News

Autostradă de la Brașov la Sibiu! Nu mai e un vis, s-a lansat licitația pentru proiectare și execuție

Autostrada de la Brașov la Sibiu este tot mai aproape de momentul în care vor debuta lucrările. Licitația privind proiectarea și execuția are loc în primul trimestru din 2022.
20.01.2022 | 16:00
Autostrada de la Brasov la Sibiu Nu mai e un vis sa lansat licitatia pentru proiectare si executie
Licitația privind proiectarea și execuția autostrăzii de la Brașov la Sibiu, în linie dreaptă. Sursa foto: bizbrasov.ro
ADVERTISEMENT

Vești bune din partea reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Instituția anunță că lansarea procedurii de achiziție publică pentru proiectare și execuție lucrări la Autostrada Sibiu – Făgăraș este preconizată în trimestrul I al acestui an.

ADVERTISEMENT

CNAIR mai anunță că acordul de mediu urmează să fie emis la sfârșitul acestei luni, notează site-ul Economica.net.

Licitația privind proiectarea și execuția autostrăzii de la Brașov la Sibiu, în linie dreaptă

Pe 28 decembrie 2021, studiul de fezabilitate pentru jumătatea autostrăzii Sibiu – Brașov, porțiunea dintre Sibiu și Făgăraș, a fost finalizat. Documentul a fost avizat de Consiliul de specialitate din Ministerul Transporturilor.

ADVERTISEMENT

Următorul pas, licitația pentru proiectare și execuție, a intrat în linie dreaptă.

Lansarea procedurii de achiziție publică pentru proiectare și execuție lucrări la Autostrada Sibiu – Făgăraș este preconizată în trimestrul I al acestui an, au anunțat pentru sursa citată, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Reamintim că licitația pentru proiectarea și execuția acestui tronson de autostradă urma să aibă loc până la finele lunii septembrie 2021, conform unor estimări anterioare. Acest termen a fost însă ratat de autorități.

ADVERTISEMENT

”Vom ajunge pe autostradă la Braşov întâi dinspre Sibiu şi după aceea dinspre Bucureşti. În 2022, pe Sibiu-Făgăraş lucrurile sunt avansate şi vom putea discuta despre etapele următoare, după care vom vorbi de Făgăraş-Braşov“, a declarat Sorin Grindeanu, la finele anului trecut.

După finalizare, autostrada va ajunge la Braşov dinspre Sibiu, și va lega astfel Braşovul la infrastructura Europei de Vest prin autostrăzile Sibiu-Făgăraş şi Făgăraş-Braşov.

ADVERTISEMENT

Autostrada Sibiu – Făgăraș are lungimea de 68,05 km și este alcătuită din 4 tronsoane:

  • Tronsonul 1 – km 0+000 – km 14+253 (lungime = 14.253 km) Boiţa (Autostrada Sibiu-Piteşti) şi Avrig-Marsa (DJ105G)
  • Tronsonul 2 – km 14+253 – km 34+175 (lungime = 19.922 km) Avrig-Marsa (DJ105G) şi Arpasu de Jos (DN1)
  • Tronsonul 3 – km 34+175 – km 51+785 (lungime = 17.610 km) Arpaşu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B)
  • Tronsonul 4 – km 51+785 – km 68+050 (lungime = 16.265 km) Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraş/ Drum de legătură cu DN1.
  • Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 7.531.381.595,75 lei.

Per total, conform ministrului Grindeanu, autostrada Sibiu-Brașov va avea aproape 130 km şi are un cost estimat de 1,47 miliarde de euro.

Aceasta va deservi localitățile Sibiu, Tălmaciu, Avrig, Făgăraș, Codlea, Ghimbav – unde aeroportul este deja construit şi Brașov. Aceasta este parte din viitoarea autostradă A13 care va lega Sibiul nu doar de Brașov ci şi de Bacău. A13 va fi conectată de A1 Pitești-Sibiu printr-un nod rutier la Boiţa.

ADVERTISEMENT
Tags: