News

Unde au dispărut averile lui Al Capone și John Dillinger. Prohibiția, Marea Criză și românii din SUA care au lucrat pentru cei doi gangsteri

Prohibiția și Marea Criză au însemnat pentru SUA corupție la cel mai înalt nivel, crime, ilegalități, apariția unei economii și a unui sistem paralel, precum şi infractori ca Al Capone sau John Dillinger
06.12.2021 | 12:44
Unde au disparut averile lui Al Capone si John Dillinger Prohibitia Marea Criza si romanii din SUA care au lucrat pentru cei doi gangsteri
Al Capone și John Dillinger printre numele grele ale infractorilor din perioada Prohibiției Foto: hepta, Wikipedia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La 16 ianuarie 1920, în SUA, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituției SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, s-a introdus Prohibiția.

Prohibiția nu a generat însă, îmbunătățire a vieții sociale și economice. Din contră, Prohibiția a însemnat corupție la cel mai înalt nivel, crime, ilegalități, apariția unei economii și a unui sistem paralel.

ADVERTISEMENT

În perioada 1929-1933, „marele crah de pe Wallstreet” a dus la falimentul multor magnați ai băncilor, industriilor de tot felul care luaseră avânt în SUA după Primul Război Mondial.

Prohibiția și Marea Criză au creat nume grele de infractori

Mulți „grei” ai finanțelor și economiei americane s-au sinucis. Uzine întregi au fost demontate și vândute în Uniunea Sovietică, unde produceau masiv, iar propaganda comunistă le prezenta ca pe succese proprii.

ADVERTISEMENT

Din 1933, F.D. Roosevelt a impus o strategie New Deal, prin care SUA și-au revenit, s-a construit masiv în domeniul infrastructurii, înzestrării Armatei. Celebrele autostrăzi brăzdau întinsele preerii și deșerturi americane, iar tinerii lucrau cu entuziasm arătând că nu doar comuniștii din Uniunea Sovietică aveau șantiere.

La 5 decembrie 1933, Prohibiția era încheiată oficial. Sistemul pe care l-a generat și vedetele negative ale acesteia îi fascinează pe mulți. Din păcate, pe mult mai mulți decât oamenii care au reușit să lichideze mulți infractori ai Prohibiției.

ADVERTISEMENT

Al Capone (1899-1947)

A fost liderul de necontestat al lumii interlope de la Chicago. A reușit să se ridice din lumea interlopă din Brooklyn.

Italian de origine, provenind dintr-o familie de imigranți italieni din Neapole, la 26 de ani, era cel mai tare nume din era Prohibiției. A ucis, a mituit, a făcut milioane de dolari din producția și comercializarea ilegală a alcoolului. Și-a cumpărat o imagine de binefăcător, făcând donații. În același timp, se vorbea de miile de morți pe care le avea pe conștiință.

ADVERTISEMENT

Numai că mărturiile cădeau în instanțele americane. Timp de șapte ani, până în 1932, șeful nou-înființatului FBI, John Edgar Hoover, și procurorul Eliott Ness au fost principalii oameni ai legii care au încercat să îl prindă.

Al Capone a căzut în urma acuzației de evaziune fiscală.

Oamenii lui, nedorind să fie uciși, țineau jurnale secrete, codificate ale tranzacțiilor. După ce unii oameni ai săi au fost arestați, Eliott Ness a reușit decriptarea lor și, evident, probele din Justiție i-au adus condamnarea.

Ajuns în detenție la 33 de ani, Al Capone a fost eliberat condiționat la 16 noiembrie 1939. A murit în 1947, bolnav de sifilis.

O legendă urbană spune că automobilul său blindat confiscat în 1932, a ajuns să fie folosit pentru siguranța președintelui american F.D. Roosevelt.

John Dillinger (1903-1934)

A fost o legendă printre spărgătorii de bănci. A fost ceea ce se numea un gangster clasic. Poate mai celebru decât gangsterii Bonnie și Clyde sau decât celebra „Ma Baker”.

John Dillinger a dat 24 de spargeri. A trăit o viață plină de aventuri. A fost închis de două ori și a evadat. Era mereu cu un pas înaintea Poliției și a agenților FBI.

Pentru că utilizase un Ford cu performanțe deosebite la jafuri, unii dealeri Ford se lăudau cu asta. Ba chiar se întrebau dacă va folosi noul Ford la o nouă spargere.

În America Marii Crize (1929-1933), cine ajungea bogat, indiferent cum, era popular și celebru.

John Dillinger a fost ucis într-un raid al Poliției și FBI la 22 iulie 1934, în timp ce ieșea de la un cinematograf din Chicago, lângă el, la braț se afla „Femeia în roșu”.

Ieronim Budac, șoferul livrator de încredere al lui Al Capone, a ajuns primar în comuna sa din Ardeal

Născut la Cîrțișoara, Sibiu, la 6 mai 1897, Ieronim Budac a fost atras de „Pământul Făgăduinței”. A ajuns în 1918, cu doi ani înainte de instaurarea Prohibiției. Se pricepea să facă rachiu de prune.

S-a însurat cu Maria Tarcea, fiica unui român care avea băcănie. În pivnița băcăniei socrului său, a început să fabrice rachiu. În acea vreme, oamenii lui Al Capone căutau oameni pricepuți să fabrice alcool.

Rachiul de prune după rețetă ardelenească a ajuns pe masa lui Al Capone. Până în 1930, Ieronom Budac, care a divorțat de soția sa și nu s-a mai recăsătorit, a fabricat și a transportat alcool pentru Al Capone. De două ori a scăpat la limită de agenții lui Elliott Ness. O dată, a plonjat cu camionul plin în apele Fluviului Mississippi. Ieronim Budac a devenit o legendă printre șoferii livratori din Chicago. Era omul lui Al Capone.

În 1930, Ieronim Budac s-a întors în Ardeal. Prohibiția era în faza terminală, iar Al Capone tot mai încolțit de Elliott Ness. Cu banii din SUA, Ieronim Budac a devenit un mare proprietar de distilerii în Ardeal. Pentru că își ajuta semenii, pentru că făcuse bani în SUA-nu conta cum, Ieronim Budac a fost ales primar în localitatea natală pe listele PNL.

A condus comuna succesiv (1934-1938, 1939-1941, 1941-1944), până în 1944. A fost membru PNL și PSD-Titel Petrescu.

După 1944, a fost în atenția Securității, numai că era prea deștept pentru mulți dintre lucrătorii de atunci. Mulți săteni erau constrânși să dea note informative despre „șoferul lui Al Capone din America” sau despre „Americanul”.

Ieronim Budac a murit la 23 septembrie 1977.

Ana Cumpănaș – Anne Sage, amanta lui John Dillinger, „Femeia în roșu” care a facilitat uciderea sa

Ana Cumpănaș (1891-1947) s-a născut în Banat, pe atunci în Austro-Ungaria. În 1914, căsătorită, a plecat în SUA. A divorțat și a intrat în tot felul de afaceri, cârciumi, bordeluri, intrând chiar în anturajul unor gangsteri ai vremii. I se spunea Anne Sage.

A ajuns să fie protejată atât de Al Capone cât și de celebrul John Dillinger. Avea afaceri în faimosul „oraș al crimei”, Chicago. Nu de puține ori l-a ascuns pe el, pe mai mulți complici ai săi, precum și banii prădați în cursul jafurilor acestuia.

Pe Dillinger, l-a cunoscut prin intermediul unei americance, Pally Hamilton. Dillinger a plătit 25 000 dolari pentru o operație estetică. A avut grijă să îl ucidă pe doctorul care făcuse operația. A stat ascuns la Anne Sage, care îi fusese prezentată de Pally Hamilton, una din amantele lui Dillinger.

La un moment, dat, urmărită de FBI, a fost pusă să aleagă. Fie ajuta la prinderea sau lichidarea lui John Dillinger, fie urma să fie deportată din SUA. Era analfabetă și nu a avut niciodată cetățenie americană. Evident, o tenta și premiul de 10.000 dolari pus pe capul gangsterului Dillinger.

Deși și-a îndeplinit misiunea, doi ani mai târziu, a fost deportată. În perioada 1934-1936, a trăit în California. A mai trăit până în 20 aprilie 1947, construindu-și o fermă în localitatea natală. Aici a crescut vite și găini. A trăit din vânzarea laptelui, brânzei, cărnii și ouălor. A așteptat în zadar să fie rechemată în SUA.

A murit în circumstanțe neelucidate. O variantă spune că a fost găsită moartă cu un ac lung de păr înfipt în gât. În ușă, un bilet pe care scria „Sunt plecată la țară” a accelerat suspiciunile. Fiindcă Ana Cumpănaș nu a știut niciodată să scrie.

Despre momentul lichidării lui John Dillinger care i-a atras numele de „femeia în roșu”, Ana Cumpănaș alias Anne Sage, a povestit într-un interviu din 27 mai 1936, luat de un gazetar de la „Ilustrațiunea Română” în trenul care o aducea la Timișoara, de la Viena:

„ În ziua când l-au ucis pe Dillinger (22 iulie 1934 n.a.), convenisem cu poliția să fiu îmbrăcată într-un ‘complet’ roșu, pentru ca gangsterul să poată fi ușor recunoscut în mulțimea care ieșea de la cinematograf. A fost un moment foarte greu.

Poliția îmi promisese că-l va captura pe ‘Johnny’ viu. Deși știam că-l așteaptă scaunul electric, totuși, când l-au împușcat în fața mea, am avut un moment de mare groază. Omul acesta murise din pricina mea. Cu toate acestea, scăpasem America de primul ei dușman (…)

Am fost lăsată în pace (reporterul o întrebase dacă a fost căutată de complicii lui Dillinger după uciderea sa n.a.), dar am avut totuși prudența să plec din Chicago și să mă stabilesc pentru o vreme în California.

De altfel, și complicii lui Dillinger erau bucuroși că au scăpat de el. Omul acesta îl avea pe diavolul în el, nici un complice de al său nu era, alături de el, sigur de soarta ce-l aștepta.

Mulți dintre cei ce l-au ajutat au fost uciși fără milă de Dillinger. Pentru toată lumea, moartea lui a fost o adevărată ușurare.”

Epilog: Unde au dispărut averile lui Al Capone și John Dillinger?

Deși atât Al Capone cât și John Dillinger au făcut milioane de dolari, primul din trafic cu alcool, prostituție, cel de-al doilea din jafuri, averile lor au dispărut.

Ana Cumpănaș spunea în interviul sus-menționat că ea și Pally Hamilton îi dădeau de multe ori bani de taxi fiindcă Dillinger nu avea niciodată bani la el. Nu a înțeles niciodată unde ducea banii din jafuri după ce pleca din „ascunziș” când goana Poliției se mai domolea.

S-a speculat că Al Capone ar fi ascuns averea sa fabuloasă într-un buncăr de sub Hotelul Lexington din Chicago.

Când s-a dorit renovarea hotelului, la mijlocul anilor 80, televiziunile americane au vrut să vadă locația secretă cu tuneluri care conectau baruri, bordeluri, încăperi secrete, un poligon de tragere și un seif securizat.

La 21 aprilie 1986, seiful a fost deschis în direct, într-o emisiune de 2 ore. Spre stupoarea publicului, seiful era gol. 30 milioane de americani au oftat dezamăgiți.

S-a speculat că apropierea celui de Al Doilea Război Mondial, în care SUA au intrat după 7 decembrie 1941, trebuia să găsească SUA pregătite inclusiv cu sume de bani care să nu fie nicăieri înregistrate. Adică bani negri, pentru zile și mai negre.

Ori ce bani mai potriviți decât banii nenumărați ai unor gangsteri notorii ar fi putut fi găsiți? Evident, acestea au fost, sunt și vor fi speculații, fiindcă niciodată nu se va ști unde au ajuns banii lui John Dillinger, Al Capone sau alții.

Să ne gândim și la modul în care Lucky Luciano a ajutat Armata SUA să debarce în Sicilia, după ce a fost contactat de oficialii americani pe când își ispășea condamnarea pe viață într-o închisoare federală.

Dar asta este o altă poveste…

ADVERTISEMENT
Tags: