News

Avertisment ANM: Val de aer tropical peste România. Temperaturile se vor apropia de 40 de grade la umbră

Valul de aer tropical ce s-a abătut asupra Europei ajunge săptămâna viitoare și în România, atunci când în ultimele zile sunt așteptate temperaturi de 40 de grade
17.07.2022 | 18:10
Avertisment ANM Val de aer tropical peste Romania Temperaturile se vor apropia de 40 de grade la umbra
În București, temperaturile sunt așteptate să ajungă până la 37 de grade Celsius. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Meteorologii au anunțat că săptămâna viitoare valul de aer tropical, resimțit în aceste zile în țările europene, va ajunge și în România, fiind așteptate temperaturi până la 40 de grade în unele părți ale țării.

Val de aer tropical peste România

În aceste zile temperaturile în unele țări europene, Franța, Spania, Portugalia au sărit bine de 40 de grade, în unele zone din Portugalia ajungând și până la valoarea de 47 de grade Celsius. În comparație cu situația din sudul Europei, vremea din România pare mult mai suportabilă, însă meteorologii susțin că acest fapt se va schimba de la mijlocul săptămânii viitoare.

ADVERTISEMENT

„Vorbim de o masă de aer tropical, o masă de aer foarte cald ce determină temperaturi de 40 și ușor peste 40 de grade, în Peninsula Iberică, în această perioadă, în extindere către vestul, centrul, sudul Europei, în zilele următoare și în deplasare, de la mijlocul săptămânii viitoare și în zona țării noastre, astfel încât vremea se va încălzi treptat.

Dacă la momentul acesta și în următoarele două zile deja putem vorbi de un aer respirabil pentru zona țării noastre, temperaturi ce determină o vreme chiar răcoroasă în nordul teritoriului, cu minime destul de potrivite, aș putea spune, chiar scăzute, în depresiuni și în nordul țării, de miercuri, ne așteptăm la o vreme călduroasă, în aproape toată țara, acest lucru însemnând temperatură de 30 de grade, temperaturi maxime și chiar caniculare, în extindere”, a declarat, la postul Antena3, Alina Şerban, meteorolorg ANM.

ADVERTISEMENT

Vreme caniculară peste România

Prognoza ANM pentru săptămâna viitoare, pentru București, arată temperaturi de 37 de grade Celsius pentru zilele de joi și vineri, însă vorbim de temperatura în aer, adică cea măsurată în umbră, la un metru înălțime. Meteorologii ANM au precizat că, de vineri, acest val de aer tropical se va restrânge asupra zonei de sud-est a țării.

„Miercuri, temperaturi de caniculă, 35-36 de grade în extremitatea de vest a teritoriului, joi în aproape toate zonele de câmpie, în vest, în sud, în est, 36-37, poate chiar 38 de grade, iar vineri această masă de aer tropical se va restrânge către regiunile sud-estice ale țării noastre: Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea. Evident, revenim cu informații până la momentul respectiv, pentru că este un interval destul de lung și știm cu toții, că prognozele se mai schimbă la intervale la termene atât de mari, dar semnalul cumva este sigur. Este cert că această masă de aer cald se va deplasa în zona țării noastre și că vremea va deveni caldă”, a mai precizat Alina Şerban.

ADVERTISEMENT

Potrivit acesteia precipitațiile aproape că vor lipsi cu desăvârșire pe acest tot acest interval.

„Acestea vor apărea doar cu totul izolat și slabe cantitativ. În zonele montane există soluții care ne estimează că s-ar extinde aria precipitațiilor, abia spre sfârșitul săptămânii, dar vorbim de această dată, de fenomene specifice instabilității atmosferice, acest lucru însemnând că putem avea cantități mai importante de apă, însă pe a reale destul de restrânse, oricum nu vor reface deficitul de umezeală din sol, în condițiile în care masa de aer cald se va extinde, iar umezeala, aceea care aproape că nu este, va fi și mai mult evaporată”, a mai precizat Alina Şerban.

ADVERTISEMENT