Cătălin Hideg este un prosper om de afaceri, care deține mai multe afaceri, cea mai importantă fiind în domeniul sănătății. Sanimed este unul dintre cei mai importanți producători de medii de cultură, colagen și alte produse din domeniul biotehnologiilor avansate.
În 2022, Hideg a fost pus sub acuzare de către Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, fiind acuzat că a trucat o licitație pe bani europeni. La începutul acestui an, afaceristul a devenit primul român condamnat într-un dosar de corupție cu fonduri europene. Pe fond, el a primit 4 ani de închisoare, în ciuda faptului că generalii Coldea și Dumbravă i-ar fi promis că îl ajută să-i ”optimizeze” dosarul.
Omul de afaceri s-a plâns procurorilor DNA că foștii șefi din SRI i-au solicitat 600.000 de euro în schimbul libertății sale, sumă din care ar fi plătit deja 100.000 de euro. Restul banilor n-a mai apucat să-i dea, pe motiv că nu dispunea de aceste sume în conturile din țară, ci în Emiratele Arabe Unite, acolo unde avea investiții. Din cauza controlului judiciar, Hideg nu a avut cum să iasă din țară pentru a avea acces la depozitele bancare.
În ciuda faptului că în dosarul generalilor Coldea și Dumbravă se vehiculează sume uriașe de bani, averea personală a lui Cătălin Hideg nu impresiona cu nimic, în urmă cu 12 ani, atunci când afaceristul a avut o tentativă de a intra în viața politică.
În 2012, Hideg a fost prezent pe listele PPDD, partidul lui Dan Diaconescu, la alegerile generale, unde viza un post de senator. Cu această ocazie, afaceristul și-a depus prima și singura declarație de avere.
Din document reiese că în anul anterior, Hideg a avut o singură sursă de venit, salariul de director general la firma Sanimed International Impex SRL, în valoare de 17.088 de lei. Asta înseamnă că milionarul din dosarul generalilor SRI a reușit să se întrețină cu un venit mediu de aproape 1.500 de lei pe lună.
Hideg a trecut în declarația de avere și două conturi bancare, unul de 184.735 de lei și celălalt de 15.241 euro, ceasuri și bijuterii de 20.000 de euro, două case, de 372 mp și 400 mp, precum și un apartament de 69 mp, în București. De asemenea, afaceristul deținea patru terenuri, în Giurgiu, București și Dâmbovița.
În 2012, cifra de afaceri a Sanimed era de 11,9 milioane lei, profitul de 514.900 de lei și datoriile de 14,1 milioane de lei. Cel mai bun an al companiei a fost 2020, atunci când a înregistrat o cifră de afaceri de 83,4 milioane lei și un profit de 8 milioane lei. Ultimul bilanț, cel pentru anul 2022, indică o scădere a cifrei de afaceri, la 12,3 milioane lei, și un profit de doar 33.000 lei.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat, vineri, că a început urmărirea penală, sub control judiciar, în cazul a patru persoane: doi foști militari, un avocat din Baroul București și o persoană fără o calitate specială. Este vorba despre generalii în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și omul de afaceri Dan Tocaci. Acuzațiile vizează infracțiuni de trafic de influență și spălare de bani.
Procurorii spun că, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei inculpați ar fi pretins unui om de afaceri suma de 700.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ”ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat”.
După mai multe negocieri, suma ar fi fost diminuată la 600.000 de euro plus TVA, urmând ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale. În acest context, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în aproximativ 100.000 de euro.