News

Avertisment de la ONU legat de încălzirea globală: „Trecem la o situație catastrofală”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că încălzirea globală este pe cale să fie scăpată de sub control.
08.07.2023 | 17:32
Avertisment de la ONU legat de incalzirea globala Trecem la o situatie catastrofala
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O analiză care urmează să fie validată arată că omenirea a trecut prin cea mai caldă săptămână de când au început măsurătorile meteorologice la scară globală. Bazându-se pe aceste rezultate, secretarul general al ONU a afirmat că planeta se află în pragul unei catastrofe climatice, transmite Antena 3.

Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, se arată în mesajul transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

Acesta a făcut declarația după ce măsurătorile realizate de către Universitatea din Maine arată că, de joia trecută până miercuri, temperatura medie din lume a fost cu 0,04°C mai mare decât oricare altă săptămână din cei 44 de ani de când se ține evidența.

Este vorba de o temperatură maximă record, de 17,8ºC. Măsurătorile realizate de către Universitatea din Maine urmează să fie confirmate de către Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a Statelor Unite. Statisticile NOAA sunt considerate „standardul de aur” în datele climatice, însă deocamdată NOAA nu a confirmat datele.

ADVERTISEMENT

Recunoaștem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice și, în combinație cu fenomenul El Nino și condițiile de vară, observăm temperaturi record la suprafață în multe locații de pe tot Globul”, afirmă oficialii NOAA. Efectele încălzirii globale sunt amplificate în această perioadă de către fenomenul El Nino, care produce valuri de căldură în emisfera nordică a planetei

Avem de-a face pe lângă creșterea continuă a temperaturilor datorită creșterii concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă prin activitatea umană, cu efectele fazei calde a ciclului El Nino. În perioada aceasta au fost temperaturi neobișnuit de calde și în zona Antarcticii, valuri de căldură în sudul Statelor Unite, în China, nordul Africii. Deci lucrurile cumva și-au adunat efectele.

ADVERTISEMENT

Mă îngrijorează înmulțirea acestor recorduri. Nu vorbim de un record individual, vorbim de multe recorduri și vorbim de multe episoade cu vreme severă. Toate aceste lucruri ne atrag atenția că trebuie pe de o parte, să ne adaptăm la schimbarea climei, dar trebuie să și încetinim ritmul schimbării climei prin reducerea emisiilor la nivel global”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

Fenomenul meteorologic El Nino, care se repetă la fiecare doi până la șapte ani, implică o creștere a temperaturii suprafeței apei în estul Pacificului și are loc în mod ciclic. Este asociat, în general, cu o creștere a temperaturilor globale și provoacă dezastre climatice, în special valuri de secetă și precipitații peste normal. Unele regiuni au declarat un episod El Nino în 2018-2019, dar WMO nu a validat apariția acestuia, deoarece nu au fost îndeplinite toate condițiile.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii iunie, Administrația Națională de observare Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA și Organizația Meteorologică Mondială (WMO) au oficializat luni, „începutul episodului El Nino”, estimând că există o probabilitate de 90% ca acesta să continue în a doua jumătate a anului.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile...
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux