News

Autostrada Moldovei prinde contur. Când va fi gata drumul de 5.8 miliarde de lei visat de români

Primele imagini cu Autostrada Moldovei au fost făcute publice. Tronsonul Bacău - Pașcani are o lungime totală de 77.39 de kilometri și valoreză 5.8 miliarde de lei.
12.07.2022 | 21:26
Autostrada Moldovei prinde contur Cand va fi gata drumul de 58 miliarde de lei visat de romani
Autostrada Moldovei ar trebui finalizată în 2026. Foto: Facebook CNAIR
ADVERTISEMENT

Potrivit Antena 3, CNAIR a publicat primele imagini cu autostrada și a transmis spre validare contractele celor trei loturi care vor compune tronsonul Bacău – Pașcani.

Autostrada Moldovei ar trebui să fie gata în 2026

În luna trecută, ministrul Transporturilor semnase primele două contracte pentru alt lot al autostrăzii, respectiv Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, cei 77 de kilometri se apropie de faza de licitare și, implicit, de construcție.

Aceste contracte, pe A7 au un specific. Iniţial au fost scoase la licitaţie contracte pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic, tocmai pentru a ne permite ca ulterior, adică în această fază în care suntem acuma, să scoatem direct construcția la licitație. Deci, imediat ce avem contractele semnate, putem să intrăm direct în construcție”, a explicat Șerbănescu.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, autostrada ar trebui să fie gata în 2026, aici fiind vorba de 320 de kilometri de drum de la Ploiești la Pașcani, în condițiile în care proiectul e finanțat prin PNRR.

”Cele mai avansate sunt primele două loturi din sectorul din Muntenia al autostrăzii, adică din tronsonul Ploiești-Buzău, contacte care au fost deja semnate. La sfârșitul lunii august va fi dat ordinul de începere și practic vom avea primul buldozer pe aceste tronsoane”, a adăugat Alin Şerbănescu.

ADVERTISEMENT

Potrivit CNAIR, cele trei loturi care urmează a fi construite sunt următoarele:

  • Lotul 1, 30,3 km, cuprins între Săucești (Bacău) și Trifești. Valoare estimată: 2,04 miliarde de lei (fără TVA).
  • Lotul 2, 18,99 km, cuprins între Trifești și Gherăiești. Valoare estimată: 1,60 miliarde de lei (fără TVA).
  • Lotul 3, 28,09 km, cuprins între Mircești și Pașcani. Valoare estimată: 2,21 miliarde de lei (fără TVA).

Constructorii vor avea cel mult 30 de luni la dispoziție să finalizeze lucrările, potrivit sursei citate. ANAP va verifica, conform legii, în maximum zece zile documentele, după care CNAIR le va valida și va lansa licitațiile propriu-zise.

ADVERTISEMENT
Tags: