Recent, pe fondul tensiunilor iscate în estul Europei din cauza crizei imigranților, relațiile dintre Rusia și statele occidentale s-au răcit din nou drastic.
În acest context diplomatic tensionat vine un avertisment destul de îngrijorător din partea unui nume de prim-rang din Armata Marii Britanii.
Nick Carter, şeful forțelor armate britanice, este de părere că ”riscul unui conflict între Occident şi Rusia este extrem de mare, pentru prima oară de la încheierea Războiului Rece”.
În această săptămână, generalul Carter a declarat pentru Times Radio că există un risc mai mare de tensiuni în noua eră a ”lumii multipolare”, în care guvernele concurează pentru diferite obiective şi agende diferite.
Acesta consideră că, în prezent, multe dintre tradiționalele instrumente diplomatice nu mai sunt disponibile pentru a aplana pozițiile celor două tabere.
”Cred că trebuie să avem grijă ca oamenii să nu accepte ca acest caracter belicos al unora dintre politicile noastre să ajungă într-o poziţie în care escaladarea duce la un calcul greșit”, a spus oficialul UK într-un interviu acordat presei interne, notează NDTV.
În ultimele săptămâni, tensiunile au crescut în estul Europei, după ce Uniunea Europeană a acuzat Belarus că transportă cu avionul mii de migranți pentru a crea o criză umanitară la granița sa cu statul membru UE Polonia.
Această dispută amenință să atragă Rusia și NATO în conflict. Recent, Moscova a trimis bombardiere strategice care să furnizeze sprijin pentru Belarus.
Generalul Carter Generalul Carter a spus că Rusia este dispusă să folosească orice instrumente pe care le are la dispoziţie, cum ar fi migranţii, creşterea preţurilor la gaze, forţele proxy sau atacurile cibernetice.
”Caracterul războiului s-a schimbat”, a spus oficialul UK, care a adăugat că ”instrumentele şi mecanismele diplomatice tradiţionale din timpul Războiului Rece nu mai sunt la îndemână”.
Sâmbătă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o nou rundă de dispute verbale cu NATO, pe fondul tensiunilor din Marea Neagră.
Acesta a spus că exercițiile militare ale Alianței Nord-Atlantice în Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Moscova şi că Rusia nu are nimic de-a face cu criza migraţiei dintre aliatul său, Belarus, şi Uniunea Europeană.