Sport

Averea secretă a omului din umbră de la Tiraspol şi problemele sale cu UE: interzis la victoria istorică a lui Sheriff cu Real Madrid

Micuța, dar bogata echipă din Tiraspolul separat ilegal de Republica Moldova a uimit întreaga lume şi a obţinut calificarea în grupele Ligii Campionilor, acolo unde a obținut deja două victorii și e lider în grupa D
29.09.2021 | 00:12
Averea secreta a omului din umbra de la Tiraspol si problemele sale cu UE interzis la victoria istorica a lui Sheriff cu Real Madrid
Averea secretă a omului din umbră de la Tiraspol şi problemele sale cu UE: interzis la Real Madrid - Sheriff!
ADVERTISEMENT
28-09-2021
21:12

Sheriff Tiraspol a detonat „bomba” în UEFA Champions League: victorie pe Santiago Bernabeu

Sheriff Tiraspol este noua senzație din fotbalul European. Echipa din Republica Moldova nu contenește să uimească. După ce a câștigat în runda inaugurală cu 2-0 în fața lui Șahtior Donețk, vecinii noștri au produs o surpriză uriașă. Au câștigat cu 2-1, contra lui Real Madrid, pe Santiago Bernabeu.

Jakhshibaev (25) și Thill (90) au marcat pentru oaspeți, în timp ce la galactici, golul de onoare a fost înscris de Benzema (67-pen). Sheriff e pe locul 1 în grupa D, cu 6 puncte, urmată de Real Madrid, cu 3 puncte, Inter Milano și Șahtior Donețk, ambele cu câte 1 punct.

Moldova are, în regiunea separatistă și ilegală Transnistria, o echipă în grupele Ligii Campionilor. Părea un titlu de film SF, însă sunt nenumărate momentele când viaţa bate filmul. Sheriff Tiraspol este marea surpriză a momentului în Champions League, după ce totuși campioana Moldovei a ajuns în faza grupelor şi a obţinut chiar şi prima victorie, cu Şahtior Doneţk. Marţi, de la ora 22:00, Sheriff se va duela cu Real Madrid, pe “Santiago Bernabeu”, cel mai important meci din istoria clubului.

FANATIK prezintă câteva detalii legate de Victor Guşan, omul care stă în spatele acestei ascensiuni formidabile a echipei din Transnistria separatistă și ilegală, un personaj controversat şi influent în spaţiul ex-sovietic, provenit, cum altfel?, din structura „vechii”, dar încă omniprezentei miliții politice a Moscovei sovietice, temuta KGB…

ADVERTISEMENT

Secretele lui Victor Guşan, patronul lui Sheriff Tiraspol

Până la dizolvarea Uniunii Sovietice, Victor Guşan a urcat caz cu caz treptele ierarhice ale KGB şi ajunsese să se ocupe de situaţia din Republica Sovietică Socialistă Moldova. Legenda spune că era poreclit „Şeriful”, iar numele l-a lipit afacerilor făcute după ce URSS a devenit istorie.

La începutul anilor ‘90, după destrămarea imperiului sovietic, Victor Guşan a intrat în lumea afacerilor şi a înfiinţat, alături de Ilia Kazmali, grupul Sheriff. Holding-ul este cel mai mare angajator din Transnistria, însă, de-a lungul timpului, au fost prezentate diverse anchete care dovedeau faptul că toată afacerea este doar un paravan pentru operaţiuni ilegale, printre care se numără trafic cu alcool şi ţigări.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, grupul Sheriff înglobează un lanţ de supermaket-uri, benzinării, un post TV, o reţea de telefonie mobilă, o fabrică de coniac, săli de fitness şi, perla coroanei, echipa de fotbal care a ajuns în grupele Ligii Campionilor. Conform Foreign Affairs, afacerea celor doi oligarhi „monopolizează şi controlează aproape toate aspectele vieţii din Transnistria”. Averea lui Victor Guşan cu greu poate fi estimată, însă prinde deseori topul milionarilor cu ajutorul companiilor pe care le deţine.

Avere imobiliară a lui Victor Guşan

Dacă suma exactă nu poate fi prezentată, jurnaliştii de la Radio Europa Liberă au dezvăluit, în urma unei anchete, câteva dintre bunurile imobiliare pe care Victor Guşan le deţine în Ucraina. Astfel, patronul lui Sheriff Tiraspol are o casă de vacanţă şi alte două propietăţi în Vâlcov, o micuţă localitate din Regiunea Odesa, pe malul Dunării, care mai este supranumită şi „Veneţia ucraineană”.

ADVERTISEMENT

Pe cele două propietăţi din Vâlcov, Victor Guşan are livezi, podgorii, case de oaspeţi, docuri, clădiri de securitate şi turnuri de conexiune mobilă. Mai mult decât atât, o insulă privată din Vâlcov a fost închiriată de grupul Sheriff pentru 50 de ani, iar omul de afaceri mai deţine imobile în complexul „Sauvignon” din Odesa.

Omul din umbră nu poate intra în ţările membre UE

Alături de Victor Guşan, în conducerea clubului se mai află şi Oleg Smirnov, fiul lui Igor Smirnov, preşedintele autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene între 1991 şi 2011. Acesta este trecut în organigrama clubului ca manager general, însă deseori s-a spus că este cel care conduce cu adevărat clubul din Tiraspol.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă este oficial al clubului Sheriff, Oleg Smirnov nu va putea să meargă în deplasările pentru meciurile cu Real Madrid şi Inter. Conform Regulamentului Comisiei Europene 2005/147/PESC, Igor Smirnov, fiii acestuia, dar şi alţi demnitari din Transnistria nu au voie să intre în ţările membre ale Uniunii Europene, fiind considerate „persona non grata”.

Complex sportiv de lux pentru Sheriff

Din 2004, Sheriff Tiraspol are un complex sportiv de 5 stele, la standarde UEFA. Pe lângă stadionul cu 12.746 de locuri, pe care echipa joacă meciurile oficiale, campioana Moldovei mai dispune de o arenă secundară cu 9.300 de locuri şi de un „stadion în sală” cu 3.570 de locuri.

În complexul sportiv al lui Sheriff se mai regăsesc o academie de fotbal, 8 terenuri de antrenament, 4 de tenis şi un bazin de înot. Construcţia a început pe 1 august 2000, iar după aproape doi ani, în iunie 2002, au fost inaugurate primele arene. Costurile finale au fost aproximate la aproape 200.000.000 de dolari.

„Arena acoperită a fost dată în exploatare în a doua jumătate a anului 2004 şi pe drept este una din cele mai neobişnuite construcţii ale Complexului Sportiv «Sheriff». În întregime acoperită şi încălzită, ea este înzestrată cu 3.570 de scaune pentru spectatori şi permite în condiţii de confort înalt de a petrece meciuri de fotbal în perioada toamnă-iarnă a anului”, anunţă site-ul oficial al clubului.

Liga Campionilor, marea lovitură financiară a lui Sheriff

Calificată în grupele Ligii Campionilor, Sheriff Tiraspol a dat o adevărată lovitură financiară şi şi-a asigurat deja 19.560.000 de euro. Victoria din meciul cu Şahtior Doneţk i-a adus 2.800.000 de euro campioanei Moldovei, în timp ce bonusul pentru participare a fost de 15.640.000 de euro. Având cel mai mic coeficient UEFA pe ultimii 10 ani dintre echipele din grupele Champions League, Sheriff s-a mai ales „doar” cu 1.137.000 de euro.

  • 6 victorii şi 2 remize a strâns Sheriff Tiraspol în preliminariile Ligii Campionilor
  • 12.380.000 de euro este valoarea lotului lui Sheriff Tiraspol
ADVERTISEMENT