News

Avertisment ALARMANT în privinţa centralelor de apartament! Ce ANUNŢĂ Protecţia Consumatorilor

Conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor reclamă riscurile pe care le prezintă centralele de apartament, principalele cauze fiind absenţa verificărilor tehnice şi a unei...
06.02.2015 | 10:44
Avertisment ALARMANT in privinta centralelor de apartament Ce ANUNTA Protectia Consumatorilor
ADVERTISEMENT

Conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor reclamă riscurile pe care le prezintă centralele de apartament, principalele cauze fiind absenţa verificărilor tehnice şi a unei centralizări a acestora.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţa Consumatorilor (APC) din România, susţine că centralele de apartament sunt “mici bombe cu ceas în blocurile de locuinţe”.

ADVERTISEMENT

“10 ani este durata de viaţă a unei centrale de apartament, dar mulţi posesori nu cunosc acest lucru şi de aici apar fel de fel de accidente. Oricum, cei care au centrale de apartament sunt obligaţi prin lege să facă revizia la doi ani, iar firmele care îi au în baza de date ar trebui să sesizeze Inspecţia de Stat pentru Controlul Instalaţiilor. Din păcate, nu există un control din partea instituţiilor statului care să centralizeze datele referitoare la revizii. În momentul în care o parte din locatari au centrale de apartament şi alţii au sistem centralizat, se creează un dezechilibru în blocul respectiv. Anumite ţevi care transportă agentul termic dintr-un apartament în altul se colmatează şi întrerupe furnizarea acestuia. Am avut foarte multe sesizări în care oamenii au reclamat că au în apartament ţevi reci. Odată ce asociaţia de proprietari a fost de acord ca anumiţi locatari să treacă la încălzire prin centrală proprie, este greu să revii cu altă măsură de interzicere. Cea mai bună soluţie ar fi ca asociaţia să nu mai aprobe instalarea centralelor de apartament”, ne-a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC România.

“Se încalcă legea” Petru Olariu, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari “Habitat”, ne spune că centralele de apartament creează scandaluri monstruoase între locatari. Mai mult, susţine acesta, multe dintre centrale sunt montate incorect. “Este vorba de două legi: Legea energiei termice şi Legea gazelor. Conform primei legi, nu poţi să montezi centrală în bloc dacă nu există vreuna montată în 2007 şi, conform celei de-a doua, sunt interesaţi să aibă clienţi. Şi atunci nu mai respectă Legea energiei mergând la distribuitorul de agent termic să ceară aprobarea, se duc direct la gaze, se racordează şi nimeni nu le face nimic. Legea energiei spune în ce condiţii te poţi debranşa de la distribuitorul de agent termic şi una dintre condiţii este să existe montată legal pe scară o centrală termică înainte de 2007. Numai că nu se respectă. Iar primăriile sunt cele care ar trebui să ia măsuri”, ne-a declarat Petru Olariu.

ADVERTISEMENT

Mai multe pe ziarulring.ro

Tags: