Asta, în ciuda faptului că președintele Volodimir Zelenski a anunțat că va refuza să semneze un astfel de document care va ”împovăra poporul ucrainean” vreme de 10 generații. Momentan nu sunt cunoscute detaliile acestui acord, însă vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina a anunțat că acest acord este în curs de finalizare.
Cert e că SUA vor avea dreptul să exploateze resurse rare din Ucraina. Donald Trump a cerut resurse de 500 de miliarde de dolari, pentru că ar fi trimis ajutor în Ucraina în 350, dar cifrele oficiale prezentate de Zelenski arată un ajutor de doar 100 de miliarde.
Mai mult, Zelenski a fost indignat când a auzit că Donald Trump crede că Ucraina îi este datoare cu ceva. ”Echipele Ucrainei și SUA sunt în faza finală a negocierilor asupra acordului privind mineralele”, a scris Stefanișina pe rețeaua socială X.
”Negocierile au fost foarte constructive și aproape toate detaliile sunt finalizate”, a confirmat vicepremierul. Acest acord ar trebui să lege Ucraina de SUA pentru ”următoarele decenii”.
Acordul inițial propus de SUA era un memorandum care prevedea că SUA va primi 50% din resursele naturale ucrainene, mai exact petrol, gaze naturale, uraniu, litiu și alte minerale rare. Refuzul inițial al lui Volodimir Zelenski de a semna un astfel de acord l-a înrăit pe Donald Trump, care a devenit agresiv în declarații.
Făcut ”dictator” de Donald Trump, Volodimir Zelenski a declarat că ajutorul de 100 de miliarde de dolari primit din SUA, în vremea administrației Biden, a fost un ajutor nerambursabil, deci Ucraina nu îi datorează nimic lui Donald Trump.
Așa cum au indicat analiștii militari, Ucraina s-a resemnat cu gândul că nu va ajunge în NATO, însă acest acord ar putea să fie soluția de securitate pe termen lung pentru Kiev. Asta, pentru că e de așteptat ca rușii să nu încalce un teritoriu ”deținut” de americani, fără a risca un război total cu aceștia.
Trebuie menționat, însă, că 70% din rezervele prețioase ale Ucrainei sunt concentrate în regiunile controlate sau dorite integral de Rusia, cum ar fi Dnipropetrovsk, Donețk și Lugansk.