News

Averile şi afacerile, la secret! Proiect de lege cu dedicaţie pentru liderii de sindicat, iniţiat de un senator PSD aflat în conflict cu ANI

15.07.2020 | 14:14
Averile si afacerile la secret Proiect de lege cu dedicatie pentru liderii de sindicat initiat de un senator PSD aflat in conflict cu ANI
ADVERTISEMENT

Senatorul PSD Liviu Pop a inițiat un proiect de lege prin care liderii de sindicat vor fi scoși din lista persoanelor care sunt  obligate să depună declarații de avere și de interese. Pop a fost el însuși lideri de sindicat, iar în 2012 a avut un conflict cu Agenția Națională de Integritate, care a cerut urmărirea sa penală pentru conflict de interese.

În momentul de față președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor și confederațiilor sindicale au obligația depunerii declarațiilor de avere și interese, însă, dacă proiectul lui Liviu Pop va fi adoptat, liderii de sindicat vor scăpa de inconvenientul declararării publice a averilor.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive a legii, Liviu Pop invocă faptul că Legea 176/ 2010 vizează integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, categorie în care nu se încadrează liderii de sindicat. În consecință, verificările declarațiilor de către Agenția Națională de Integritate ar fi o ingerință în activitatea sindicală.

Fără declarații de avere și interese pentru sindicaliști

Din moment ce conducătorii organizațiilor sindicale nu exercită  funcții și demnități publice, iar organizațiile sindicale nu sunt autorități publice, nu sunt finanțate din bugetul public și sunt persoane juridice private fără utilitate publică, rezultă că ingerințele aduse prin Legea 176/2010 în drepturile sindicale (inclusiv la organizare liberă și independență față de autoritățile publice și partidele politice) sunt total disproporționate și nejustificate”, susține Pop.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Pop invocă faptul că liderii organizațiilor patronale nu sunt supuși aceleiași obligații, deși se încadrează tot în categoria partenerilor sociali ai Guvernului.

Numai că argumentele senatorului  sunt doar aparent corecte. Spre deosebire de organizațiile patronale, sindicatele pot negocia prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate punerea la dispoziție a spațiilor și facilitaților necesare desfășurării activității sindicale.

ADVERTISEMENT

Confederațiile și federațiile sindicale reprezentative pot primi, în condițiile prevăzute de lege, în concesiune sau cu chirie, terenuri din proprietatea privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale”, se arată în Legea dialogului social.

Sindicaliștii nu-și mai pot controla liderii

Liderii de sindicat au program redus la locul de muncă și sunt plătiți din contribuția care este percepută chiar de pe statul de plată de la membrii de sindicat. Deseori, este vorba de lideri care sunt angajați ai statului și care reprezintă alți angajați ai statului.

ADVERTISEMENT

După înființare, sindicatele pot constitui societăți comerciale proprii și bănci, în care utilizează contribuțiile membrilor de sindicat, pe când organizațiile patronale sunt înființate de către companii deja existente.

Practic, eliminarea obligativității declarațiilor de avere și interese ar lăsa membrii de sindicat fără o pârghie de control a modului în care liderii de sindicat folosesc banii pe care îi au la dispoziție. În plus, în lipsa unei declarații de interese ar fi posibil ca liderii de sindicat să aibă, prin firmele pe care le controlează direct sau prin interpuși, relații de afaceri cu angajatorul, caz în care este discutabil în ce măsură ar mai putea reprezenta eficient interesele angajaților în discuțiile cu patronatul.

Liviu Pop, în război cu ANI

Nu în ultimul rând, Liviu Pop are o dispută personală cu Agenția Națională de Integritate, generată chiar de activitatea sa ca lider sindical. Înainte de a se înscrie în PSD, Liviu Pop a fost șeful filialei din Maramureș a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, iar în 2007 a devenit chiar secretar general al FSLI.

În mai 2012, Liviu Pop a fost numit ministru delegat pentru Dialog Social și apoi ministru interimar al Educației în primul guvern condus de Victor Ponta. În această ultimă calitate, a emis un ordin de ministru prin care a anulat un ordin din 2011 prin care nu mai era permisă reținerea directă din salariu a cotizațiilor membrilor sindicatelor din învățământ.

În noiembrie 2012, ANI a anunțat că a sesizat Parchetul privind posibila comitere a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice de către actualul senator întrucât anularea ordinului din 2011 a favorizat direct FSLI, fostul angajator al Pop. În iulie 2013, Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale.

De remarcat este și faptul că încă din 2012 Liviu Pop a susținut că liderii de sindicat, nefiind demnitari, nu ar trebui să depună declarații de avere și interese.

Corupția la baronii sindicali

Un alt argument pentru menținerea declarațiilor de avere și interese pentru liderii de sindicat este acela că nu au lipsit cazurile în care persoane care ar fi trebui să apere interesele salariaților le-au prejudiciat grav prin acte de corupție pentru care au fost condamnate la pedepse cu închisoarea.

Cel mai puternic baron sindical care a ajuns la închisoare este Liviu Luca, fost lider al sindicatului de la Petrom. Acesta a înființat Asociația Salariaților din Petrom care a preluat 8% din acțiunile companiei, acțiuni care ar fi trebuit să fie distribuite direct angajaților, în loc să fie ajungă în asociația condusă de Luca.

Ulterior, împreună cu Sorin Ovidiu Vântu, a orchestrat majorarea capitalului Petroservice astfel încât acțiunile deținute de Asociația Salariaților au coborât de la o pondere de 50% la una de 25%. Majorarea s-a făcut în favooarea unui offshore pe care Luca îl controla împreună cu omul de afaceri. Patrimoniul Asociației a fost prejudiciat cu 41.000.000 de lei, motiv pentru care Luca și Vântu au fost condamnați, în 2016, la 10 ani de închisoare cu executare.

În închisoare a ajuns și fostul lider al Federației Sanitas, Marius Petcu. Acesta a fost condamnat în 2013 la 7 ani de închisoare pentru că a primit mită de 1.300.000 de lei de la un om de afaceri pentru un contract de lucrări la un centru de recreere din patrimoniul sindicatului Sanitas. La această sumă s-a adăugat și un imobil în Predeal de peste 500.000 de lei

 

 

ADVERTISEMENT