News

AVERTISMENT de la FMI: “Nu creşteţi dobînzile, riscaţi o noua criză a datoriilor”

Cresterea dobanzilor de referinta ar putea atrage o noua criza a datoriilor pe pietele emergente, trag semnalul de alarma expertii FMI, indicand spre sectorul corporatist care s-a bucurat de creditele...
01.10.2015 | 11:46
AVERTISMENT de la FMI Nu cresteti dobinzile riscati o noua criza a datoriilor
ADVERTISEMENT

Cresterea dobanzilor de referinta ar putea atrage o noua criza a datoriilor pe pietele emergente, trag semnalul de alarma expertii FMI, indicand spre sectorul corporatist care s-a bucurat de creditele ieftine acordate pana in prezent.

Nivelul datoriilor inregistrate de firmele din sectorul non-financiar a crescut, intre 2004 si 2014, de la 4.000 de miliarde dolari la peste 18.000 de miliarde, conform raportului bianual al institutiei financiare internationale, anunta The Guardian.

ADVERTISEMENT

China a dat tonul

Excesul in contractarea creditelor si-a pus amprenta si asupra profitabilitatii afacerilor, cota din productia economica rezervata achitarii imprumuturilor crescand de la aproape 50%, in 2004, la 75%, in cursul anului trecut.

Companiile de pe piata chineza au fost printre cele care au dictat noua tendinta in pietele emergente, dar firme din Turcia, Chile si Brazilia s-au bazat, de asemenea, pe creditele acordate in conditii avantajoase pana anul trecut, fiind vulnerabile in fata unei eventuale cresteri a dobanzilor de referinta.

ADVERTISEMENT

O astfel de miscare este de asteptat in cursul lunilor urmatoare cel putin pe piata americana, unde Rezerva Federala a recurs deja la trei amanari succesive a cresterii dobanzilor in cursul acestui an.

Un astfel de eveniment ar putea genera un numar ridicat de falimente in randul companiilor din pietele emergente, pe masura ce costurile unui imprumut vor urca rapid, cred expertii FMI.

ADVERTISEMENT

Efectul se va resimti si in sectorul bancar, care detine o mare parte din aceasta noua datorie, acesta fiind determinat sa tina sub control procesul de creditare, intr-un cerc vicios care aminteste de criza creditelor din 2008-2009.

“Socul din sectorul corporatist poate fi transmis cu usurinta in piata financiara unde va genera un cerc vicios pe masura ce bancile vor reduce nivelul de creditare. La randul sau, aceasta masura va scadea cererea agregata si valorile colaterale, contribuind la limitarea accesului la surse de finantare si descresterea activitatii economice, ceea ce, in final, va rezulta intr-o crestere a pierderilor in sectorul financiar”, se arata in raportul FMI.

ADVERTISEMENT

Politicile monetare au incurajat trendul

Tendinta de supra-indatorare a fost accentuata de anumiti factori internationali, inclusiv de minimul istoric atins de dobanzile de referinta si de programele de relaxare cantitativa initiate in Statele Unite, Japonia si zona euro pentru reluarea cresterii economice.

“Politicile monetare au fost exceptional de incurajatoare in majoritatea economiilor avansate. Firmele din economiile emergente au fost incurajate de oportunitatile ivite in cresterea masiva a gradului de indatorare fata de cota lor de piata, ca urmare a conditiilor neobisnuit de favorabile la nivelul pietei globale”, explica economistii Fondului.

Analistii FMI au observat cu ingrijorare ca nivelul datoriilor a crescut mai ales in randul companiilor din sectoare vulnerabile la o noua criza, cum sunt constructiile sau industria de petrol si gaze.

Iarasi, cei mai mari debitori au preferat sa contracteze credite in valute straine ceea ce inseamna o dubla expunere a acestor companii in cazul unei cresteri a dobanzilor urmata de o depreciere a monedelor nationale din tarile lor.

Avertismentul FMI vine cu putin timp inaintea intalnirii anuale a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale de luna viitoare din Lima-Peru.

Raportul emis acum se concentreaza in special pe efectul pe care l-ar avea o eventuala crestere a dobanzii de referinta in Statele Unite, urmata de haosul care s-ar declansa in pietele emergente.

Citeşte mai mult pe  www.business24.ro

ADVERTISEMENT