Autostrada de peste 400 de km lungime din România, conform proiectului, care este monitorizată aerian de un Dronathon pe fiecare porțiune unde se derulează lucrări.
Conform datelor oficiale, Autostrada A7, denumită și Autostrada Moldovei sau Autostrada Unirii Principatelor Române, este o șosea de mare viteză aflată în construcție în România. Drumul pleacă de la Ploiești și ajunge tocmai la Siret (granița cu Ucraina).
Primele construcții pe o porțiune din această autostradă au fost începute în 2016 și abandonate în anul următor, pentru a fi reluate de un nou constructor abia în primăvara lui 2019.
Între timp, constructorii lucrează la foc automat pe mai multe porțiuni. E important de spus că, la ora actuală, toate segmentele din autostrada A7 Ploiești – Pașcani sunt în construcție. Pe unele porțiuni există un avans semnificativ față de altele. Sunt cazuri unde termenele de finalizare au fost depășite. Pe cea mai mare parte a autostrăzii lucrează grupul de firme UMB.
În ultimele luni, Asociația Moldova Vrea Autostradă a realizat un nou Dronathon. Vorbim de un proiect de monitorizare aeriană a șantierelor de autostradă din România. Acesta surprinde aerian stadiul lucrărilor pe loturile rămase în execuție de către UMB pe Autostrada A7 la începutul primăverii (mijlocul lunii martie), în județele Vrancea, Bacău, Neamț și Iași.
Conform celor mai recente date citate de Economedia, progresul fizic al loturilor monitorizate este următorul:
În această perioadă, constructorul își concentrează lucrările pe Focșani – Bacău Loturile 1 și 2. Planul este deschiderea autostrăzii pentru a ocoli Municipiul Adjud. Șantierul e avansat și pe Bacău – Pașcani Lotul 2, pentru deschiderea autostrăzii privind ocolirea Municipiul Roman, conform Asociației Moldova Vrea Autostradă.
”Dronathonul este o inițiativă prin care documentăm din aer progresul infrastructurii rutiere, oferind o perspectivă actualizată asupra șantierelor, cu imagini relevante și explicații tehnice pentru publicul larg. Este important de menționat că progresul real din teren este, în multe cazuri, mai avansat decât cel raportat oficial, datorită ritmului accelerat al lucrărilor”, afirmă Ștefan Liviu Stanciu, membru al Asociației Moldova Vrea Autostradă.
Deschiderea mai multor tronsoane din A7 se vede deja în distanțele pe care le parcurg românii zi de zi. Astfel, o deplasare cu mașina între Iași și Capitală s-a scurtat considerabil ca timp datorită acestor progrese.
În 2024, durata medie a călătoriei varia între 6 ore și 6 ore și 30 de minute, în condiții normale de trafic, la o viteză medie de 70-80 km/h. Din primăvara anului trecut, autostrada A7 a avansat semnificativ. În decembrie 2024, 102 km din cei 320 km planificați între Ploiești și Pașcani erau deja deschiși traficului. Recent, alte tronsoane au intrat în uz.
De exemplu, segmentul Buzău – Focșani (82,4 km) și ocolitoarea Focșani (10,94 km) sunt complet operaționale. Apoi, Ploiești – Buzău (63,25 km) este parțial deschis. Secțiuni între Focșani și Bacău sunt în stadii avansate, unele deja utilizabile parțial.
Autoritățile de la București promit încă 250 km de autostrăzi în 2025. Finalizarea A7 până la Pașcani ar putea reduce drumul Iași – București la sub 4 ore. Deja, în prezent, drumul este cu o oră și jumătate mai scurt față de anul trecut.