News

La 81 de ani, Nicolae Manolescu are două pensii și două indemnizații. Criticul literar a pierdut procesul cu ANI din cauza averii

Critic literar de anvergură, profesor universitar și membru al Academiei Române, Nicolae Manolescu trăiește o bătrânețe liniștită din punct de vedere financiar.
13.11.2021 | 12:17
La 81 de ani Nicolae Manolescu are doua pensii si doua indemnizatii Criticul literar a pierdut procesul cu ANI din cauza averii
Celebrul critic literar Nicolae Manolescu s-a judecat ani buni cu Agenția Națională pentru Integritate
ADVERTISEMENT

Ultima dată ambasador al României pe lângă UNESCO, funcție pe care a deținut-o din 2006 până în 2015, Nicolae Manolescu (81 de ani) este unul dintre cei mai de seamă critici și istorici literari.

Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu este profesor universitar și membru titular al Academiei Române. În legislatura 1992-1996, Manolescu a fost senator de Sibiu pe listele Partidului Alianța Civică.

ADVERTISEMENT

Născut Apolzan, Nicolae Manolescu a fost decorat cu Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în rang de Mare Cruce, cu Ordinul Național ”Steaua României” în rang de Mare Cruce (distincții ale statului român) și cu medalia și titlul ”Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, din partea Ministerului Educației Naționale, Învățământului Superior și Cercetării din Franța.

Manolescu are doi copii din trei căsnicii

Nicolae Manolescu are un băiat de 56 de ani, Andrei, din prima căsătorie, dar și o fată de 19 ani, Ana, din căsnicia cu Ioana, de care a divorțat în 2011. Ulterior, criticul s-a recăsătorit cu Irina, fiica poetului Ion Horea.

ADVERTISEMENT

Nicolae Manolescu a trăit o idilă și cu Marina Constantinescu, realizatoarea emisiunii Nocturne de la TVR, căruia i-a fost profesor la Facultatea de Litere.

“Este relația care m-a maturizat din toate punctele de vedere. Relația care mi-a revelat eul. Da, este o poveste care a durat ani de zile și care a suportat trauma politicului. Am fost afectată foarte tare de dăruirea acestui intelectual rar și de marcă, dăruire până la disoluție, până la abandonarea ființei și a scrisului, care era ființa lui, până în ’96.

ADVERTISEMENT

„O poveste care a durat ani de zile și care a suportat trauma politicului”

„S-a dăruit nu doar societății civile, ci și politicului. A coborât în cetate și a încercat din răsputeri să schimbe în bine drumul României. Ce a primit?… Dacă Cehia a preferat un Havel, România se pare că-și amână întâlnirea cu astfel de personalități”, declara Marina Constantinescu, în Revista Tango, despre relația cu Nicolae Manolescu.

În vara anului 2014, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) a anunțat că a găsit „diferențe nejustificate” în veniturile lui Nicolae Manolescu din 2009, pe vremea când criticul era ambasadorul României pe lângă UNESCO.

ADVERTISEMENT

Conform ANI, Manolescu a realizat în 2009 venituri salariale în cuantum de 664.492,62 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă ar fi fost în cuantum de 991.389 lei, rezultând o diferență nejustificată de 326.896,38 lei.

Proces pierdut de Manolescu cu Agenția Națională pentru Integritate

La finalul lunii trecute, criticul literar a pierdut însă definitiv procesul intentat Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), așa cum a dezvăluit puterea.ro. Și asta pentru că magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis să respingă cererea lui Manolescu privind sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în acest caz.

În ciuda acestui aspect, Nicolae Manolescu încasează în continuare venituri consistente. Pe lângă sumele primite din drepturile de autor, care înseamnă anual câteva zeci de mii de lei, criticul literar are și patru venituri fixe și deloc de neglijat.

Astfel, Manolescu primește o indemnizație de membru titular al Academiei Române, în valoare de 34.428 lei pe an, dar și o indemnizație de merit din partea aceleiași instituții, care îi aduce în conturi alți 42.000 lei pe an.

În plus, din partea Senatului României, Nicolae Manolescu încasează o pensie suplimentară anuală de 26.882 lei, la care se adaugă și pensia de vârstă, în cuantum de 51.888 lei pe an.

ADVERTISEMENT