ADVERTISEMENT
Hotnews

AVERTISMENT de la Protecţia Consumatorului! Mezeluri de evitat!

Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenţiei Europene a Mediului (AEM), a atras atenţia, la evaluarea cincinală a mediului european, că utilizarea tot mai răspândită a substanţelor...
Autor: Mirela Apostol | 10.05.2015 | 20:00
AVERTISMENT de la Protecţia Consumatorului! Mezeluri de evitat!

Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenţiei Europene a Mediului (AEM), a atras atenţia, la evaluarea cincinală a mediului european, că utilizarea tot mai răspândită a substanţelor chimice, în special în produsele de consum, a fost asociată cu sporirea bolilor şi a tulburărilor endocrine observate la om. Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România, Costel Stanciu, susţine că avertizarea AEM a avut în vedere alimentele superchimizate care ne afectează grav sănătatea.

ADVERTISEMENT

“Alimentaţia este plină de chimicale şi creează dezechilibre la nivel de tract digestiv, omoară bacteriile bune, altele suferă mutaţii. Singura apărare pe care o putem avea este să încercăm să evităm alimentele superprocesate, încărcate de aditivi, care, de fapt, sunt nişte chimicale. Ingrediente de origine organică nu mai există, s-au creat substituenţi pentru aproape toate ingredientele de natură organică. Cei mai nocivi aditivi alimentari sunt cei care conferă strălucire alimentului, şi mă refer la nitraţii şi nitriţii care dau acea culoare vie alimentului, creează impresia falsă de prospeţime, dar şi la potenţiatorii de aromă şi de gust care dau un gust artificial, puternic, îl accentuează şi, în felul acesta, excită anumite simţuri şi creează şi dependenţă. Mai sunt şi coloranţii care dau acele culori asociate cu unele culori din natură şi iar se creează percepţii false. Dacă un salam, de exemplu, străluceşte în interior, dacă este prea roşu, este clar că este chimizat. Culoarea aceea roşie la carne există, dar se menţine doar câteva ore, după care se stinge”, a declarat Costel Stanciu pentru ziarulring.ro.

Preşedintele APC ne spune că, în acest moment, marii procesatori de alimente fac presiuni uriaşe pentru ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să nu adopte regulamente care le-ar reduce profiturile. “Alimentele, în prezent, sunt încărcate de grăsimi, de zahăr şi de sare. La nivelul Organizaţiei Mondiale a Consumatorilor există o preocupare de a convinge Organizaţia Mondială a Sănătăţii să elaboreze nişte principii, care să fie adoptate de toate instituţiile statelor în privinţa hranei, adică să nu mai fie excesiv încărcate cu grăsimi, zahăr şi sare, care sunt responsabile de majoritatea bolilor cronice, cum este şi cancerul. Aici se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte, iar marii procesatori alimentari de la nivel mondial fac presiuni ca recomandările de reducere a utilizării grăsimilor, a îndulcitorilor şi a sării să nu fie adoptate”, a afirmat Costel Stanciu, preşedintele APC.
Sursa: RTV.NET

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!