News

Ce avere are succesorul lui Nicolae Ciucă în fruntea Statului Major. Soția generalului Petrescu e profesoară la un colegiu economic

În decembrie 2019, în momentul în care Nicolae Ciucă a fost numit ministru în guvernul Orban, în locul lui, ca șef al Statului Major General, a fost instalat generalul Daniel Petrescu.
23.01.2022 | 09:01
Ce avere are succesorul lui Nicolae Ciuca in fruntea Statului Major Sotia generalului Petrescu e profesoara la un colegiu economic
Generalul Petrescu, colaborator apropiat al lui Nicolae Ciucă, este în prezent șeful Statului Major al Apărării
ADVERTISEMENT

Detașarea lui Nicolae Ciucă (54 de ani) în funcția de ministru al apărării în guvernul Ludovic Orban s-a produs pe 4 noiembrie 2019, generalul păstrându-și funcția până pe 25 noiembrie 2021, când a fost desemnat premier de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, cabinetul Ciucă a fost validat de votul Parlamentului.

Anterior intrării în politică, de la 1 ianuarie 2015 până pe 28 octombrie 2019, Nicolae Ciucă fusese șef al Statului Major General. Actualul prim-ministru a fost succedat în funcție de generalul Daniel Petrescu (50 de ani).

ADVERTISEMENT

Daniel Petrescu a fost de două ori șef de promoție

Potrivit Cv-ului oficial, Daniel Petrescu a fost șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie ”Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare ”Carol I” (promoția 2003) și absolvent ”cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA.

Educația militară a generalului Petrescu include și un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” (2010), dar și absolvirea Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie).

ADVERTISEMENT

”A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra. A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituții europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate și Apărare din Bruxelles (cursul de planificare strategică a misiunilor și operațiilor Uniunii Europene) și Führungsakademie der Bundeswehr din Hamburg (cursul pentru ofițeri de stat major ONU)”, se amintește pe site-ul defense.ro.

Ce experiență profesională are generalul Daniel Petrescu

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații. În perioada iunie 2013 – iulie 2016, Petrescu a fost desemnat reprezentant militar al șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat în Norfolk, Virginia, SUA.

ADVERTISEMENT

”A fost dislocat, în operațiuni NATO, ONU și de tip coaliție în teatre de operații în care Armata României a trimis forțe. În cadrul operațiunilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din Afganistan (iulie 2006 – ianuarie 2007); la misiunea KFOR din Kosovo (octombrie 2003) și SFOR din Bosnia-Herțegovina (octombrie 2004); în operația ALBA din Albania (mai-iulie 1997).

A comandat Batalionul 2 Infanterie ”Călugăreni” în operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA în Irak (ianuarie- august 2005). A participat la misiunile ONU de menținerea păcii: MONUA (decembrie 1998 – iulie 1999) și UNAVEM III (august 1995 – aprilie 1996) din Angola, ca ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței ONU”, sunt doar câteva din misiunile la care a participat actualul șef al Statului Major General al armatei române.

ADVERTISEMENT

Ce salariu încasează soția generalului, profesoară la un colegiu bucureștean

Originar din Pitești, Daniel Petrescu este căsătorit și are doi copii. Partenera de viață a generalului este Adina, profesoară la un colegiu economic din București, funcție pentru care încasează un venit anual de 46.120 lei, adică 3.840 lei pe lună.

Potrivit ultimei declarații de avere a generalului Petrescu, consultată de FANATIK, acesta încasează un salariu anual de 182.000 lei, ceea ce înseamnă un pic peste 15.000 lei pe lună. Șeful Statului Major General a făcut un credit ipotecar în 2019, în valoare de 196.120 lei.

Portofoliul imobiliar al lui Daniel Petrescu este compus din două apartamente în București, unul cumpărat în 2005, de 75 de metri pătrați, și un altul achiziționat în 2019, tot împreună cu soția, de 70 de metri pătrați. În conturi bancare, generalul Petrescu deține un pic peste 20.000 lei, circa 8.000 euro și 6.000 dolari.

 

ADVERTISEMENT