Donald Trump este tipul de preşedinte care nu se sfieşte să accepte cadouri de la autocrați, să facă înțelegeri cu prinții cripto și, în plus, face bani buni din vânzarea propriului timp celor care tânjesc să stea câteva minute alături de el. O creștere a averii nu este neobișnuită pentru şefii de stat, dar sub Donald Trump ea a atins un nivel fără precedent, după cum se arată într-o analiză Die Welt.
Ascensiunea în afaceri a familiei Trump a început cu un bordel deschis undeva la capătul lumii. În 1898, bunicul actualului președinte al SUA a deschis „Arctic Hotel”, în nordul Canadei, nu departe de Cercul Polar Arctic. În acea perioadă, zona trecea prin celebra „goană după aur”, cu zeci de mii de căutători din întreaga lume care se adunau în Klondike, toți în căutarea acelei descoperiri care să îi îmbogăţească. Iar Friedrich Trump știa ce își doreau aceştia după o zi grea petrecută în pustietate: alcool și femei.
Bătrânul Trump a petrecut trei ani la marginea Arcticii. Cu banii câștigați acolo, a cumpărat ulterior proprietăți imobiliare în New York, punând astfel bazele unui imperiu. Astăzi, 127 de ani mai târziu, nepotul său, Donald, sporește averea familiei mai rapid ca niciodată. Metodele sale sunt și ele dubioase, iar criticii spun chiar că unele dintre ele ar putea intra sub incidenţa faptelor de corupţie.
Spre exemplu, în urmă cu câteva zile, Forțele Aeriene ale SUA au acceptat un cadou din Qatar : un avion jumbo de lux, dotat cu accesorii de crom, piele și mahon, care va servi drept avion personal al președintelui Trump. Experții estimează valoarea la 400 de milioane de dolari. „Este scandalos!”, spune Michael Waldman, șeful think tank-ului Brennan Center for Justice, cu sediul la New York. Există o nouă mentalitate la Casa Albă. „Linia dintre funcția publică și îmbogățirea privată dispare complet”, spune Waldman.
Averea Primei Familii a Americii este estimată la 5,4 miliarde de dolari (4,8 miliarde de euro). Aproximativ jumătate dintre aceşti bani au au fost făcuţi anul acesta, după începerea celui de-al doilea mandat al lui Trump. O creștere a averii nu este totuşi un lucru chiar neobișnuit pentru președinți, mai ales cei ai SUA. „Nu ar trebui să privim prea romantic trecutul”, avertizează Waldman.
Die Welt aminteşte că președinții americani și familiile lor au beneficiat financiar şi în trecut, de pe urma perioadei petrecute la Casa Albă. Printre aceștia se numără și fiul lui Joe Biden, Hunter, care a condus afaceri profitabile în China și Ucraina în timpul mandatului tatălui său. „Ceea ce este nou este că banii merg direct la un funcționar public”, constată Waldman. Se pare însă că Trump profită mai deschis și mai îndrăzneț decât oricare dintre predecesorii săi, iar peste Ocean se vorbeşte de un act de îmbogățire prezidențială cum America nu a mai văzut niciodată.
După o cină la proprietatea lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, i-ar fi promis acestuia un documentar despre Prima Doamnă, Melania, și plata a 40 de milioane de dolari reprezentând taxe de licențiere. În Qatar, o companie de stat este implicată în construcția unui teren de golf al lui Trump. În Serbia, guvernul închiriază pe o perioadă de 99 de nai terenul fostului Minister al Apărării ginerelui lui Trump, Jared Kushner, care intenționează să construiască acolo un hotel al familiei. La Washington, fiul președintelui, Donald Trump Jr., conduce Executive Branch Club: costul abonamentului este de 500.000 de dolari, o sumă perfectă pentru cei bogați care doresc să-și mențină relația cu guvernul SUA.
Cu mult înainte ca Donald Trump să devină președintele SUA, el era deja un brand: el era magnatul din New York, mereu de succes, dar și ostentativ și lacom, precum Biff Tannen în „Înapoi în viitor”. Numele său apărea peste tot: pe turnuri de birouri, hoteluri și cazinouri, pe cravate, sticle de vodcă și saltele. Multe dintre proiectele sale au eșuat, dar modelul de afaceri al lui Trump a rămas. „Până în ziua de azi, vinde un singur lucru mai presus de toate: pe sine”, constată Die Welt.
Imperiul său, Organizația Trump, este complex. Este o rețea de licențe, holdinguri și societăți cu răspundere limitată, care sunt supuse doar câtorva obligații de raportare. Prin urmare, este dificil să întocmim o listă completă a bunurilor lui Trump. Ceea ce se poate spune, însă, este că conglomeratul este condus de fiii săi, Donald Jr. și Eric, se întinde pe patru continente și include aproximativ 20 de terenuri de golf și 30 de zgârie-nori. Se estimează că valoarea proprietăților ar depăși 2,5 miliarde de dolari.
Dar imobiliarele sunt doar o parte a imensei averi. Acestea reprezintă afacerile clasice ale lui Trump, imperiul său din anii 1990. Noul model, din 2025, se concentrează pe tranzacții cripto. În ianuarie a lansat $TRUMP , o monedă virtuală fără valoare reală. Emoțiile și simbolismul determină prețul. Cu cât mai mulți oameni cumpără moneda, din entuziasm pentru președinte, cu atât aceasta devine mai scumpă. Prețul său actual este de aproximativ 12 dolari. Se percep comisioane pentru fiecare tranzacție cu această criptomonedă, iar familia lui Trump primește o parte din aceste comisioane. Conform estimărilor, este posibil să fi strâns deja peste 100 de milioane de dolari de pe urma acestei criptomonede.
În această nebunie, deosebit de sensibil este următorul aspect: cine dorește, își poate „cumpăra” accesul la guvernul SUA prin intermediul $TRUMP”. Se aminteşte în acest sens faptul că în urmă cu câteva zile președintele a organizat un dineu pentru cei mai mari 220 de investitori, într-unul dintre cluburile sale de golf de lângă Washington. S-au servit filet mignon și halibut. Cei din top 25 au fost invitați chiar la o recepție VIP. Printre participanți s-a numărat şi Justin Sun, un antreprenor cripto născut în China, suspectat de fraudă de către autoritatea americană de supraveghere a pieței de capital (SEC). În acea seară, Trump i-a oferit un cadou: un ceas de aur de 18 carate, împodobit cu 122 de diamante. În schimb, Sun și ceilalți invitați au plătit aproximativ 150 de milioane de dolari pentru câteva momente în prezența lui Trump.
Familia președintelui va câștiga probabil și mai mulți bani şi prin intermediul platformei cripto, World Liberty Financial. O firmă din Emiratele Arabe Unite intenționează să investească două miliarde de dolari prin intermediul aceastei platforme de tranzacționare. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a spus despre toate acestea: „Donald Trump nu are conflicte de interese, acuzația că s-ar îmbogăți este absurdă”.
La începutul lunii martie, președintele a ordonat crearea unei rezerve de stat de criptomonede. Valoarea lui $TRUMP a crescut apoi vertiginos şi exponenţial a crescut și averea familiei. Conform unui studiu realizat de Democracy Defenders Fund (DDF), un grup apropiat Partidului Democrat, tranzacțiile care implică monede virtuale l-au îmbogățit pe președintele SUA cu 2,9 miliarde de dolari în ultimele luni, dar suma nu poate fi confirmată din alte surse. „În loc să-și vândă activele în criptomonede pentru a evita conflictele de interese, Trump pare să vrea să profite la maximum de pe urma lor”, spune Virginia Canter, expertă anticorupție la DDF. De asemenea, Donald Trump se asigură că monedele virtuale sunt mai puțin strict reglementate decât sub predecesorii săi. Iar aici se pare că interesele președintelui Trump și ale antreprenorului Trump sunt foarte apropiate.
Noul imperiu al familiei sale include și Trump Media & Technology Group (TMTG), care operează Truth Social, rețeaua socială unde președintele își poate răspândi mesajele după bunul său plac, fără a se teme de interdicții precum cele cu care s-au confruntat odinioară Twitter și Facebook. TMTG a avut venituri de 3,6 milioane de dolari anul trecut și o pierdere de 400 de milioane de dolari. Cel mai recent, rețeaua avea în jur de 300.000 de utilizatori activi zilnic în SUA. Spre comparaţie, X, fosta Twitter, are 90 de milioane de utilizatori zilnic. Cu toate acestea, compania lui Trump este evaluată la peste 4,5 miliarde de dolari. Iar aici pare să se aplice întrebarea: ce mai contează cifrele? Se pare că numele președintelui este suficient pentru investitori. „Treptat, brandul Trump se transformă în mare măsură de la unul fizic la unul virtual. Nu mai sunt hotelurile și terenurile de golf cele care aduc mulți bani, ci criptomonedele și rețelele sociale. Dar un lucru este la fel ca pe vremea bunicului Friedrich: preocupările morale joacă – ca să spunem elegant – un rol secundar”, se arată în concluzia analizei Die Welt.