News

Avertisment de fake news din partea MApN: Un convoi american nu traversează România pentru a ajunge în Ucraina

Ministerul Apărării atrage atenția unui fake news legat de un convoi american s-ar îndrepta spre Ucraina și care circulă în ultima perioadă în spațiul public românesc.
29.04.2022 | 00:38
Avertisment de fake news din partea MApN Un convoi american nu traverseaza Romania pentru a ajunge in Ucraina
MApN atrage atenția unui fake news care a circulat în ultimele zile în spațiul public. Credit foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În mediul online au circulat mai multe imagini și știri care dădeau de înțeles că un convoi format din vehicule militare ale Statelor Unite ale Americii ar fi traversat teritoriul României pentru a se îndrepta către Ucraina.

Un fake news

Oficialii Ministerului Apărării Naționale atrag atenția într-o postare de pe pagina de Facebook a instituției că informațiile despre convoiul care s-ar fi îndreptat spre Ucraina au fost propagate pe site-uri din România și din alte țări și că reprezintă un fake news.

ADVERTISEMENT

“Reapar știri false cu privire la forțele aliate staționate în România

Vă semnalăm o nouă știre falsă, postată pe diferite platforme online în România și în alte țări, care acreditează ideea că un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din România către Ucraina”, transmit oficialii MApN.

Oficialii guvernamentali oferă și informații despre imaginile care stau la baza acestei dezinformări. Astfel, aceștia explică faptul că pozele care circulă în spațiul public surprind o serie de vehicule blindate americane care sunt staționate la baza Mihail Kogălniceanu.

ADVERTISEMENT

În plus, imaginile ar fi fost surprinse atunci când aceste vehicule se deplasau spre poligonul de la Babadag pentru un exercițiu de tragere, sub escorta Poliției Militare a Armatei Române.

“În filmarea pe care se bazează această dezinformare apar, într-adevăr, vehicule militare ale Armatei SUA. Acestea fac parte dintre cele dislocate de Regimentul 2 Cavalerie al SUA în Baza Mihail Kogălniceanu, la începutul acestui an.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 27 aprilie, vehiculele americane, însoțite, conform procedurilor naționale, de autospeciale ale Poliției Militare a Armatei României, s-au deplasat către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați”, se mai arată în postarea de pe Facebook.

Autoritățile mai atrage atenția asupra faptului că, în contextul staționării trupelor din statele NATO în România, prezența vehiculelor militare pe drumurile din țara noastră reprezintă un lucru obișnuit.

ADVERTISEMENT

“Reiterăm recomandarea de a verifica știrile apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției (în secțiunile “Comunicate de presă” și pe platforma “InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/”), cât și pe canalele oficiale din Social media”, mai transmit autoritățile.

ADVERTISEMENT