Alina Macavei a fost judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție, și a părăsit sistemul pe 1 martie 2021, atunci când a fost eliberată din funcție prin pensionare, printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis. Ea intrase în magistratură în luna iunie 1998, deci o carieră de mai puțin de 23 de ani.
Alina Macavei a fost judecătoare la Secția I Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, aflându-se pe lista de permanență aferentă Completului Civil 1 a completurilor de 5 judecători pe 2021.
Printre cazurile de notorietate în care a fost implicată, Alina Macavei a făcut parte din completul care a judecat dosarul celor peste 200 de lucrări – tablouri, sculptură şi grafică -, în valoare de 2,5 milioane de euro, aflate în Muzeul ”Dinu şi Sevasta Vintilă“, secţia din Topalu a Muzeului de Artă Constanţa (2017).
Acestea au fost donate muzeului, în 1961, de medicul Gheorghe Vintilă, dar fiul său a cerut anularea donației. Inițial, cazul s-a judecat la Constanța, însă, la începutul lui 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de strămutare la altă instanță, formulată în cauză de Mario Vintilă, fiul medicului, și a decis ca procesul să continue la Galați.
În 2015, judecătoarea Alina Macavei a propus ca necesarul de resurse umane și materiale în justiție să fie realizat de Consiliul Superior al Magistraturii, fără implicarea puterii executive, ceea ce implica trecerea atribuției de stabilire și gestionare a bugetului instanțelor de la Ministerul Justiției la Consiliul Superior al Magistraturii, nu la Înalta Curte de Casație și Justiție.
”Referindu-se la CSM, judecătoarea supremă Alina Macavei consideră că se impune modificarea Legii nr. 317/2004 privind funcționarea CSM, în sensul introducerii unui capitol în care să fie enumerate obiectivele nerealizate de către fiecare membru, din cele propuse la începutul fiecărui an”, nota luju.ro la vremea respectivă.
Potrivit informațiilor FANATIK, Alina este căsătorită cu Lucian Macavei, și el judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Alina și Lucian Macavei au împreună două fete, Iarina și Sofia Letiția.
Absolvent al liceului Liviu Rebreanu din Bistrița, Lucian Macavei a terminat Facultatea de Drept din Cluj. Ulterior, Macavei a ajuns judecător la Năsăud și Bistrița, apoi a fost detașat la Curtea de Apel Cluj, fiind din 2009 judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție București.
Lucian Macavei (47 de ani) a făcut parte din completul de 5 judecători care a decis condamnarea lui Gigi Becali la 3 ani de închisoare, în 2013. Completul a fost format atunci din șefa ÎCCJ, Livia Stanciu, din Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuț Mihai Matei și Rodica Cosma.
Averea soților Macavei este una cu adevărat impresionantă. Cuplul deține două terenuri intravilane, unul de 1.483 metri pătrați în Fetești (2017) și altul de 888 metri pătrați, în Corbeanca (județul Ilfov), achiziționat în 2020.
Portofoliul imobiliar al familiei Macavei este completat de două apartamente, unul în Voluntari, de 93,71 metri pătrați, și altul în Cluj, de 80,97 metri pătrați. Alina și Lucian Macavei au și două case, una în Fetești, cu o suprafață de 167 metri pătrați, și una în Corbeanca, cu o suprafață locuibilă de 401,9 metri pătrați, achiziționată în 2020.
Alina Macavei declară că deține un Jeep, an de fabricație 2018, dar și bijuterii de 80.000 lei, dobândite în anii 2015, 2018, 2019 și 2020. În conturi, judecătoarea pensionată de la ÎCCJ a strâns circa 585.000 lei.
FANATIK notează că ultimul venit declarat de Alina Macavei, pentru ultimul an fiscal, a fost de 328.878 lei, bani încasați cu titlul de ”salariul și drepturi salariale restante”. Soțul Lucian, care a rămas în continuare judecător la ÎCCJ, a specificat un venit anual rezultat tot din ”salariul și drepturi salariale restante” de 627.557 lei.
La acest total se adaugă cei 2.000 de euro încasați din chiria apartamentului din Cluj, dar și alocația și indemnizația copiilor, de 12.720 lei. Cu titlul de ”daruri de la bunici”, copiii soților Macavei au primit suma de 100.000 lei.