News

Avertisment de la Comisia Europeană despre pensiile românilor: “Au generat devieri”

14.06.2019 | 20:53
Avertisment de la Comisia Europeana despre pensiile romanilor Au generat devieri

Comisia Europeană, avertisment îngrijorător pentru milioane de români, în urma celor mai recente modificări propuse de Guvern pentru Legea Pensiilor. Mai concret, liderii de la Bruxelles consideră că astfel de măsuri au ca rezultat creșterea datoriei publice.

Reacția Comisiei Europene, privind modificarea Legii Pensiilor

Anunțul a fost făcut chiar de Isabel Grilo, reprezentantul Comisiei Europene, care, aflat în vizită în țara noastră, a declarat că sectorul de pensii a fost serios afectat, ca urmare a Ordonanței adoptate de Guvernul Dăncilă.

Ordonanțele de urgență din anul 2018 și din anul 2019 în care am văzut schimbări în care băncile vor fi impozitate. Acest tip de „du-te vino” din mediul legislativ și administrativ nu este îmbucărător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situației privind cerințele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluția și dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creșterea datoriei publice” , a declarat oficialul european, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandărilor specifice de țară pentru România”.

Guvernul Dăncilă, nou avertisment din partea Comisiei Europene. Sursa foto:digi24
Guvernul Dăncilă, nou avertisment din partea Comisiei Europene. Sursa foto:digi24

Investitorii nu vor mai dori să vină în România

Totodată, Isabel Grilo a lansat o ipoteză de-a dreptul îngrijorătoare pentru societatea româneaască. Mai concret, liderul european de la Bruxelles consideră că modificările aduse Codului Fiscal îi vor determina pe potențialii investitori să se gândească de două ori, înainte de a se implica în mediul comercial al țării noastre.

S-au făcut ajustări în Codul fiscal, schimbări în ceea ce privește contribuțiile la asigurările sociale între angajator și angajați. Ele nu au făcut obiectul unei evaluări de impact. Au dus la efecte nedorite. Noi nu vrem surprize. Surprize îi faci unui copil. Ceea ce ne-a surprins. Ele pot mari riscurile percepute, afectează investițiile și producția. Aduc costuri crescute ale afacerilor, Investitorii vor decide să nu mai investească”.