News

Avatar real, cu răniți și violențe, în jungla amazoniană. Un trib total izolat i-a atacat cu săgeți pe muncitorii forestieri

Avatar violent în jungla amazoniană, cu cel puțin un rănit. Un trib total izolat de restul lumii i-a atacat cu săgeți pe muncitorii forestieri
11.08.2024 | 18:40
Avatar real cu raniti si violente in jungla amazoniana Un trib total izolat ia atacat cu sageti pe muncitorii forestieri
Tribul Mashco Piro, surprins într-o rară apariție în fața unor străini / Foto: captură, X, Survival International
ADVERTISEMENT

Membrii unui grup indigen total izolat de restul lumii și „necontactat”, Mashco Piro, au folosit arcuri și săgeți pentru a-i ataca pe exploatatorii forestieri din Amazonul peruvian, într-o confruntare care s-a soldat cu cel puțin un rănit, a informat o organizație indigenă locală.

„Toată lumea de acolo se teme”

Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce peste 50 de bărbați și adolescenți din grupul izolat cunoscut sub numele de Mashco Piro și-au făcut o apariție rară pe o plajă din Amazonul peruvian. Militanții pentru mediu avertizează că populația Mashco Piro este sub asediul activităților de exploatare forestieră – atât ilegale, cât și legale – iar cele mai recente ciocniri sunt susceptibile să aporească apelurile către guvern de a demarca în sfârșit teritoriul lor ancestral după ani de conflict, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

„Aceasta este o urgență permanentă”, a declarat Teresa Mayo, cercetător în Peru pentru Survival International, un ONG care promovează drepturile indigenilor, care a publicat imagini ale grupului Mashco Piro luna trecută. „Situația este foarte tensionată în zonă. Toată lumea de acolo se teme”, a spus ea despre zona în care concesiunile de exploatare forestieră se învecinează cu rezervația teritorială Madre de Dios de 829.941 de hectare, o zonă protejată în care trăiește tribul Mashco Piro.

Invazia traficanților de droguri și exploatatorilor forestieri

Confruntările violente ar fi avut loc într-o tabără ilegală de exploatare forestieră din afara rezervației, de-a lungul râului Pariamanu, la 27 iulie. Cu toate acestea, alte detalii rămân neclare, în contextul în care se pare că alți doi exploatanți forestieri și-ar fi pierdut viața. Nu se știe dacă vreunul dintre membrii tribului Mashco Piro a fost ucis în incident.

ADVERTISEMENT

Organizația indigenă regională Fenamad, care reprezintă 39 de comunități din regiunile Cusco și Madre de Dios din Peru, a raportat incidentul și a declarat că a furnizat dovezi guvernului peruvian. Ministerul Culturii din Peru, care este responsabil pentru drepturile indigenilor, nu a răspuns la solicitările repetate de informații.

O zonă încă neprotejată oficial

Teresa Mayo a declarat că conflictul a avut loc într-o zonă a pădurii tropicale recunoscută de guvern ca fiind teritoriul Mashco Piro, dar care nu a fost încă protejată în mod oficial. Aceasta se află în „zona de extindere” pe care organizațiile indigene au cerut să fie adăugată la rezervația actuală.

ADVERTISEMENT

„Am avertizat întotdeauna că acest lucru s-ar putea întâmpla”, a declarat Julio Cusurichi, un fost președinte al Fenamad și un apărător devotat al populațiilor indigene izolate și în contact inițial, care sunt cunoscute sub acronimul spaniol PIACI. „Pământul lor este invadat de exploatările forestiere ilegale și de traficanții de droguri, așa că, pentru a-și salva viețile, se extind în alte zone”, a spus el. „Tribul Mashco Piro se confruntă cu genocidul”, a adăugat el.

Confruntări sângeroase și în trecut

În afară de amenințarea violenței, populațiile iolate au un sistem inumitar foarte slab împotriva bolilor, cum ar fi banala răceală. Cusurichi a făcut apel la guvernul din Peru să „ia măsuri imediate pentru a extinde și recunoaște rezervația indigenă și pentru a se asigura că nu există decese”. Confruntările anterioare dintre tribul Mashco Piro și exploatatorii forestieri s-au dovedit letale. În august 2022, un tăietor de lemne a fost ucis și un altul a fost rănit de săgeți în timp ce pescuia într-o zonă care se învecinează cu o concesiune forestieră operată de Maderera Canales Tahuamanu (MCT). Au existat mai multe alte rapoarte anterioare privind conflicte.

ADVERTISEMENT

Faptele au avut loc pe fondul tensiunilor crescânde între compania de exploatare forestieră și Fenamad, care a acuzat compania că a intrat ilegal în rezervația autohtonă pentru a exploata lemn tropical de esență tare în 2022. Compania a negat afirmația și a dat în judecată cu succes organizația indigenă pentru defăimare.

Exploatări „durabile și etice”, spun companiile

În ciuda locației sale controversate, concesiunea de exploatare forestieră a companiei, deținută din 2002, este certificată de Forest Stewardship Council (FSC), un ONG internațional care certifică că extracția lemnului este durabilă și etică. În 2015, Ministerul Culturii din Peru a propus actualizarea statutului ariei protejate Madre de Dios, din rezervație teritorială în rezervație indigenă, precum și extinderea granițelor acesteia pentru a reflecta adevărata întindere a teritoriului Mashco Piro, dar s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea intereselor exploatatorilor forestieri.

Un astfel de demers ar fi schimbat statutul său juridic, i-ar fi extins granițele pentru a include concesiuni forestiere și ar fi interzis activitatea de exploatare forestieră. Acesta a fost aprobat de o comisie multisectorială în 2016, însă, în mod inexplicabil, noul statut nu a fost pecetluit printr-un decret prezidențial.

Atunci când a fost întrebat cu privire la continuarea certificării companiei forestiere, FSC a declarat că va efectua o „revizuire a respectării de către MCT a obligațiilor de a respecta și proteja drepturile populațiilor indigene care trăiesc în autoizolare în teritoriul indigen propus în Madre de Dios”.

Au ieșit să ceară de mâncare

FSC a declarat că societatea are „protocoale în vigoare pentru a evita întâlnirile cu membri ai Mashco Piro”. Cele mai recente tensiuni vin după o serie de apariții recente, inclusiv în imagini devenite virale, de luna trecută, care arată zeci de bărbați și băieți cerând mâncare unui sat de indigeni Yine numit Monte Salvado, care se află pe malul opus al râului Las Piedras din sud-estul regiunii Madre de Dios din Peru. Imaginile datează din 26 și 27 iunie.

Indigenii Yine, care pot comunica cu grupul, îi numesc Nomole, ceea ce înseamnă „frați”, pentru a evita să-i jignească, numindu-i Mashco Piro, care înseamnă „sălbatic” în limbajul  Yine. Se crede că Mashco Piro au fugit în junglă, evitând străinii, pentru a scăpa de brutalitatea comerțului cu cauciuc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea (1880-1914).

Habitatul lor este bogat în esențe prețioase de lemn tropical de esență tare, precum mahon și shihuahuaco. Imaginile din satelit arată construcția a peste o mie de kilometri de drumuri forestiere, realizate între 2020 și 2023, în concesiuni forestiere la est de rezervația teritorială, potrivit Proiectului de monitorizare a Amazonului andin.

Cel mai mare grup „necontactat” din lume

Militanții susțin că Mashco Piro ar putea fi cel mai mare grup „necontactat” din lume, numărând peste 750 de persoane. Ministerul Culturii din Peru susține o estimare mai prudentă, de aproximativ 400 de membri. Peru are 25 de triburi care trăiesc în izolare sau în contact inițial, al doilea cel mai mare număr din Amazon, după Brazilia.

Acestea sunt protejate în prezent în șapte rezervații care acoperă peste 4 milioane de hectare de pădure tropicală. Un proiect de lege din 2022 din Congresul din Peru, care urmărea să lipsească populațiile indigene necontactate de terenuri și de protecție, a fost abandonat oficial în iunie anul trecut, însă presiunea asupra teritoriilor lor bogate în lemn și resurse continuă.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei...
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei mai mulți turiști în Cheile Turzii
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Dacia pregătește concedieri voluntare. Până la 40.000 de euro pentru cine pleacă de...
Dacia pregătește concedieri voluntare. Până la 40.000 de euro pentru cine pleacă de bunăvoie
Mama singură cu 3 copii, în lacrimi după gestul uriaş pe care l-a...
Mama singură cu 3 copii, în lacrimi după gestul uriaş pe care l-a făcut pentru ea milionarul român de 28 de ani! Mesajul transmis
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul...
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul președinte
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Stațiune din România, asemănată cu Roma. Tradițiile străvechi au fost păstrate cu grijă...
Stațiune din România, asemănată cu Roma. Tradițiile străvechi au fost păstrate cu grijă în zonă
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și...
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și pare ruptă din basme. Nu are electricitate și nici apă curentă sau gaze
Atac rusesc la granița cu România. Video înfricoșător: „Mi s-a zguduit toată casa!”
Atac rusesc la granița cu România. Video înfricoșător: „Mi s-a zguduit toată casa!”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro