Fotbal intern

Avem tactica lui Mircea Rednic la Dinamo! Dovada că a pregătit în detaliu meciul cu Astra! FOTO cu schemele!

21.12.2018 | 22:48
Avem tactica lui Mircea Rednic la Dinamo Dovada ca a pregatit in detaliu meciul cu Astra FOTO cu schemele
Tactica lui MIrcea Rednic de la meciul Astra -Dinamo

Partida de la Giurgiu ar fi putut reprezenta punctul de renaștere al formației din Ștefan cel Mare. Din păcate pentru echipa alb-roșie, pe teren a existat o singură echipă, Astra, care a făcut instrucție cu “câinii”. Au existat voci care l-au contestat pe “Puriu”. FANATIK are dovada că antrenorul a pregătit minuțios jocul decisiv pentru play-off. Tactica lui Mircea Rednic, în detaliu, așa cum a fost ea explicată jucătorilor în vestiar.

Imaginile vorbesc de la sine despre rolul fiecarui jucător din echipă la singurul aspect unde un tehnician se poate asigura că hazardul are un rol cât mai mic: fazele fixe. Astfel, fie că e vorba despre situații defensive sau ofensive, toți jucătorii au știut care este rolul lor. Pe care l-au respectat, drept dovadă că niciun gol nu a fost primit din fază fixă. Din nefericire, Rednic nu a putut controla și contraatacurile Astrei sau lipsa de atitudine a unora dintre jucătorii săi.

Tactica lui Mircea Rednic la Dinamo: explicații ca la carte pentru fotbaliști!

Imediat după finalul partidei dezastruoase cu Astra, fotbaliștii lui Dinamo nu au mai zăbovit prea mult în vestiar. Mircea Rednic a plecat la conferința de presă, iar lucrurile au fost strânse în grabă. FANATIK a reușit să obțină foile cu tactica lui Mircea Rednic la Dinamo. Au existat contestatari ai calităților de antrenor pe care Rednic le-ar mai avea, mai ales că a trecut destul timp de la ultimul trofeu important câștigat. Imaginile cu schemele pregătite de “Puriu” dovedesc că acesta rămâne un tehnician important, care pune mare preț pe detalii.

Astfel, se poate vedea foarte clar sarcinile pe care fiecare fotbalist pe are la fazele fixe, fie că este vorba despre zona ofensivă sau cea defensivă.

TACTICA 1 – Echipa Astrei și oamenii de marcaj

Prima foaie pe care Rednic a folosit-o în dialogul cu elevii săi a fost cea legată de componența formației pregătite de Costel Enache. Așezarea intuită de antrenorul lui Dinamo pentru adversara a fost un 4-4-1-1, cu Llullaku în spatele puternicului Zoua. Pentru a contracara această formulă, „Puriul” a mers pe același sistem 4-4-2, care dăduse roade cu Craiova.

Din câte se poate vedea și în imagine, în dreptul fiecărui fotbalist al Astrei era trecut piciorul de bază al acestuia și înălțimea! Aceasta vine în sprijinul declarației făcute de Rednic la finalul jocului: “Nu îmi imaginam așa ceva după meciul bun făcut cu Craiova. Trebuie să felicităm adversarul care a jucat inteligent. Noi am făcut multe greșeli, am fost surprinși pe contraatac.

Știam că Buș își face mingea pe dreptul, Sorescu l-a pierdut, dar nimeni nu a ieși în fața lui. Mă deranjează atitudinea la unii jucători, mai ales că era un meci care ne putea menține cu șanse la play-off”. Da, elevii săi au știut care sunt atuurile oponenților, dar nu s-au putut ridica la nivelul acestora.

Perechile de marcaj stabilite de Rednic sunt și ele cât se poate de clare: Popescu – Zoua, Grigore – Bejan, Rachid (Ait Atmane) – Belu, Gomelt – Cestor și Popa – Llullaku, iar Pesic urma să preia un om în funcție de cine mai urca în ofensivă.

TACTICA 2 – Cornere defensive și lovituri laterale defensive

Următoarele indicații tactice primite de Hanca și colegii săi au fost legate de interpretarea cornerelor și loviturilor laterale defensive. Astfel, pe lângă perechile de marcaj stabilite anterior și repetate în partea dreaptă a imaginii, Rednic a trasat și alte sarcini.

La cornere, Deian Sorescu este omul de la bară al lui Dinamo, Hanca și Pesic trebuie să asigure protecția lui Muțiu în careul de șase metri, iar Corbu și Zenke să fie pregătiți pe linia de 16, indiferent că Astra urma să execute de pe dreapta sau de pe stânga. Singurele diferențe constau în omul care ieșea să întâmpine o eventuală execuție scurtă, 2 contra 1, a giurgiuvenilor. Astfel, Zenke pleca pe dreapta și Corbu pe stânga pentru a nu fi surprinși în inferioritate.

În cazul loviturilor libere defensive, indicațiile țin de așezarea în zid și de acoperirea zonelor din fața careului de 16 metri. Foarte importantă pentru Rednic este și ordinea în care fotbaliștii trebuie să stea la marginea careului. Se remarcă faptul că Hanca este ușor lateral față de grupul de șase al celor mai înalți dinamoviști.

Axul de trei este fix, Rachid – Popa – Gomelt, singurele schimbări fiind între Popescu, Grigore și Pesic. Concret, dacă se executa de pe dreapta, partea lui Popescu, acesta era primul din grup, iar Pesic ultimul, cu Grigore lângă el, iar dacă se executa de pe stânga, Grigore era primul din grup, cu Pesic ultimul și cu Popescu lângă el.

TACTICA 3 – Lovituri centrale defensive și cornere ofensive

Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării de Mircea Rednic. Conștient că meciurile echilibrate se pot decide în urma fazelor fixe, acesta a insistat în mod deosebit pe acestea. În privința loviurilor centrale defensive, “Puriul” a fixat oamenii din zid, patru la număr, dintre care trei erau folosiți în ambele părți. Hanca, Rachid și Popa îi aveau alături fie pe Popescu, fie pe Grigore, în funcție de partea de unde se șuta.

Pesic și Simon Zenke erau oamenii care trebuiau să fie atenți pe respingere. Gomelt, unul dintre fundașii centrali care nu intra în zid și fundașul lateral de pe partea opusă executării stăteau în marcaj la fotbaliștii Astrei care urcau în ofensivă.

În ceea ce privește cornerele ofensive, antrenorul a numit executanții de pe fiecare parte. Sergiu Hanca, de pe stânga, și Tomislav Gomelt, de pe dreapta. Corbu și Sorescu rămâneau în apropierea centrului terenului pentru stoparea contraatacurilor, iar Zenke în apropierea careului de 16 metri, pentru o eventuală respingere.

Între Gomelt și Hanca se producea și schimbul de pase scurt, pentru surprinderea giurgiuvenilor în dueluri 2 contra 1. În suprafața de pedeapsă au fost “plantați”, într-un bloc unitar, 5 jucători: Grigore, Pesic, Popa, Popescu și Rachid!

TACTICA 4 – Loviturile laterale ofensive și loviturile centrale ofensive

Ultimele dispuneri tehnico-tactice analizate de Rednic împreună cu fotbaliștii săi au ținut de loviturile ofensive, din bandă sau din centru. Pentru cele laterale, antrenorul i-a desemnat, ca și la cornere, pe Hanca și pe Gomelt. Apoi, Corbu, Sorescu și Zenke pe recuperare, în vreme ce blocul de 5 fotbaliști înalți era trimis mereu în careu. Grigore, Pesic, Popa, Popescu și Rachid nu lipseau niciodată și erau acompaniați și de Gomelt sau de Hanca, în funcție de cel care executa lovitura.

Diferit arătau schemele pentru loviturile centrale ofensive. Hanca și Gomelt erau dispuși mereu în jurul balonului, iar în spatele lor unul fie Grigore, fie Rachid. Simon Zenke și Ivan Pesic erau trimiși în zidul advers, pentru a crea spații, în vreme ce Sorescu și Corbu rămâneau pe recuperare și pe contraatacurile Astrei. Pentru a pune cât mai multe probleme, Rednic grupa câte trei fotbaliști în colțurile careului advers: Popescu și Popa, indiferent că se executa central-stânga sau central-dreapta, împreună cu Grigore sau Rachid!

Cu toate că Rednic și jucătorii au pregătit meciul în amănunt, Astra a zdrobit Dinamo, 4-1, și a redus aproape total șansele alb-roșilor la play-off. Imediat după joc, antrenorul a anunțat noi plecări masive de fotbaliști, mai ales că au apărut diverse opinii conform cărora unii dintre jucătorii săi ar fi vrut să îl „lucreze”. Despre această ultimă variantă a vorbit și patronul FCSB, Gigi Becali, dar și președintele dinamovist Alexandru David.

N-am respectat nimic din ce am lucrat săptămâna asta. Nu am respectat traseele de joc, nu am fost agresivi. Veneam după două meciuri foarte bune și nu înțeleg de ce a ieșit așa astăzi. Mister a făcut o schimbare la pauză, ne-a încurajat, dar noi am jucat la fel de prost. Știam ce joacă Astra, dar azi au profitat din plin de greșelile noastre. Trebuie să felicităm Astra, a meritat victoria. Sperăm încă la play-off. Ne vom întări în iarnă și vom continua lupta. Șansele sunt mai mici, dar cu o pregătire bună se poate” – Mihai Popescu

E greu de explicat. Nu am respectat ce am vorbit și ne-a costat. Am vorbit ceva și nu am făcut nimic pe teren. Ne-am micșorat șansele pentru play-off pentru că nu am avut atitudine. Sper să scăpăm de rușinea trăită în acest an. Nu am fost compacți, nu am fost agresivi și am lăsat multe spații. Am avut o disperare pe care nu o înțeleg. Se mărește distanța de a intra în play-off și nu e bine deloc” – Ricardo Grigore