News

Averea BOR a crescut de 100 de ori sub conducerea lui ÎPS Daniel. Patriarhia deține proprietăți de peste 1 miliard de lei

Averea Bisericii Ortodoxe Române a crescut semnificativ în anul 2021, deși afacerile Patriarhiei au stagnat sau chiar au înregistrat o ușoară scădere.
11.07.2022 | 09:03
Averea BOR a crescut de 100 de ori sub conducerea lui IPS Daniel Patriarhia detine proprietati de peste 1 miliard de lei
Patriarhul Daniel a reușit să crească averea Bisericii Ortodoxe Române de 100 de ori / Foto: Patriarhia Română
ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel se dovedește un excelent manager, în ciuda faptului că în anii pandemiei, afacerile Bisericii au înregistrat scăderi. Chiar și așa, datele obținute de FANATIK de la Ministerul Finanțelor Publice indică faptul că BOR este mai bogată ca niciodată, averea Bisericii dublându-se în ultimii 5 ani.

Activele Patriarhiei Române au depășit un miliard de lei, pentru prima dată în istorie

Administrația Patriarhală, înființată oficial în 1999, este în acest moment una dintre cele mai puternice instituții din România, dacă luăm în calcul rezultatele financiare din ultimii ani. Patriarhia Română are statut de persoană juridică fără scop patrimonial, care însă obține o bună parte a veniturilor din activități comerciale.

ADVERTISEMENT

Instituția condusă de Patriarhul Daniel a declarat, la finalul anului 2021, active imobilizate (terenuri, clădiri, echipamente tehnice, licențe) în valoare de 1,02 miliarde de lei, cele mai mari din istorie. Instituția are active circulante de 100,2 milioane lei și datorii care trebuie plătite într-o perioadă de un an, de 118,9 milioane lei.

Afacerile BOR au scăzut în ultimul an

Doar în 2021, Administrația Patriarhală a obținut venituri totale de 65,6 milioane lei din activități fără scop patrimonial și 57,6 milioane lei din activități comerciale. Asta i-a adus un excedent de 5,4 milioane lei, dar și pierderi de 4,4 milioane lei. Așadar, după ce a tras linie, Patriarhul Daniel a avut un profit total de 1,5 milioane lei, la un venit total de 123,2 milioane lei. Patriarhia Română are 965 de angajați în zona de activitate fără scop patrimonial (preoți, dascăli, personal administrativ) și 456 de oameni care ajută la activitățile economice.

ADVERTISEMENT

În anul fiscal anterior (2020), Administrația Patriarhală declara active imobilizate de 959,5 milioane lei, active circulante de 93,5 milioane lei, datorii de 42,5 milioane lei, venituri anuale de 59,7 milioane lei (fără scop patrimonial) și 57,4 milioane lei (activități economice).

Firma de turism a Patriarhiei, cele mai mari pierderi

În ceea ce privește firmele Patriarhiei Române, acestea au părut să aibă dificultăți, cel puțin pe hârtie. Cele mai mari au fost la Basilica Travel, care a încheiat pe pierdere pentru al doilea an consecutiv.

ADVERTISEMENT

Agenția de turism a BOR a înregistrat venituri de 2,1 milioane lei (de 5 ori mai mici decât în 2019) și o pierdere de 3,3 milioane lei (cele mai mari de la înființare). Firma a concediat o parte din angajați (avea 57 în 2019, din care au rămas doar 14) dar a reușit să recupereze din datorii (7,8 milioane de lei în 2021, față de 13,7 milioane lei în 2020).

Profit la spălătoria ecologică și la firma de pompe funebre

Spălătoria ecologică a Patriarhiei, numită ”Bob de rouă” a reușit, în schimb, să înregistreze venituri de peste 400.000 de lei și să facă un profit net de 70.523 lei. Firma pe care aceasta este înregistrată se numește ”Țarina Păstorului SRL” și are, în prezent, 10 angajați.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare creștere a înregistrat-o firma de servicii funerare ”Chivotul Mare SRL”, care, în ultimul an, și-a dublat cifra de afaceri (de la 1,6 milioane la 3 milioane lei) și profitul net (1 milion lei, de la 474.676 lei). Societatea a făcut și angajări în ultimul an, ajungând la 10, cu 4 mai mulți decât în 2020.

Pe de altă parte, ”Misionarul Ortodox SRL”, tipografia la care Patriarhia Română deține 100% din părțile sociale, nu a avut activitate nici anul acesta. La fel s-a întâmplat și cu firma ”Catedrala Patriarhală SA”, care în 12 ani e funcționare nu a înregistrat niciun venit. Acțiunile companiei sunt împărțite între Patriarhia Română (70%) și Arhiepiscopia Bucureștilor (30%).

Patriarhul Daniel a crescut de 100 de ori averea Bisericii Ortodoxe Române

Acestea sunt, însă, doar câteva dintre afacerile pe care Patriarhul Daniel le coordonează. Patriarhia Română administrează zeci de companii, mai mici sau mai mari, inclusiv câteva lăcașe de cult care au primit dreptul de a se organiza sub formă de societăți comerciale.

Dan Ilie Ciobotea, pe numele său de ”mirean” a devenit Patriarh al BOR în 2007, într-un moment în care Biserica deținea proprietăți de 10 milioane de lei. Sub conducerea lui, instituția a devenit de 100 de ori mai bogată.

ADVERTISEMENT