Sport

Avem motivarea! Fanatik a aflat de ce s-a rejucat Sepsi – FCU Craiova! Exclusiv

Comisia de Recurs a decis rejucarea meciului Sepsi - FC U Craiova, iniţial întrerupt în minutul 26 pentru scandări xenofobe. Fanatik are documentele şi vă prezintă motivarea.
30.03.2023 | 19:05
Avem motivarea Fanatik a aflat de ce sa rejucat Sepsi  FCU Craiova Exclusiv
Avem motivarea! Fanatik a aflat de ce s-a rejucat Sepsi - FCU Craiova! Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Scandalul începutului de an în fotbalul românesc a fost la meciul dintre Sepsi şi FC U Craiova, disputat iniţial pe 29 ianuarie. Confruntarea a fost oprită definitiv în minutul 26 de arbitrul Andrei Chivulete, care a fluierat finalul meciului din cauza scandărilor xenofobe a suporterilor echipei oaspete.

Avem motivarea! Fanatik a aflat de ce s-a rejucat Sepsi – FCU Craiova!

Comisia de Disciplină a dictat victorie cu 3-0 la “masa verde” pentru Sepsi Sf. Gheorghe şi suspendarea galeriei Craiovei pentru următoarele şase deplasări. Ambele formaţii au fost penalizate financiar.

ADVERTISEMENT

Însă, totul s-a întors la Comisia de Recurs, care a decis rejucarea meciului de la 0-0. Pe teren, Sepsi a câştigat clar, scor 4-0, reuşind să obţină locul de play-off chiar în dauna celor de la FC U Craiova. FANATIK a obţinut motivarea Comisiei şi vă prezintă motivele pentru care s-a decis rejucarea.

“Nu a rezultat că respectiva abatere disciplinară a fost provocată, întreţinută, încurajată, organizată sau instigată de U Craiova 1948 SA”

În primul rând, din motivare reiese că FC U Craiova a fost sancţionată cu penalitate sportivă deşi nu a existat nicio dovadă că echipa lui Adrian Mititelu i-a instigat pe suporteri să aibă scandări xenofobe:

ADVERTISEMENT

“Comisia de Recurs apreciază că sancţiunea suplimentară cu forfait a recurentei este excesivă în prezenta cauză. Clubul recurent răspunde disciplinar pentru fapta unor terţi (suporteri ai clubului) şi pentru care este sancţionat cu penalitate sportivă, dar nu a rezultat că respectiva abatere disciplinară a fost provocată, întreţinută, încurajată, organizată sau instigată de U Craiova 1948 SA. 

Dacă clubul recurent ar fi provocat şi susţinut, în mod direct, respectivele manifestări xenofobe şi rasiste ale suporterilor, atunci aplicarea sancţiunii de forfait ar fi fost justificată. Din probele administrate în cauză, nu a rezultat o asemenea atitudine sau acţiune din partea recurentei (n.r. FC U Craiova), sancţiunile de penalitate sportivă şi cea de interzicere a propriilor suporteri/galerii fiind necesare şi suficiente pentru acest caz”.

ADVERTISEMENT
Motivarea deciziei de rejucare la Sepsi - FC U Craiova. Sursa: Fanatik
Motivarea deciziei de rejucare la Sepsi – FC U Craiova. Sursa: Fanatik

Astfel, Comisia de Recurs a înlăturat deicizia ca Sepsi să câştige meciul cu 3-0 la “masa verde” şi a decis rejucarea meciului, conform regulamentului din fotbalul românesc şi cel european: “În concluzie, la oprirea definitivă a unui joc, regula este rejucarea”.

Motivarea deciziei de rejucare la Sepsi - FC U Craiova. Sursa: Fanatik
Motivarea deciziei de rejucare la Sepsi – FC U Craiova. Sursa: Fanatik

Amenda celor de la Sepsi a scăzut de la 25.000 de lei la 10.000 de lei

În plus, Comisia de Recurs a micşorat şi amenda primită de organizatori pentru incidentele de la meciul discutat în ianuarie. Sepsi are o penalitate de 10.000 de lei, redusă de la 25.000 de lei, decizia iniţială fiind a Comisiei de Disciplină.

ADVERTISEMENT
Motivarea deciziei de rejucare la Sepsi - FC U Craiova. Sursa: Fanatik
Motivarea deciziei de rejucare la Sepsi – FC U Craiova. Sursa: Fanatik

Sepsi – FC U Craiova s-a rejucat pe data de 16 martie 2023, covăsnenii reuşind să se impună fără drept de apel în această confruntare, scor 4-0. Astfel, echipa lui Cristiano Bergodi s-a calificat în play-off în dauna oltenilor.

ADVERTISEMENT