News

Aventurile unui jurnalist englez care a călătorit cu Orient Express. Cu ce impresii a plecat din România: “O groapă de gunoi”

Jurnalistul Craig Turp-Balazs a călătorit recent cu celebrul Orient Express de la Paris la Istanbul, trecând prin Budapesta și București. Ziaristul și-a împărtășit impresiile.
03.07.2023 | 18:54
Aventurile unui jurnalist englez care a calatorit cu Orient Express Cu ce impresii a plecat din Romania O groapa de gunoi
Orient Express a poposit și în România. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Jurnalistul britanic Craig Turp-Balazs, de la prestigiosul site Emerging Europe, a trecut printr-o experiență de neuitat călătorind recent cu celebrul tren Orient Express de la Paris la Istanbul, prin Budapesta și București. Ziaristul și-a împărtășit impresiile și observațiile sale, inclusiv din cele două opriri din România, la Sinaia și București.

Orient Express a poposit în România

Călătoria a început cu o escală la Gara de Nord din Paris, de unde trenul a părăsit Franța și a traversat mai multe țări europene. Pe parcursul călătoriei, jurnalistul a observat aspectele fascinante ale trenului Orient Express și ale destinațiilor sale.

ADVERTISEMENT

El a remarcat că în acest tren pot fi găsite vagoane de dormit și vagoane-restaurant din perioada de glorie a anilor 1920 și 1930, restaurate cu grijă pentru a păstra istoria lor unică. Compania belgiană Compagnie Internationale des Wagons-Lits a jucat un rol important în dezvoltarea acestei rețele feroviare, oferind servicii de lux în întreaga Europă.

Turp-Balazs a subliniat că România nu face parte din spațiul Schengen, ceea ce a implicat controlul pașapoartelor la granița cu Ungaria și Bulgaria. Cu toate acestea, el a remarcat că în cazul trenului Orient Express, personalul trenului se ocupă de aceste formalități, oferindu-le pasagerilor un nivel superior de confort și curtoazie. Cu toate acestea, el a exprimat speranța că România și Bulgaria vor fi primite în curând în spațiul Schengen, eliminând astfel necesitatea controlului pașapoartelor.

ADVERTISEMENT

Odată ajuns în România, Orient Express a făcut două opriri importante: la Sinaia și la București. La Sinaia, pasagerii au fost întâmpinați de o fanfară militară, iar aceștia au avut ocazia să viziteze celebrul Castel Peleș. Cu toate că acesta era închis pentru public, personalul a făcut o excepție pentru pasagerii de pe Orient Express. Cu o notă de ironie, Turp-Balazs a menționat că, deși castelul a fost deschis, toaletele nu au fost disponibile pentru utilizare.

O experiență de “neuitat”

La sosirea în București, jurnalistul a observat că Gara de Nord păstra aspectul său sordid, cu excepția unei săli de primire special deschise pentru pasagerii Orient Express. Pasagerii au fost cazați la prestigiosul hotel Athénée Palace, iar cina a avut loc la faimosul restaurant Caru’ cu Bere. Cu toate că acesta nu se putea compara cu luxul trenului, Turp-Balazs a menționat generozitatea cantității de mâncare oferite.

ADVERTISEMENT

„După ce am ajuns cu trenul la Gara de Nord de sute de ori în ultimele trei decenii, să o fac la bordul Orient Express a fost foarte special, deşi gara în sine rămâne o groapă de gunoi. Sala sa de primire ‘regală’ fusese deschisă special pentru noi, dar, ca să fiu perfect sincer, niciunul dintre pasageri nu a observat”, a remarcat  jurnalistul.

În cele din urmă, Orient Express a ajuns la destinația sa finală, Istanbul, marcând astfel sfârșitul unei călătorii de neuitat. Jurnalistul a concluzionat că experiența a fost una suprarealistă, iar călătoria cu Orient Express este un eveniment rar, care de întâmplă doar o dată pe an.

ADVERTISEMENT

Craig Turp este un jurnalist experimentat în domeniul călătoriilor și este cunoscut pentru pasiunea sa pentru trenuri. Articolul său detaliat aduce în prim-plan o experiență remarcabilă și oferă o perspectivă captivantă asupra călătoriei cu Orient Express prin România și Bulgaria.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat....
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată