News

Avertismentul autorităților înainte de Black Friday. Ai grijă la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează cu privire la posibilele fraude la care te-ai putea expune de Black Friday, când multe site-uri propun oferte de reduceri pentru cumpărători.
11.11.2021 | 18:23
Avertismentul autoritatilor inainte de Black Friday Ai grija la ofertele care par prea bune pentru a fi adevarate
ADVERTISEMENT

Un nou avertisment lansat de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică ți-ar putea face cumpărăturile de Black Friday mult mai sigure.

DNSC sugerează că perioada de reduceri ne poate face mai neatenți când vine vorba de achizițiile pe care le facem. O reducere importantă de preț îți poate ”lua ochii” și poți fi absorbit de discount-ul promis de un site pentru un anumit produs. În plus, există și o presiune mentală dată de faptul că stocul s-ar putea consuma rapid, astfel că ești împins să cumperi cât mai repede.

ADVERTISEMENT

În astfel de perioade, avertizează DNSC, apar momente de eroare din partea cumpărătorilor, care fie nu mai sunt vigilenți în ceea ce privește siguranța site-ului pe care îl vizitează, fie nu dau atenție la originea reală a produsului de care sunt interesați.

Aceștia publică un avertisment îndeosebi față de site-urile de reduceri găzduite în afara țării. ”Verificați mereu reputația site-ului și recenziile produsului, înainte de a cumpăra. Faceți acest lucru chiar și pe platforme de tip marketplace extrem de populare precum eBay, Amazon, Wish, AliExpress, etc.”, arată DNSC, care dă și exemplul unei perechi de căști contrafăcute, vizibil mai jos.

ADVERTISEMENT
Exemplu de căști contrafăcute oferite la vânzare. Sursa foto: DNSC, Facebook.
Exemplu de căști contrafăcute oferite la vânzare. Sursa foto: DNSC, Facebook.

Cum să eviți fraudele pe internet în ziua de Black Friday și nu numai

Între sfaturile pe care le oferă Directoratul Național de Securitate Cibernetică amintim:

  • folosește site-uri românești cât mai des cu putință
  • verifică recenziile site-ului și ale produsului înainte să cumperi
  • folosește cardul de credit – deși e contraintuitiv la prima vedere, ai mai multe șanse să îți recuperezi banii plătiți astfel
  • plătește folosind servicii de plăți sigure – dacă un vânzător cere plata prin transfer bancar, prin metode ca Western Union, Paysafecard sau chiar prin crypto, te expui unei posibile înșelătorii
  • plătește doar dacă conexiunea la internet este sigură și folosește și un dispozitiv sigur când efectuezi plata
  • ai grijă la reclamele exagerate, dacă un lucru pare prea frumos să fie adevărat, s-ar putea ca așa să și fie.
  • părăsește site-urile care te anunță că ai câștigat vreun premiu
  • dacă produsul pe care l-ai comandat nu sosește, contactează vânzătorul, iar dacă acesta nu răspunde, ia legătura cu banca.
  • pentru orice tentativă de fraudă, chiar dacă nu este îndreptată împotriva ta, sesizează Poliția.

DNSC recomandă să îți pui și câteva întrebări înainte de a achiziționa un produs sau un serviciu tehnologic nou.

ADVERTISEMENT

De exemplu, trebuie să verifici dacă poți să schimbi parola inițială a unui dispozitiv, iar ulterior, să te întrebi dacă datele tale cu caracter personal sunt criptate.

De asemenea, mai trebuie să te întrebi și dacă dispozitivul pe care îl folosești își actualizează automat sistemul de securitate, dar și dacă poți afla unde sunt stocate datele tale personale și, mai important, cine le poate accesa.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, trebuie să afli ce informații transmite dispozitivul tău mai departe, referitor la tine. Mai ales telefoanele mobile au această practică însă, din păcate, astfel de informații se ascund departe de ochii utilizatorului de rând.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a pregătit chiar și un quiz, cu ajutorul căruia poți afla cât de bine ești pregătit să depistezi eventualele pericole de pe internet. Poți găsi quiz-ul aici.

ADVERTISEMENT
Tags: