MAE a emis alerta de cod roșu din cauza incendiilor forestiere din Uruguay. Riscul este foarte crescut raportat la mare parte din teritoriul acestei țări. România este mai mare decât Uruguay de aproximativ 1,5 ori, în condițiile în care populația din această țară este de doar 3,5 milioane.
”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Orientală a Uruguayului asupra faptului că Institutul Uruguayan de Meteorologie (Inumet) a emis o alertă de tip cod roşu din cauza riscului crescut de incendii forestiere, valabilă pentru cea mai mare parte a teritoriului naţional, transmite Agerpres.
Mai multe informaţii şi actualizări pot fi regăsite pe site-ul Institutul Uruguayan de Meteorologie (Inumet), la adresele: https://www.inumet.gub.uy/tiempo/indice_de_incendios şi www.inumet.gub.uy/reportes/pages/visualizadorFWI/pdf/Riesgo_incendio_02.pdf.
De asemenea, pe site-ul Sistemului Naţional de Urgenţă sunt disponibile o serie de recomandări în caz de incendiu, care pot fi consultate la adresa: https://www.gub.uy/sistema-nacional-emergencias/politicas-y-gestion/hacer-caso-incendio.
Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Orientală a Uruguayului: +598 92 296 297”, se arată în comunicatul MAE.
Relieful din Uruguay este alcătuit în mare parte din prerie, doar 3,6% din aceasta fiind pădure înaltă. Cu toate acestea, suprafețe mari din terenul de prerie au fost transformate în pădure, în principal pentru silvicultură agricolă, iar cantități mari de pesticide și erbicide au fost folosite pentru a împiedica copacii să fie afectați de dăunători și buruieni.
Când acești copaci sunt recoltați, terenul devine gol, astfel că se creează un pericol de incendiu. Împădurirea a fost accelerată și mai mult de cererea de cantități de mari de lemn pentru fabricile de celuloză, astfel că daunele pot fi foarte mari în caz de incendiu.
Între timp, în Statele Unite ale Americii, în Los Angeles incendiul puternic a făcut pagube de peste 50 de miliarde de dolari. 30.000 de acri au fost mistuiți de flăcări în ultimele zile, în timp ce peste 2.000 de clădiri au fost distruse, iar aproximativ 180.000 de oameni au fost evacuați.
Cetățenii sunt furioși pentru că există voci, inclusiv pompieri, care au avertizat de ani de zile că o astfel de situație e iminentă. Cu toate acestea, guvernatorul acestui stat a dat din umeri zilele trecute și a spus că nu este ”treaba sa să existe apă în hidranți”.