Departamentul de Siguranță Publică din Texas, relatează The Independent.

ADVERTISEMENT

O echipă formată din comandouri de elită a Poliției de Frontieră, șerifi districtuali și ofițeri de poliție locală a pătruns în cele din urmă în încăpere, un agent al Poliției de Frontieră împușcându-l pe Ramos.

Pe lângă cele 21 de persoane ucise, Ramos a rănit alte 17 persoane în timpul atacului său, au declarat oficialii din Texas într-o conferință de presă. Potrivit autorităților se așteaptă ca toți răniții să supraviețuiască.

ADVERTISEMENT

Ramos a achiziționat în mod legal două puști tip AR-15 la vârsta de 18 ani, pe una folosind-o în timpul atacului armat.

„Acesta a fost primul lucru pe care l-a făcut la vârsta de 18 ani”, a spus Roland Gutierrez.

Oficialii din Texas au declarat că Ramos nu avea antecedente penale și nici nu era în evidențe cu probleme de sănătate mintală și că „nu a existat nicio avertizare semnificativă asupra intențiilor sale” în afara mesajelor de dinainte de atac, a mai precizat guvernatorul Abbott.

Prietenii spun că atacatorul fusese hărțuit și avea ieșiri violente

Cu toate acestea, cei care l-au cunoscut pe Ramos descriu un individ profund tulburat. Prietenii și rudele au povestit că Ramos a fost hărțuit, s-a tăiat pe față, a tras cu un pistol cu bile în oameni la întâmplare și a aruncat cu ouă în mașini în anii care au precedat atacul mortal.

Familia și prietenii au spus, de asemenea, că a avut o viață grea acasă, că a fost hărțuit din cauza unui defect de vorbire din copilărie și că și-a atacat violent atât prietenii, străinii, cât și pe mama lui.

Santos Valdez Jr, în vârstă de 18 ani, a declarat pentru The Washington Post că îl cunoaște pe Ramos încă de la începuturile școlii elementare, adăugând că au fost prieteni până când comportamentul lui Ramos a început să se înrăutățească.

Obișnuiau să joace jocuri video împreună înainte ca Ramos să se schimbe. Valdez a descris o întâlnire când Ramos a ajuns într-un parc unde obișnuiau să joace baschet cu tăieturi pe toată fața, spunând inițial că a fost zgâriat de o pisică.

„Apoi mi-a spus adevărul, că și-a tăiat fața cu cuțite, iar și iar și iar”, a spus Valdez. „I-am spus: Ești nebun, frate, de ce ai face asta?”

Ramos i-a spus că a făcut-o pentru distracție, a mai povestit Valdez.

Hărțuit din cauză că se bâlbâia și era sâsâit

Prietenii și membrii familiei au spus că Ramos a fost hărțuit în gimnaziu și liceu din cauză că se bâlbâia și era sâsâit. Considerându-se cel mai bun prieten al lui Ramos în clasa a opta, Stephen Garcia a spus că a avut o experiență școlară dificilă.

„A fost hărțuit din greu, de mulți oameni”, a spus Garcia pentru Post. „Pe rețelele sociale, pe jocuri, peste tot. Era cel mai drăguț copil, cel mai timid copil. Trebuia doar să iasă din carapace”, a adăugat el.

Garcia a mai povestit că Ramos a postat odată o fotografie în care era machiat cu tuș de ochi negru, provocând un număr mare de comentarii care includeau un limbaj derogatoriu adresat homosexualilor.

Stephen Garcia a mai spus că a încercat să-l apere pe Ramos, dar când s-a mutat într-o altă zonă din Texas din cauza slujbei mamei sale, Ramos „a început să fie o persoană diferită. Starea lui a continuat să se înrăutățească din ce în ce mai mult.”

Ramos a abandonat școala când Garcia s-a mutat și a început să se îmbrace în negru, și-a lăsat părul să crească și a început să poarte bocanci militari.

Colegii de clasă au spus că a ratat o mare parte a anului școlar și că nu era pregătit să absolve cu ceilalți anul acesta.

Verișoara lui Ramos, Mia, a declarat că „nu a mai fost o persoană socială după ce a fost hărțuit pentru bâlbâială. Cred că pur și simplu nu se mai simțea confortabil la școală.”

Relație tensionată cu mama

Colega de liceu, Nadia Reyes, a relatat la rândul său că Ramos a postat o poveste pe Instagram în urmă cu două luni, care îl arăta țipând la mama lui, despre care spunea că încerca să-l facă să plece de acasă.

Un vecin al familiei, Ruben Flores, în vârstă de 41 de ani, a spus și el că Ramos a avut „o viață destul de grea cu mama lui”. Flores a mai spus că Ramos s-a mutat din casa mamei sale pentru a locui cu bunica lui în urmă cu câteva luni. Bunica deținea și casa în care locuia mama lui Ramos.

Nadia Reyes a mai povestit că își amintește în jur de cinci lupte cu pumnii în care a fost implicat Ramos în gimnaziu și la liceu. Orice prietenie pe care a reușit să o lege nu a durat mult, a adăugat ea.

Ramos a fost ucis de membrii unei echipe tactice de elită a patrulei de frontieră (Bortac)

Suspectul s-a baricadat într-o sală de clasă cu două încăperi de la școala elementară Robb din Uvalde, unde și-a ucis victimele și a tras în forțele de ordine.

Membrii echipei Bortac a Poliției de Frontieră au intervenit în atacul asupra școlii, situată în orașul aflat la circa 130 de kilometri vest de San Antonio, dar nu au putut intra în sala de clasă din cauza unei uși de oțel și a construcției din blocuri de beton a clădirii.

După ce Bortac a primit o cheie master de la directorul școlii, au reușit să pătrundă cu forța în sala de clasă. Un agent l-a împușcat și ucis pe Ramos.

Oficialii au declarat că, odată înăuntru, agenții au găsit copii morți grămadă unii peste alții.

ATF spune că Ramos a cumpărat în mod legal două arme semiautomate pe 17 mai și 20 mai. Una dintre puști a fost lăsată în camioneta accidentată a suspectului, în timp ce cealaltă, un Daniel Defense, a fost găsit cu el la școală.

El a cumpărat 375 de cartușe de calibrul 5,56 pe 18 mai.

Bunicul lui Ramos descrie un adolescent cu probleme. Mama spune că nu era violent

Bunicul atacatorului spune că nu știa că Ramos avea puști de asalt de mare putere acasă. „Nu știam că are arme”, a spus Rolando Reyes. „Dacă aș fi știut, aș fi raportat acest lucru.”

Adolescentul stătea cu bunicii săi după o ceartă cu mama lui, potrivit familiei. Își petrecea cea mai mare parte a timpului singur în camera lui, jucând jocuri video.

„Era foarte tăcut, nu vorbea foarte mult”, a mai spus Rolando Reyes. Acesta a mai precizat că uneori îl lua pe Ramos să lucreze cu el, deoarece adolescentul lipsea frecvent de la școală.

Pe de altă parte, mama atacatorului a rupt tăcerea pentru a spune că fiul ei „nu a fost o persoană violentă”. „Fiul meu nu a fost o persoană violentă. Sunt surprinsă de ceea ce a făcut”, a spus ea. „Mă rog pentru acele familii. Mă rog pentru toți acei copii nevinovați, da, sunt. Ei (copiii) nu au avut niciun rol în asta.”

Femeia a negat că ea și fiul ei aveau o relație deteriorată, deși el plecase să locuiască cu bunica lui. „Am avut o relație bună cu el. Era un singuratic, nu avea mulți prieteni”, a spus ea.

Cel mai mortal atac la o școală primară din 2012

Numărul morților face ca atacul de la școala din Uvalde să fie cel mai mortal atac asupra unei școli primare de la atacul armat din 2012 de la Sandy Hook Elementary School din Newtown, Connecticut, care a luat viețile a 20 de elevi și șase profesori.

Joe Biden s-a adresat națiunii spunând că este timpul să „transforme această durere în acțiune” și să schimbe legile privind armele de foc. „De ce suntem dispuși să trăim cu acest măcel?” a spus el la Casa Albă. „Unde, pentru numele lui Dumnezeu, este coloana noastră vertebrală, să avem curajul să ne ocupăm de asta și să înfruntăm lobby-urile [de arme]?”

ADVERTISEMENT
Tags: