News

Avarie majoră a rețelei de termoficare. Zeci de blocuri din cinci sectoare ale Capitalei, fără apă caldă și căldură

18.01.2021 | 10:57
Avarie majora a retelei de termoficare Zeci de blocuri din cinci sectoare ale Capitalei fara apa calda si caldura
ADVERTISEMENT

Zeci de blocuri din sectoarele 1, 2, 4, 5 și 6 ale Capitalei au rămas fără apă caldă și căldură, după o avarie majoră a rețelei de termoficare. Unele din aceste clădiri sunt în această situație din zilele de sâmbătă sau duminică, în timp ce alți oameni se confruntă cu astfel de probleme de luni.

În plus, unii locatari din București au probleme cu încălzirea și apa caldă încă din zilele de 13 și 14 ianuarie. Asfel, în cele cinci sectoare bucureștene, zeci de blocuri figurează cu „parametri insuficienţi de furnizare a agentului termic”.

ADVERTISEMENT

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că nu sunt prea multe soluții pentru remedierea problemelor în această iarnă. Același lucru a fost explicat și de reprezentanții ELCEN, spunând că avariile s-au produs din cauza unei managerieri defectuoase a rețelei de termoficare și a lipsurilor investițiilor în ea din ultimi 30 de ani.

Avarie majoră a rețelei de termoficare. Zeci de blocuri din cinci sectoare ale Capitalei, fără apă caldă și căldură

Termoenergetica a anunțat că „echipele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti S.A. lucrează în regim continuu pentru remedierea în cel mai scurt timp a tuturor lucrărilor”, scrie news.ro. Totuși nu este precizată o dată exactă la care problemele vor înceta.

ADVERTISEMENT

„Termenul afişat pentru punerea în funcţiune a punctelor termice este estimat”, mai precizează compania. Aceasta anuțase că problemele se vor remedia în cursul zilei de luni.

Primarul general al Capitalei a anunțat că această situație se poate remedia prin investiții majore în rețeaua de termoficare, iar problemele nu o să dispară în această iarnă.  „În același timp, luna viitoare vom lansa licitațiile pentru proiectul pe fonduri europene de modernizare a rețelelor de distribuție a energiei termice, astfel încât să nu mai fie avarii. Vom avea la dispoziție 500 de milioane de euro pentru a pune la punct într-o măsură importantă sistemul de termoficare (distribuția plus producția), iar în 2 ani de zile bucureștenii vor simți o îmbunătățire semnificativă în furnizarea căldurii și apei calde”, a declarat Nicușor Dan la o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Edilul a mai precizat și că instituția pe care o conduce intenționează să achiziționeze ELCEN. Reprezentații acestei companii au explicat și ei că problemele apărute sunt cauzate de lipsa investițiilor din ultimii 30 de ani.

„Efectele se văd azi, cauzele sunt lipsa de finanțare din ultimii 30 de ani. Lipsa de finanțare a acestui sistem vital pentru buna funcționare a Capitalei”, a spus administratorul special al ELCEN, Claudiu Creţu.

ADVERTISEMENT

„S-a atras atenția de foarte multe ori că nu investește îndeajuns, nu se fac modernizări, atât în partea de producție la ELCEN, cât și pe partea de distribuție, transport, rețea, puncte termice. Realitatea estă că avem un sistem învechit în care s-a investit mult prea puțin”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: