News

Aveau simptome Covid, dar nu a contat. 13 copii au fost trimiși în tabără fără control epidemiologic

13 copii au fost trimiși într-o tabără fără a avea o minimă anchetă epidemiologică, deși prezentau simptome specifice Covid, ulterior descoperindu-se și alte nereguli
20.08.2021 | 18:46
Aveau simptome Covid dar nu a contat 13 copii au fost trimisi in tabara fara control epidemiologic
ADVERTISEMENT

O situație incredibilă a fost descoperită în cadrul DSP Alba, care a aflat, în urma unui control, faptul că un număr de 13 copii fuseseră trimiși într-o tabără fără a avea parte de un minim control epidemiologic.

“Ca urmare a anchetelor epidemiologice a fost concluzionat din declarațiile părinților și ale supraveghetorilor acestor copii că ei prezentau simptome încă de la plecare, din județele de domiciliu, astfel încât locul de infectare a fost stabilit ca fiind județul de unde au venit în tabără”, a declarat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se precizează faptul că în urma controlului făcut au fost descoperite mai multe nereguli, cum ar fi tacâmuri neigienizate, pereți plini de pânze de păianjen, situație în urma căreia organizatorii au fost amendați cu suma de 10.000 de lei.

Totodată, în urma controlului efectuat, DSP Alba a solicitat organizatorilor să facă un control epidemiologic riguros, dar și să solicite teste Covid-19 la intrarea în tabără.

ADVERTISEMENT

Care este regulamentul anti-Covid care trebuie respectat în tabere

Pentru a se putea desfășura în condiții care să nu pună în pericol sănătatea participanților, taberele pentru copii trebuie să urmeze un set de reguli, după cum urmează:

  • în facilitățile puse la dispoziție de organizatori trebuie să existe, într-un număr suficient raportat la participanți, măști sanitare, substanțe dezinfectante și covorașe cu clor la intrarea în spațiile comune
  • stabilirea unui orar clar pentru dezinfectarea spațiilor comune, timp în care copiilor li se vor recomanda alte activități în exteriorul facilităților de cazare și petrecere a timpului liber
  • locurile la masă, dar și în cadrul altor activități, vor fi marcate de o asemenea natură încât să poată fi respectată distanța minimă privind împiedicarea unei eventuale transmiteri a bolii
  • atingerea între copii și cei care îi însoțesc va fi redusă la un minimum posibil, pentru a preîntâmpina o situație în care virusul să poată fi transmis
ADVERTISEMENT

Tulpina Delta afectează mai mult copiii decât variantele anterioare

Evenimentul vine în contextul în care vaccinarea cu serul Moderna a debutat recent la copii între 12 și 17 ani în România, mai precis chiar la începutul lunii august.

Cu toate acestea, imunizarea cu vaccinul Pfizer destinat aceleiași grupe de vârstă pornise anterior, la începutul lunii iunie fiind aproape 10.000 de copii și tineri care primiseră ambele doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

În același timp, dacă inițial copiii nu erau afectați foarte mult de primele variante Covid, lucrurile s-au schimbat acum, specialiștii arătând că tulpina Delta afectează mai mult copiii și tinerii.

Din acest motiv, oficialii poartă în prezent deja discuții privind suplimentarea paturilor ATI special în acest sens. “Având în vedere că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătății a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel județean care pot fi îngrijiri pacienților pediatrici”, au transmis oficialii ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT
Tags: