Invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca vicepreședintele SUA, Kamala Harris să ajungă la București. Al doilea om de la Washington ajunge în România după o vizită în Polonia. Cu o avere impresionantă, Kamala vine în capitala României pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu aliații de pe flancul estic al NATO.
Pe lângă faptul că este considerată un politician de viitor în Statele Unite și posibil candidat al democraților pentru funcția de președinte la următoarele alegeri, Kamala Harris este mai mult decât liniștită și din punct de vedere financiar.
Averea vicepreședintelui american şi a soţului său, avocatul Douglas Emhoff, este estimată la 6,8 milioane de dolari, o sumă cu adevărat impresionantă și care asigură o viață liniștită până la adânci bătrâneți fără nici cea mai mică nevoie.
De altfel, numai anul trecut, Kamala Harris şi soţul ei au raportat venituri substanţiale. Vorbim despre 1.695.225 dolari brut, sumă din care cei doi au plătit 621.893 dolari taxe și impozite, adică 36,7% din ceea ce au agonisit.
Mai mult decât atât, familia lui Harris a achitat alți 125.004 dolari în impozite statului California, în timp ce avocatul Doug Emhoff a plătit singur 56.997 dolari în taxe capitalei federale Washington.
De remarcat că, în același an, cuplul a donat 27.006 dolar în scopuri caritabile. Întreaga declarație de avere a vicepreședintelui Kamala Harris o găsiți AICI.
Kamala Harris a fost numită procuror în San Francisco în 2003. Jurnaliștii americani au transmis că viitorul vicepreședinte câștigase peste 140.000 de dolari în acel an. Mai mult decât atât, salariile ei au crescut constant de-a lungul celor șase ani petrecuți în funcție și au ajuns până la 202.000 de dolari în 2010.
Potrivit sistemului american, locul de muncă pe care l-a ocupat a făcut-o eligibilă pentru o pensie în valoare de cel puțin 250.000 dolari.
Când Harris a devenit procuror general al Californiei în 2010, conform declarațiilor ei de avere, a avut parte de o scădere semnificativă a salariului. Aceasta a câștigat în următoarea perioadă puțin sub 160.000 de dolari pe an.
Șapte ani mai târziu, când a preluat funcția de senator al Statelor Unite, reprezentând California, încasările ei au crescut ușor, până la un salariu anual de 174.000 de dolari, bani pe care îi câștigă fiecare senator din Statele Unite.
În momentul în care Kamala Harris a depus jurământul ca vicepreședinte, salariul ei a ajuns la 235.100 de dolari pe an. În plus, datorită funcției, are dreptul la o deducere a cheltuielilor de până la 100 de mii de dolari, în condițiile în care este găzduită și în reședința oficială a vicepreședintelui.
Interesant este că vicepreședintele american e considerat și o scriitoare de succes. A publicat de-a lungul timpului două cărţi de non ficţiune şi una pentru copii. Și nu e vorba numai de un hobby, având în vedere că a câștigat sute de mii de dolari. Numai în 2019 a raportat 277.763 dolari obținuți de pe urma cărților vândute.
Alături de soțul ei, Kamala Harris are trei case în Los Angeles, Washington, D.C. și San Francisco, proprietăți care valorează 2.5 milioane de dolari.
Dincolo de vilele pe care le dețin în comun, Harris și Emhoff au câștigat 8.2 milioane de dolari împreună, încasările lor anuale fiind constante în jurul pragului de două milioane de dolari.
Un important politician de culoare de peste Ocean, Kamala Harris a candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat la președinție la alegerile din 2020. În cele din urmă s-a mulțumit cu postul de vicepreședinte și l-a susținut pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă.
A fost crescută numai de mamă, a absolvit facultatea de drept la Universitatea California și și-a început cariera la Biroul Procurorului districtual din Almeda.
I se spune „Obama feminin” și despre ea se crede că are cele mai multe șanse să devină prima femeie președinte în Statele Unite ale Americii după ce Hillary Clinton a ratat la mustață jackpott-ul.
Vicepreşedintele american vine la Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, dar și cu premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Senatului, liderul PNL Florin Cîţu. Șeful statului a transmis deja că va discuta cu Harris despre postura NATO pe Flancul Estic, soldaţii americani care au venit în România și Grupul de Luptă.
Kamala Harris ajunge în România după o vizită în Polonia, în timpul căreia a lăudat, poporul polonez pentru că a primit peste un milion de refugaţi de la invadarea Ucranei de către Rusia, la 24 februarie.