Sport

Aventură extremă, la Antipozi, pentru doi români! 8.000 de km pe bicicletă pentru a traversa Australia. Video

Radu Păltineanu și partenera sa, Irina Repede, au pedalat 8.000 de kilometri pentru a traversa Australia, dar aventura lor pe continent continuă.
27.10.2022 | 13:53
Aventura extrema la Antipozi pentru doi romani 8000 de km pe bicicleta pentru a traversa Australia Video
Radu Păltineanu, primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă, a reușit să traverseze Australia, în cadrul unei noi expediții în care a pedalat peste 8.000 de kilometri prin nordul, centrul și vestul Australiei. Este însoțit de partenera sa, Irina Repede.
ADVERTISEMENT

După ce a realizat o traversare integrală a Americilor, între Alaska și Țara de Foc, pe bicicletă, între 2015 și 2018, Radu Păltineanu este implicat într-o nouă aventură de anvergură. Acum, alături de partenera sa, Irina Repede. De această dată, în jurul Australiei.

Radu Păltineanu se dedică explorării celor mai sălbatice colțuri ale planetei

Originar din Piatra Neamţ, absolvent al facultăţii de inginerie software din cadrul Universităţii McGill din Montreal, Canada, Radu Plătineanu este un explorator profesionist.

ADVERTISEMENT

Pentru expediția sa în premieră națională de traversare a celor două Americi pe bicicletă a fost numit Aventurierul European al anului 2018.  Iar în prezent explorează Oceania.

”Există oameni pe lumea aceasta a căror voință de lasă cu gura căscată. Și te trezești întrebându-te dacă sigur faceți parte din aceeași specie”. Un fragment dintr-un citat definitoriu pentru Radu. Prezent pe pagina sa de web, care este deschisă de crezurile sale: Explore & Inspire. Și pe care le-a pus în practică. Nu doar în cele două Americi.

ADVERTISEMENT

Căci, așa cum spuneam, acum a ales un alt colț al lumii. Și este însoțit de Irina. Radu pedalează pe un trike recumbent, iar Irina folosește un e-trike recumbent solar construit chiar de către ea.

Cum a apărut ideea

Că aveau să ajungă pe continentul de la Antipozi nu bănuiau în urmă cu câţiva ani. În 2020, ajungeau în Zoua Zeelandă, intenţionând să stea câteva zile în vacanţă. Dar, pe 23 martie, rămâneau „prizonieri“. Căci țara era ”închisă” din cauza pandemiei.

ADVERTISEMENT

Nu puteau sta degeaba, nu? Și-au propus să străbată cele două mari insule ale ţării, pe jos şi cu bicicleta. Și au parcurs circa 3.500 de kilometri.

După ce au terminat aventura, s-au gândit la alta, ţinta fiind Australia. Au început expediţia pe data de 13 octombrie 2021. Iar pe 5 octombrie 2022, au terminat o etapă. ”AM REUȘIT! Am traversat întreaga Australie, de la Oceanul Pacific la Oceanul Indian, pe un trike recumbent. Acesta este pentru mine al treilea continent al Terrei pe care îl traversez la pedală (după America de Nord și America de Sud), iar pentru Irina acesta este primul.

ADVERTISEMENT

Cred că expediția de-a lungul Australiei, care ne-a purtat din cel mai nordic punct al continentului (de la Capul York) până aici, la Broome, pe malul Oceanului Indian (și se continuă de-a lungul Coastelor de Vest și de Sud) contituie o premieră din mai multe puncte de vedere.

Irina este, cel mai probabil, prima femeie care reușește să traverseze Australia pe un traseu de 7.200 de kilometri din care peste 2.400 de kilometri de off-road prin zone deșertice, de junglă luxuriantă și de savană, pe un e-trike recumbent solar pe care l-am construit împreună”, scria el pe Facebook.

Drumul continuă

Au fost 2.500 de kilometri de off-road prin zone deșertice, de junglă luxuriantă și de savană. Au pedalat peste 70 de zile la temperaturi situate între 35 și 50 de grade Celsius. Și au petrecut până acum 150 de nopți la cort în demersul lor.

”Adormim, seară de seară, aidoma unor copii cărora li se zice o poveste, fiindcă liniştea din jurul cortului nostru ne permite să percepem cele mai simple şi frumoase sunete ale naturii.

Este atât de magic şi liniştitor! Ce frică de şerpi şi păienjeni veninoşi? Înveţi să coabitezi şi să apreciezi toate formele de viaţă care te înconjoară, ceea ce este de neconceput unui om prins în rutina urbană”, se destăinuia Radu.

Da, au avut numeroase întâlniri cu șerpi și păienjeni veninoși. Ba mai mult,  în apropiere de Capul York au fost protagoniștii unei tentative de jaf. Dar aceste lucruri nu i-au oprit din drumul lor, care le-a permis să descopere locuri despre care spun că sunt magice.

”Am subestimat frumuseţea şi profunzimea acestui continent. Este unul dintre cele mai diferite, magice şi profunde locuri pe care le-am explorat până acum pe această planetă.

Stâncile, lanţurile muntoase erodate, savana şi contrastul color şi viu oferit de mările şi oceanele care înconjoară Australia este ceva absolut fabulos!”, spune Radu Păltineanu.

”După atâtea și atâtea comunități aborigene vizitate și timp petrecut în nordul și centrul Australiei, mi-am dat seama cât de străină și cât de neadaptată este, în realitate populația care locuiește pe coastă de tot ceea ce înseamnă realitățile climatice, geografice și culturale ale centrului și nordului propriei țări.

Fie că iei pe cineva din Melbourne sau din Germania și-l pui să exploreze/viziteze aceste regiuni îndepărtate ale Australiei, tot una este”, mai spunea Radu Plătineanu într-una dintre postările sale pe Facebook.

După atingerea Coastei de Vest, expediția continuă acum spre sud, de-a lungul Coastei de Vest a Australiei. Cei doi și-au propus să pedaleze în total peste 10.000 de kilometri în jurul Continentului Roșu.

ADVERTISEMENT