Sport

Avertisment crunt al medicului Pompiliu Popescu după evenimentul Eriksen: ”Vor mai fi astfel de cazuri”

Fostul medic al echipei naționale a României, Pompiliu Popescu, avertizează că astfel de cazuri, precum cel al lui Christian Eriksen se pot repeta oricând, oricât de mult ar fi avansat medicina.
13.06.2021 | 00:56
Avertisment crunt al medicului Pompiliu Popescu dupa evenimentul Eriksen Vor mai fi astfel de cazuri
ADVERTISEMENT

Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei României, a explicat ce l-a salvat pe Christian Eriksen, dar a și avertizat că asemenea cazuri se pot repeta în orice moment.

Oboseala accentuată a sportivilor și patologii ce nu pot fi descoperite, oricât de moderne ar fi tehnicile de evaluare medicală, sunt principalele cauze car pot genera momente precum cel al lui Christian Eriksen din finalul primei reprize a meciului Danemarca – Finlanda.

ADVERTISEMENT

Medicul naționalei daneze a fost un erou

Pompiliu Popescu spune că intervenția promptă a medicului din staff-ul echipei naționale a Danemarcei a fost decisivă în salvarea lui Christian Eriksen.

”Intervenția a fost făcută în cele 3 minute de aur. Acesta este intervalul de timp în care viața unui om poate fi salvată în astfel de cazuri. Nu se știe exact cauza care a dus la acest moment, poate fi infarct, dar și alte cauze.

ADVERTISEMENT

Medicul danez a inițiat această intervenție și apoi au intrat în rol medicii de la urgențe, care trebuie să fie la astfel de evenimente sportive, echipa medicală de linie care intervine în asemenea situații.

Dar, medicului echipei daneze a fost cel care a intervenit primul și lui i se datorează în mare măsură recuperarea de moment a fotbalistului.”, a explicat Pompiliu Popescu, la Pro TV.

ADVERTISEMENT

Christian Eriksen s-a prăbușit, fără să aibă vreun adversar în preajmă, în minutul 43 al meciului dintre Danemarca și Finlanda. După minute bune în care i s-au aplicat metode de resuscitare, fotbalistul a fost transportat la spital, iar ulterior și-a sunat coechipierii și le-a transmis că se simte bine și că este în afara oricărui pericol.

Pompiliu Popescu: ”Sunt patologii ce nu pot fi diagnosticate”

Medicul care a avut grijă de sănătatea fotbaliștilor din echipa națională a României a reamintit o serie de cazuri de fotbaliști care au murit pe teren și a explicat că oricât de avansată ar fi medicina, sunt afecțiuni care pur și simplu nu pot fi depistate.

ADVERTISEMENT

”Stopul cardiac poate surveni din senin, nu trebuie să existe antecedente.  Oboseala poate fi picătura care umple paharul în asemenea cazuri.

Fotbaliștii sunt în general supuși unor investigații complicate tocmai ca să se evite moartea subită. S-a întâmplat cu Feher, cu Foe, inclusiv la noi în țară am avut un caz, regretatul Cătălin Hâldan.

Vor mai fi asemenea cazuri, pentru că moartea subită survine oricâte controale s-ar face. La capătul unui sezon foarte încărcat, cu o refacere insuficientă, când oboseala este maximă… Oricât de modernă este medicina, sunt patologii, afecțiuni care nu pot fi diagnosticate”, a încheiat Pompiliu Popescu.

ADVERTISEMENT