News

Cea mai nouă fraudă din România, în numele Ministerului Educației. Hoții profită de drama din Turcia

Profesorii au devenit ţinta infractorilor în ultimele zile. Mai multe cadre didactice spun că au primit telefoane în care pretinşi angajaţi ai Ministerului Educaţiei le cer bani
08.02.2023 | 16:08
Cea mai noua frauda din Romania in numele Ministerului Educatiei Hotii profita de drama din Turcia
Fraudă telefonică în numele Ministerului Educaţiei
ADVERTISEMENT

Tentativele de fraudă prin telefon au ajuns să-i vizeze şi pe profesori. Tot mai multe cadre didactice au sesizat în ultimele zile Ministerul Educaţiei, în legătură cu primirea unor apeluri telefonice prin care diverse persoane le cereau bani în numele ministerului.

Bani ceruţi pentru victimele cutremurelor

În apelurile adresate profesorilor, acestora li se cere să contribuie la un fond de ajutorare a victimelor cutremurelor din Turcia, ministerul delimitându-se de astfel de practici pe care le denunţă ca fiind frauduloase. În acelaşi timp, cei care primesc astfel de solicitări sunt îndemnaţi să se adreseze organelor competente.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere că mai multe cadre didactice și directori ai unităților de învățământ au primit apeluri prin care se solicită sume de bani de la persoane care se recomandă ca fiind angajați ai Ministerului Educației, vă informăm că acestea nu aparțin și nu reprezintă Ministerul Educației.

Recomandăm persoanelor contactate în acest mod să se adreseze instituțiilor competente. Menționăm că toate inițiativele de sprijin pentru comunitățile afectate de cutremurele din Siria și Turcia sunt anunțate prin intermediul canalelor oficiale de comunicare ale instituțiilor publice”, se arată în avertismentul transmis miercuri de Ministerul Educaţiei, tuturor profesorilor.

ADVERTISEMENT

Bilanţul victimelor seismelor care au lovit luni Turcia şi Siria se ridică la peste 11.200 de morţi, iar preşedintele Erdogan anunţă că în cele două zile care s-au scurs au fost salvate de sub dărâmături peste 50.000 de persoane. Cel puţin 6.000 de clădiri s-au prăbușit, iar autoritățile au declarat stare de calamitate în zece provincii, pentru o perioadă de trei luni.

Aflat în zonele afectate de dezastru, Recep Tayyp Erdogan a declarat miercuri că ținta guvernului său este de a reconstrui într-un an regiunea Kahramanmaras, unde s-a simțit cel mai puternic cutremurul. “Nu ne putem lăsa cetățenii pe străzi. Statul nostru folosește toate resursele cu AFAD și municipalități. Vom continua să facem acest lucru”, a spus Erdogan.

ADVERTISEMENT

Erdogan a recunoscut deficienţe la începutul mobilizării după cutremur şi a promis că nimeni nu va fi lăsat în stradă. Echipe de căutare din peste 24 de ţări s-au alăturat câtorva zeci de mii de salvatori turci, însă din cauza amplorii dezastrului, numeroşi sinistraţi aşteaptă în continuare ajutoare.

Asociaţia pentru Prevenirea şi Combaterea Fraudelor avertizează că în astfel de situaţii precum cea înfăţişată de Ministerul Educaţiei nu trebuie să faci sub nicio formă plăţi bancare către beneficiari pe care îi cunoşti doar prin telefon şi să nu comunici informatii personale confidenţiale, precum CNP, serie si numar de buletin, conturi bancare, parole personale, coduri de reincarcare pentru cartelele preplatite.

ADVERTISEMENT

De asemenea, anunţă imediat autorităţile atunci când eşti contactat de astfel de persoane şi nu încerca să faci investigaţii pe cont propriu, se mai arată în avertismentul Asociaţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Fraudelor.

ADVERTISEMENT