În 2025, șoferii români primesc încă o veste bună. În curând, va fi inaugurată o nouă autostradă. Aceasta leagă Capitala de un alt oraș important din România.
Infrastructura din România face pași importanți. Dovadă sunt noile tronsoane de autostrăzi, care fie se apropie de finalizare, fie sunt în stadiul de proiectare.
Recent, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a făcut un anunț pe care șoferii îl așteptau de multă vreme. Potrivit lui Cristian Pistol, ultimii 15 kilometri din Autostrada București – Curtea de Argeș sunt aproape gata.
Dat fiind progresul lucrărilor, constructorul autostrăzii a susținut că aceasta va fi dată în folosință chiar în luna mai a acestui an. Din păcate, bucuria șoferilor este umbrită de faptul că vor mai trebui să aștepte până la inaugurarea autostrăzii Sibiu – Pitești.
Autostrada București – Curtea de Argeș a fost unul dintre cele mai așteptate tronsoane de către șoferii români. Lucrările la drumul de mare viteză au decurs conform planului, ba chiar vor fi gata înainte de termen.
Potrivit constructorului, la finalul lunii ianuarie, Autostrada București – Curtea de Argeș avea un stadiu fizic al lucrării de 90.13%. Asta înseamnă că drumul de mare viteză va fi finalizat cu 5 luni mai devreme decât termenul stabilit în contract.
În timp ce autostrada București – Curtea de Argeș va fi inaugurată înainte de termen, lucrările la Autostrada Sibiu – Pitești înregistrează întârzieri pe secțiunile care trebuie să traverseze munții.
Potrivit Asociației ProInfrastructură, termenul de finalizare al lucrărilor va fi întârziat cu 3 ani. Astfel, în loc să fie gata în 2028, lucrările vor fi finalizate în 2031, timp în care traficul de pe Valea Oltului se va desfășura cu dificultate.
”O să fie noi restricții pentru că autostrada croșetează pe lângă DN7, pe lângă Olt și pe deasupra și o sa fie o nebunie cu lucrările.”, a spus Ionuț Ciurea de la Asociația ProInfrastructura, potrivit stirileprotv.ro.
În prezent, lucrările au ajuns doar la 20%. ”Vinovate” de progresul lent au fost autorizațiile pentru scoaterea unor terenuri din fondul forestier. Însă, pentru a câștiga timp, pe șantier a fost amenajată o fabrică unde se produc subansamble metalice și grinzi din beton. Astfel, nu mai este nevoie ca acestea să fie importate.