News

Avertisment de la Kremlin, pentru Republica Moldova. Noul premier e sfătuit să aibă grijă ce spune despre Transnistria

Rusia amenință din nou Republica Moldova. Declarațiile lui Dorin Recean despre Transnistria au provocat furia Kremlinului.
20.02.2023 | 15:49
Avertisment de la Kremlin pentru Republica Moldova Noul premier e sfatuit sa aiba grija ce spune despre Transnistria
Ultimele declarații ale oficialilor moldoveni au atras atenția Moscovei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, avertizează autoritățile din Republica Moldova să fie prudente în problema soldaților ruși cantonaţi din Transnistria şi apreciază că relaţiile actuale dintre Moscova şi Chişinău sunt foarte tensionate.

Relațiile dintre Rusia și Republica Moldova sunt foarte tensionate

În cadrul unei convorbiri cu jurnaliştii, secretarul de presă al Preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a fost rugat să comenteze cuvintele noului premier al Moldovei, Dorin Recean despre necesitatea demilitarizării Transnistriei şi retragerii de acolo a forţelor ruseşti de menţinere a păcii, considerând în acelaşi timp că Moscova încearcă să influențeze procesele democratice din Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

“Aş dori să le transmit interlocutorilor noştri moldoveni să fie foarte foarte atenţi cu astfel de declaraţii”, a spus Dmitri Peskov. Acesta a subliniat că Rusia rămâne o parte responsabilă în reglementarea conflictului transnistrean şi continuă “să-şi îndeplinească funcţiile relevante” în această direcţie.

Reprezentantul Kremlinului a fost întrebat și despre așteptările Moscovei pentru viitoarea interacțiune cu Chișinăul, după schimbarea guvernului. “Avem deja relații foarte, foarte tensionate cu Republica Moldova. În același timp, conducerea Republicii Moldova se concentrează pe tot ce este anti-rus și, de asemenea, alunecă în isteria anti-rusă”, a mai spus Dmitri Peskov.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, “o astfel de lipsă de constructivism nu prea poate ajuta Moldova şi, desigur, acest lucru dăunează relaţiilor noastre bilaterale”. Pe 16 februarie, în timp ce prezenta în parlament programul guvernării sale, Dorin Recean a amintit de necesitatea unei soluții pașnice a problemei transnistrene. “Trupele ruse trebuie retrase, iar Transnistria trebuie demilitarizată”, a spus premierul moldovean.

Anterior, președintele Maia Sandu a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria. În schimb, Rusia a răspuns că va retrage trupele numai după soluționarea completă a conflictului transnistrean. Acest lucru, potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, nu se va întâmpla însă prea curând.

ADVERTISEMENT

Noile comentarii ale Kremlinului referitoare la Republica Moldova se adaugă unei serii de declaraţii şi ameninţări care vin dinspre Moscova în ultima vreme, mai ales după ce Ucraina şi Republica Moldova au vorbit despre un complot rusesc ce ar fi vizat o lovitură de stat. Pe de altă parte, oficialii ruşi, deranjaţi de orientarea prooccidentală a conducerii Republicii Moldova, avertizează Chişinăul că riscă să împărtăşească soarta Ucrainei, întrucât ar fi „acaparat” de Occident.

Pe 17 februarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că Moscova constată încercări grosolane de a limita folosirea limbii ruse în alte state. Potrivit acesteia, autoritățile Moldovei și ale statelor baltice “continuă o linie dură de asimilare a populației de limbă rusă și marginalizare a limbii ruse”. Ea a subliniat că o astfel de politică lingvistică provoacă îngrijorare profundă în Rusia.

ADVERTISEMENT