News

Avertisment al oamenilor de știință în contextul încălzirii globale: ”Riscul valurilor de căldură extremă e ridicat”

Oamenii de știință au transmis un avertisment sever în contextul încălzirii globale. Aceștia spun că riscul valurilor de căldură extremă este ridicat.
09.07.2021 | 11:17
Avertisment al oamenilor de stiinta in contextul incalzirii globale Riscul valurilor de caldura extrema e ridicat
ADVERTISEMENT

Încălzirea globală, un fenomen tot mai accentuat la nivel mondial în ultimele decenii, provoacă tot mai des pagube însemnate în multe zone ale planetei.

Se confruntă cu valuri de căldură nu doar statele obișnuite cu temperaturi ridicate, ci și zone precum Rusia sau Canada, unde valorile caniculare sunt extrem de rare.

ADVERTISEMENT

Potrivit oamenilor de știință, creșterea temperaturii medii globale poate să se producă mult mai rapid și să cauzeze mai multe dezastre decât se prognozează în prezent.

Oamenii de știință, după intensificarea încălzirii globale: ”Riscul valurilor de căldură extremă e ridicat”

Un studiu la baza căruia au stat 27 de oameni de știință din domeniul climatic, care fac parte din rețeaua World Weather Attribution (WWA), a scos la iveală o serie de previziuni alarmante.

ADVERTISEMENT

Analiza experților climatici a fost realizată în urma valului de căldură din nord-vestul Americii de Nord, care a afectat populația din SUA și Canada.

Concluzia principală a cercetătorilor este că temperaturile caniculare record de aproape de 50 de grade Celsius de la sfârșitul lunii iunie ar fi fost ”practic imposibilă” fără schimbările climatice provocate de oameni.

ADVERTISEMENT

”Valurile de căldură sunt printre dintre cele mai mortale pericole naturale, iar această canicula a afectat o populație nepregătită pentru astfel de temperaturi extreme.

Cel puțin câteva sute de decese sunt estimate ca având o legătură directă cu temperaturile extreme de căldură de la sfârșitul lunii iunie, însă datele exacte ale impactului acestei călduri excepționale asupra sănătății populației va fi cunoscută abia peste câteva luni”, notează experții WWA, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Avertisment sever al specialiștilor: ”Putem să ne confruntăm cu consecințe majore”

Cercetătorii studiului au declarat că ultima creștere a temperaturii a depășit chiar și scenariile cele mai catastrofale ale modelelor climatice.

Astfel, ei și-au revizuit cercetările asupra valurilor de căldură și iau în considerare posibilitatea ca alte părți ale lumii, inclusiv Marea Britanie, să sufere șocuri de temperatură similare.

”Rezultatele noastre oferă un avertisment puternic: climatul nostru de încălzire rapidă ne aduce pe un teritoriu neexplorat. Putem să ne confruntăm cu consecințe majore pentru sănătate, bunăstare și mijloacele de trai. 

Măsurile de adaptare trebuie să fie mult mai ambițioase și să ia în considerare riscul în creștere al valurilor de căldură din întreaga lume. Decesele cauzate de căldură extremă pot fi reduse numai cu o acțiune de pregătire adecvată”, se arată în studiu.

Căldura extremă din Canada ar putea reprezenta doar începutul

Canada s-a confruntat recent cu cele mai mari valori de temperatură din istorie. După maximele de aproape 50 de grade, în multe regiuni au izbucnit incendii de proporții.

Orașul Lytton, unde s-a înregistrat recordul absolut din istorie: 49,6 grade Celsius, pur și simplu a luat foc din cauza căldurii.

Oamenii de știință au avertizat că tendințe similare de încălzire ar putea să se regăsească în multe alte părți ale lumii, deși acestea sunt adesea puțin raportate, în special în Africa subsahariană, care nu are la fel de multe stații de monitorizare precum sunt în America de Nord.

Grupul World Weather Attribution a făcut o legătură între criza climatică și alte evenimente extreme, inclusiv canicula din 2020 din Siberia, incendiile australiene de la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020, valurile de căldură europene din 2018 și 2019 și furtuna tropicală Imelda, care a lovit Texasul în toamna lui 2019.

”Valurile de căldură au fost în fruntea topurilor globale ale celor mai mortale dezastre naturale atât în ​​2019, cât și în 2020.

Vedem, prin urmare, că ne confruntăm cu o situație critică care nu mai reprezintă nicio surpriză, ci face parte dintr-o tendință globală foarte îngrijorătoare. Riscul valurilor de căldură extremă e ridicat”, a spus Maarten van Aalst, care a luat parte la studiu, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: