News

Averi uriașe și afaceri cu statul. Cine sunt foștii politicieni numiți să conducă afacerile cu armament ale României

Companiei Romtehnica este instituția prin care armata română, aflată în plină campanie de înarmare, face toate importurile și exporturile de armament
13.03.2023 | 11:33
Averi uriase si afaceri cu statul Cine sunt fostii politicieni numiti sa conduca afacerile cu armament ale Romaniei
Foști politicieni, numiți în conducerea Romtehnica. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conducerea executivă a companiei Romtehnica este asigurată de un fost secretar general al ALDE și prosper om de afaceri, iar în consiliul de administrație și-au făcut loc mai mulți foști parlamentari PSD și PNL.

Nicolae Nasta, milionarul care conduce Romtehnica

Romtehnica este o companie deținută de Ministerul Apărării prin care armata română realizează toate importurile și exporturile de armament. Din luna aprilie a anului 2020, compania este condusă de Nicolae Nasta, fost senator liberal de Ilfov, ales în anul 2012, și care a migrat apoi alături de Călin Popescu Tăriceanu la ALDE, unde a fost secretar general al partidului. În anul 2017 este numit secretar de stat în Ministerul Apărării, unde stă până în 2019, atunci când este eliberat din funcție de către premierul Viorica Dăncilă. Ruptura sa de ALDE și Tăriceanu s-a produs atunci când fostul președinte liberal a decis ieșirea de la guvernare, însă Nicolae Nasta nu a fost de acord, fiind exclus din partid pentru acest lucru. Ministrul apărării Nicolae Ciucă avea să-i ofere o șansă să-și mențină vie cariera, punându-l la conducerea Romtehnica.

ADVERTISEMENT

Potrivit CV-ului său, acesta este licențiat în drept, licență obținută la vârsta de 42 de ani însă fără a specifica la ce universitate, iar în 2007 obține și o diplomă de master în studii de securitate și terorism.  Declarațiile de avere depuse la ANI sunt rare, iar cea de anul trecut nu a fost încă depusă, însă potrivit declarației de avere a soției acestuia, și ea funcționar public, acesta a încasat anul trecut 218.317 lei de la Romtehnica, adică un salariu lunar de 18.193 de lei.

În declarația de avere din 2021 acesta menționează că deține în conturi peste 500.000 de lei, ceasuri, bijuterii și obiecte de artă în valoare de 125.000 de euro dar și 11 terenuri. Dintre acestea menționăm un teren intravilan în Petrăchioaia, Ilfov, de 15.000 mp, achiziționat în 2007 de soția acestuia, un altul agricol în Ialomița, de 220.000 mp, achiziționat în 2008 tot de soția acestuia, un teren intravilan de aproape 19.000 de mp în Popești Leordeni, plus alte trei terenuri în Corbeanca și Pantelimon. În declarația sa de avere acesta mai menționează un împrumut de 245.000 de lei către Valentin Vasilescu, om de afaceri care în anul 2015 era reținut de către DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu prejudiciu de peste 19 milioane de lei. Vasilescu concesionase lacul Cernica la acea dată, iar Gabriel Gliganeanu, reținut și el în același dosar, sponsorizase campania lui Sorin Oprescu.

ADVERTISEMENT

Procurorii DIICOT identificau în acest dosar 15 firme cu „un comportament fiscal neadecvat”, firme printre care era numită și SC MILVA PROD SRL – firmă la care Nicolae Nasta apărea ca asociat, cu 50% din acțiuni, în declarațiile de interese din 2012-2014, și care dispare în anul 2015. Potrivit declarației de avere din 2021, multe din terenurile pe care acesta le deține sunt deținute împreună cu alți oameni de afaceri. Spre exemplu, un teren de 45.000 de mp din Ilfov este deținut împreună cu Meiță Antoin Maurice, unul din patronii restaurantului de fițe din Herăstrău preferat de politicienii români, Casa di David și Mihai Culeafă, fost consilier local în Pantelimon, fost deputat PNL între 2016 și 2020, în prezent vicepreședinte al ANPC.

Acesta este puternic implicat în afaceri cu terenuri, având trecute în declarația de avere din 2021 nu mai puțin de 21 de astfel de proprietăți, inclusiv cele trei deținute împreună cu Nicolae Nasta. De altfel, publicația Puterea scria că Nicolae Nasta ar fi cumpărat în trecut drepturile litigioase de la mai mulți oameni amărâți din Popești Leordeni, iar pe terenurile astfel obținute ar fi primit circa 3 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

nicolae nasta

Nicolae Nasta este și un prosper om de afaceri, dincolo de afacerile cu terenuri, acesta încasând în anul 2020 dividende de pe 322.000 de lei de la firma sa SC Neidco 84, firmă cu un singur angajat, care activează în domeniul comerțului cu articole sportive. În acel an, firma a avut o cifră de afaceri de 577.000 lei, și un profit de 487.732 lei. Acesta mai are trecute în declarațiile de interese două firme, NG Internațional Impex, firmă aflată pe pierdere și care deține un site de comercializare a armelor de foc, și societatea Venom Volta SRL, firmă fără activitate economică în prezent, unde Nasta este asociat cu Maurice Meiță și Iulian Culeafă. Într-o declarație de avere mai veche, acesta menționa un împrumut de 75.000 de euro către Marian Petrache, fost deputat liberal și fost președinte al CJ Ilfov, finul lui Mihai Culeafă.

Soția lui Nicolae Nasta a fost până la finalul anului 2021  director general la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, pentru ca apoi să câștige concursul pentru o poziție de diplomat, ministru consilier pe probleme economice in cadrul Ambasadei României din Londra.

ADVERTISEMENT

Cine a fost numit în Consiliul de Administrație al Romtehnica

În luna mai a anului trecut Guvernul a numit noi reprezentanți în CA Romtehnica, odată cu expirarea mandatelor vechilor membri, sunt numiți alături de Nicolae Nasta și Marius Bălu, Simona Cojocaru, Lucian Eduard Simion și Lucian Ovidiu Heiuș.

Simona Cojocaru este secretar de stat în Ministerul Apărării, poziție din care a fost numită atât în CA al Romtehnica, de unde a încasat anul trecut 36.000 de lei, dar și a companiei Ro Army Security, o altă companie a MApN prin care este asigurată paza unor obiective militare.

Lucian Ovidiu Heiuș este reprezentantul Ministerului Finanțelor în consiliul de administrație, fiind numit la Romtehnica din funcția de secretar de stat în minister. Fost deputat PNL între 2016-2020 și consilier la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice, Timișoara, în luna mai a anului 2022 a fost numit președintele ANAF.

Licențiat ca inginer, acesta urmează în 1991 un program de perfecționare în contabilitate organizat de Inspectoratul pentru Cultură Arad, după care ajunge “Director De conducere” la mai multe firme înainte de a face pasul către poziția de director executiv și trezorier șef la Direcția Generală a Finanțelor Publice Hunedoara. În CV-ul său acesta menționează că în anul 2008 a urmat un curs de pregătire teoretică si practică pe linie de arme și muniții, organizat de SC Lazar& Company SNC.

Marius Bălu este fost deputat PDL, apoi PNL după contopirea celor două formațiuni, fost secretar de stat în Ministerul Apărării, numit apoi prefect al județului Mehedinți și președinte al CJ Mehedinți. În ceea ce-l privește pe Lucian Eduard Simion, acesta este deputat PSD de Tulcea, după ce în trecut a fost prefectul acestui județ, atunci când se afla la PNL. În 1986 acesta termină Facultatea de Transporturi din București și lucrează la reparație de drumuri și poduri ca „șef formație mixturi asfaltice” până în 1990. Până în 1998 menționează că este director general la mai multe firme, care între timp au dat faliment, când este numit director general la compania de salubritate din oraș, moment în care devine și membru PNL.

Cariera sa de funcționar public avansează spectaculos până la funcția de prefect al județului Tulcea, în 2008 inițial, și apoi între 2012 și 2014. Anul 2012 este anul în care își completează studiile cu un curs în securitate și bună guvernare, iar din august 2014 până în martie 2016 este numit guvernatorul Deltei Dunării de către premierul Victor Ponta. Din 2016 până în 2020 este deputat PSD, în 2018 votând controversatele modificări ale codurilor penale, dar și modificarea codului administrativ.

Potrivit declarației de interese acesta a avut câteva acțiuni la firma Mega Group SRL, acolo unde familia sa deținea 8% din capitalul social, firmă aflată în faliment, și firma Simfarm SRL, firmă deținută în totalitate de familia Simion. Aceasta din urmă a fost radiată la începutul anului 2023, chiar dacă în 2021 înregistra un profit de 100.000 de euro, iar până în acest an reușise să aibă nu mai puțin de 2.555 de contracte publice. În prezent acesta este consilier la Senatul României și consilier al președintelui CJ Tulcea. Pe site-ul său personal acesta are drept motto un citat din Hannibal, „fie găsim o cale, fie ne facem una”.

ADVERTISEMENT