News

Avertisment ANM. Se schimbă vremea. După zilele călduroase, apar primele ninsori în țară

ANM, primul avertisment al anului pentru ninsori. Unde ninge și cine trebuie să se pregătească pentru răcirea vremii în următoarea perioadă
14.09.2022 | 06:50
Avertisment ANM Se schimba vremea Dupa zilele calduroase apar primele ninsori in tara
Avertisment ANM pentru weekend. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Toamna ar putea să fie una foarte scurtă în acest an judecând după ultimul avertisment al meteorologilor. În ciuda faptului că ANM a transmis că a doua jumătate a săptămânii vine cu căldură, situația se schimbă dramatic.

ANM, avertisment legat de primele ninsori

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea se răcește accentuat. Mai mult decât atât, în cea mai mare parte a țării încep ploile serioase. Culmea, deși suntem încă în septembrie, în zona montană înaltă își vor face apariția și primele ninsori.

ADVERTISEMENT

Trebuie spus că, deocamdată, România se află în sectorul cald al unui ciclon poziționat cu centrul deasupra Peninsulei Scandinave. Doar că, odată începută deplasarea acestuia spre est, aici va pătrunde o masă de aer rece.

Concret, nu vă lăsați păcăliți de temperaturile mari care vor fi înregistrate joi și vineri. Vom avea în această perioadă chiar și peste 30 de grade în sudul țării. În weekend însă vremea se răcește serios.

ADVERTISEMENT

De altfel, ANM a mai explicat că sâmbătă și duminică, vor fi semnalate ploi și furtuni în majoritatea regiunilor țării. Cele mai ridicate cantități de precipitații se înregistrează de multe ori în jumătatea nord-vestică a țării.

Vorbim în primul rând despre zonele de munte și deal din Maramureș și din Carpații Occidentali. Locuitorii din celelalte zone nu trebuie însă să răsufle ușurați, nimeni nu scapă. Vor fi posibile furtuni și ploi torențiale cam peste tot.

ADVERTISEMENT

Rămâne rece și săptămâna viitoare, una în care temperaturile maxime se vor menține, în general, sub 20 de grade. Ei bine, în Transilvania, Maramureș și în nordul Moldovei am putea avea zile în care termometrul să nu arate mai mult de 12 – 13 grade.

Dacă ne raportăm strict la ninsori, așa cum am spus, acestea ar putea să apară la peste două mii de metri și vor avea caracter temporar. De asemenea, lapovițe și ninsori tranzitorii s-ar putea semnala însă și la altitudini mai mici, de până la 1500 – 1600 m.

ADVERTISEMENT

“Avem o toamnă a alternanțelor meteorologice cu zile mai răcoroase, urmate și de zile în care temperaturile să se apropie într-adevăr de pragul unei zile de caniculă”, a spus Elena Mateescu pentru Antena 3 despre temperaturile din această perioadă.

ADVERTISEMENT