News

Autorul masacrului din Bascov, pus oficial sub acuzare pentru omor prin cruzime. Singurul supraviețuitor vrea să ceară despăgubiri

Bărbatul din Bascov care, în luna august, și-a măcelărit întreaga familie, a fost trimis în judecată de procurorii argeșeni.
08.12.2022 | 11:03
Autorul masacrului din Bascov pus oficial sub acuzare pentru omor prin cruzime Singurul supravietuitor vrea sa ceara despagubiri
Viorel Letcan și-a ucis toată familia în Bascov, în luna august / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: ziarulargesul.ro
ADVERTISEMENT

Viorel Letcan, bărbatul de 52 de ani care și-a ucis cu sânge rece cinci membrii ai familiei, a fost deferit justiției, după ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș au finalizat rechizitoriul și l-au trimis în judecată.

Procurorii cer o pedeapsă mărită, pentru circumstanțe agravante

În zilele următoare, magistrați vor analiza probatoriul și vor decide dacă procesul poate începe.

ADVERTISEMENT

Bărbatul este acuzat de fapte de o gravitate extremă, care pot duce la o condamnare de 30 de ani de închisoare. Printre acestea se numără: omor cu premeditare asupra a două sau mai multe persoane, omor prin cruzime, vătămare corporală și lovituri cauzatoare de moarte, toate în formă continuată.

Procurorii cer o pedeapsă mărită cu 1/4, pentru că infracțiunile de mai sus au fost săvârșite împotriva unor membri ai familiei.

ADVERTISEMENT

Ucigașul scapă de închisoare dacă se constată că nu a avut discernământ

Deși faptele sunt evidente și au fost recunoscute de autorul lor, judecătorii nu vor avea o misiune ușoară. Pentru a fi condamnat la închisoare, trebuie stabilit dacă acesta a avut sau nu discernământ în momentul comiterii crimelor.

În caz contrar, el nu poate fi condamnat și se va lua măsura internării într-o clinică psihiatrică, de unde ar putea fi eliberat dacă doctorii vor constata că starea lui s-a îmbunătățit și că nu mai reprezintă un pericol social.

ADVERTISEMENT

”Urmează să se facă atât o expertiză medico-legală în ceea ce privește infracțiunile pe care le-a comis domnul Letcan, cât și una care să stabilească discernământul acestuia.

În raport de acest rezultat, vor evolua lucrurile în instanță. Dacă se stabilește că nu avea discernământ în momentul comiterii faptelor, el nu poate fi condamnat penal”, a declarat pentru FANATIK Brîndușa Popescu, unul dintre avocații care l-au reprezentat din oficiu pe Letcan la termenul de prelungire a măsurii arestului preventiv.

ADVERTISEMENT

În prezent, criminalul de la Bascov se află la Spitalul-Penitenciar Mioveni, acolo unde beneficiază de asistență medicală. Viorel Letcan nu a contestat cererea Parchetului și potrivit avocatului, le-a spus judecătorilor că vrea să rămână în arest pentru că nu are unde să se ducă.

Cumnatul ucigașului, singurul supraviețuitor al masacrului

Singurul supraviețuitor al masacrului din județul Argeș, medicul Gheorghe Rusu de la Spitalul Militar de Urgență ”Dr Ion Jianu” din Pitești, s-a constituit deja în parte civilă în proces. Acest lucru îi permite ca în cursul cercetării judecătorești să poată solicita despăgubiri din partea cumnatului său.

Medicul Gheorghe Rusu, colonel în rezervă, este și omul care a sunat la numărul de urgență 112, pe 9 august 2022, după ce și-a găsit soția și fetița ucise în casă.

Viorel Letcan, autorul crimei care a îngrozit România, a mărturisit că și-a premeditat teribila faptă timp de mai multe săptămâni, motivând că a fiecare membru al familiei l-a dezamăgit.

De exemplu, în cazul nepoatei sale de 6 ani, argeșeanul spune că a rămas marcat de faptul că aceasta nu purta lănțișorul de aur pe care i-l făcute cadou cu ceva timp în urmă. La momentul faptei, Letcan era luat în evidență ca suferind de afecțiuni psihice, însă nu se manifestase niciodată violent.

Filmul asasinatelor seamănă cu o producție horror

Filmul asasinatelor din Bascov este demnă de un film horror. Potrivit propriilor relatări, ucigașul a așteptat ca părinții lui, Iulia și Aurel, să adoarmă, a mers în camera lor și i-a lovit cu un ciocan în zona capului. Următoarea victimă a fost fratele, Marius, în vârstă de 50 de ani.

Ulterior, Viorel Letcan a părăsit imobilul și s-a îndreptat spre casa surorii sale, Gențiana, care locuia vizavi. Aceasta era singură cu fiica ei, Siliva, însă nu s-a putut apăra nici ea de atacurile fratelui său.

După ce a comis crimele, Letcan a fugit într-o pădure, unde a avut o tentativă nereușită de sinucidere. Aici l-au găsit și polițiștii care au venit la fața locului.

Crimele de la Bascov au fost comise cu ajutorul unui ciocan și altor obiecte contondente. Potrivit unor informații din anchetă, care nu au fost confirmate oficial, unele dintre victime au fost legate la mâini înainte să fie ucise.

ADVERTISEMENT
Tags: