News

Pandemia a dublat cele mai mari averi din lume. La polul opus, a dus zeci de milioane de oameni în sărăcie extremă

Pandemia i-a făcut pe cei mai bogați din lume mult mai bogați și a îngroșat rândurile celor care trăiesc în sărăcie, potrivit organizației caritabile Oxfam.
17.01.2022 | 13:41
Pandemia a dublat cele mai mari averi din lume La polul opus a dus zeci de milioane de oameni in saracie extrema
ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport publicat de Oxfam, veniturile mai mici pentru cei mai săraci din lume au contribuit la moartea a 21.000 de oameni în fiecare zi, în vreme ce cei mai bogați 10 bărbați din lume și-au dublat averea colectivă din martie 2020.

Pandemia a dublat cele mai mari averi din lume

Folosind datele compilate de Forbes, Oxfam susține în raport că averea totală a miliardarilor a crescut de la 8,6 trilioane de dolari în martie 2020 la 13,8 trilioane de dolari în noiembrie 2021, o creștere mai mare decât în ​​ultimii 14 ani combinați.

ADVERTISEMENT

Cei mai bogați 10 bărbați din lume și-au văzut averea colectivă mai mult decât dublată, crescând cu 1,3 miliarde de dolari pe zi.

Potrivit cifrelor citate de organizația de caritate, cei mai bogați 10 bărbați din lume sunt: ​​ Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault și familia, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer și Warren Buffet.

ADVERTISEMENT

În timp ce, în mod colectiv, averea lor a crescut de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari, există o variație semnificativă între ele, averea lui Musk crescând cu peste 1.000%, în timp ce a lui Gates a crescut mai modest, cu 30%.

Raportul a fost lansat înaintea Agendei online a Forumului Economic Mondial de la Davos, care va avea loc săptămâna aceasta, după ce întâlnirea anuală în persoană a grupului a fost amânată din cauza răspândirii variantei Omicron a coronavirusului care cauzează Covid-19.

ADVERTISEMENT

Discuțiile din această săptămână vor include parcursul viitor probabil al pandemiei, echitatea vaccinurilor și tranziția energetică.

Oxfam susține că guvernele ar trebui să impoziteze câștigurile realizate de cei superbogați în timpul pandemiei și să folosească banii pentru a finanța sistemele de sănătate, pentru a achiziționa vaccinuri, pentru a lupta împotriva discriminării și pentru a aborda criza climatică.

ADVERTISEMENT

„Miliardarii au avut o pandemie grozavă. Băncile centrale au pompat trilioane de dolari pe piețele financiare pentru a salva economia, totuși, o mare parte din aceasta a ajuns să umple buzunarele miliardarilor aflați într-un boom bursier”, a declarat Gabriela Bucher, directorul executiv al Oxfam.

Bogăția combinată a primilor 10 miliardari – inclusiv CEO-ul Tesla (TSLA) Elon Musk și fondatorul Amazon (AMZN) Jeff Bezos – s-a dublat în timpul pandemiei și este acum de șase ori mai mare decât cea a celor mai săraci 3,1 miliarde de oameni din lume, potrivit raportului. .

„Inegalitatea într-un asemenea ritm și amploare are loc prin alegere, nu întâmplător”, a spus Bucher. „Nu numai că structurile noastre economice ne-au făcut pe toți mai vulnerabili împotriva acestei pandemii, ci le permit în mod activ celor care sunt deja extrem de bogați și puternici să exploateze această criză pentru propriul lor profit.”

Pandemia nu a fost „marele egalizator” prezis de unii

Banca Mondială estimează că 97 de milioane de oameni din întreaga lume au căzut în sărăcie extremă în 2020 și acum trăiesc cu mai puțin de 2 dolari americani pe zi.

Numărul celor mai săraci din lume a crescut, de asemenea, pentru prima dată în peste 20 de ani.

Inegalitatea distribuirii vaccinurilor a devenit o problemă majoră, deoarece multe dintre cele mai bogate țări din lume adună vaccinuri, cumpărând suficiente doze pentru a-și vaccina populațiile de mai multe ori și nereușind să își respecte promisiunile de a le împărtăși cu statele în curs de dezvoltare.

Miliardarii sunt rugați să-și folosească averea pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși.

David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, le-a cerut miliardarilor, inclusiv Bezos și Musk, „să facă un pas acum, o singură dată”, pentru a ajuta la rezolvarea foametei în lume în noiembrie.

Apelul a primit un răspuns direct de la Musk, care a spus ulterior pe Twitter că, dacă organizația ar putea prezenta „exact cum” finanțarea ar rezolva problema, el „ar vinde acțiunile Tesla chiar acum și ar face-o”.

CEO-ul nu a răspuns public când ONU a lansat un plan.

Cum calculează Oxfam cifrele?

Raportul Oxfam se bazează pe datele din Lista miliardariilor Forbes și pe raportul anual Credit Suisse Global Wealth, care oferă distribuția averii globale începând cu anul 2000.

Sondajul Forbes folosește valoarea activelor unei persoane, în principal proprietăți și terenuri, minus datoriile, pentru a determina averea. Datele exclud salariile sau veniturile.

Metodologia a fost criticată în trecut, deoarece înseamnă că un student cu datorii mari, dar cu potențial mare de câștig în viitor, de exemplu, ar fi considerat sărac în conformitate cu criteriile utilizate.

Oxfam mai spune că, din cauza faptului că prețurile au crescut în timpul pandemiei, a făcut ajustări pentru inflație folosind Indicele prețurilor de consum (IPC) din SUA, care urmărește cât de repede crește costul vieții în timp.

Raportul Oxfam, care s-a bazat și pe date de la Banca Mondială, spune că lipsa accesului la asistență medicală, foamea, violența bazată pe gen și declinul climatic au contribuit la un deces la fiecare patru secunde.

Potrivit aceluiași raport, 160 de milioane de oameni în plus trăiau cu mai puțin de 5,50 USD pe zi decât ar fi fost fără impactul pandemiei de Covid.

Banca Mondială folosește 5,50 USD pe zi ca măsură a sărăciei în țările cu venituri medii superioare.

Raportul mai avertizează asupra faptului că pandemia obligă țările în curs de dezvoltare să reducă cheltuielile sociale pe măsură ce datoriile naționale cresc.

De asemenea, mai subliniază raportul, egalitatea de gen a făcut pași mari înapoi, cu 13 milioane de femei mai puține la locul de muncă acum decât în ​​2019 și peste 20 de milioane de fete riscând să nu se mai întoarcă niciodată la școală

O altă concluzie alarmantă a raportului este că grupurile minoritare etnice au fost cel mai greu afectate de Covid, inclusiv populația de culoare din SUA sau persoanele provenite din Bangladesh din Marea Britanie.

La începutul acestei luni, președintele Băncii Mondiale, David Malpass, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea inegalității globale, argumentând că impactul inflației și măsurile de combatere a acesteia ar putea cauza mai multe daune țărilor mai sărace.

„Perspectiva pentru țările mai slabe este că acestea vor rămâne din ce în ce mai în urmă”, a spus el.

ADVERTISEMENT