News

Avertisment de la vârful NATO. Jens Stoltenberg: ”Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile”

În ciuda faptului că Rusia și-a retras o parte dintre trupele masate în Ucraina, șeful NATO, Jens Stoltenberg, e convins că acest conflict se va prelungi și ”ar putea dura ani de zile”.
06.04.2022 | 18:57
Avertisment de la varful NATO Jens Stoltenberg Razboiul din Ucraina ar putea dura ani de zile
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, e convins: ”Putin vrea să cucerească toată Ucraina. Război ar putea dura ani”. Sursa foto: EPA/Stephanie Lecocq
ADVERTISEMENT

Rusia și-a retras mare parte dintre trupele cu care a atacat zonele de nord ale Ucrainei, implicit capitala Kiev. NATO nu crede însă că Putin va renunța la dorința sa de a cuceri țara vecină.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, e convins: ”Putin vrea să cucerească toată Ucraina. Războiul ar putea dura ani”

Într-o conferință de presă susținută miercuri, 6 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că în acest moment ”nu există niciun semn” că președintele Vladimir Putin și-ar fi schimbat ambiția de a cuceri întreaga Ucraină, în ciuda faptului că în acest moment Rusia își concentrează atenția asupra estului țării.

ADVERTISEMENT

Într-un dialog cu reporterii acreditați la Bruxelles, Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea dura chiar ani de zile.

”Nu am văzut niciun semn că președintele Putin și-a schimbat ambiția de a controla întreaga Ucraină și, de asemenea, de a rescrie ordinea internațională, așa că trebuie să fim pregătiți pentru un termen lung.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fim realiști și să ne dăm seama că acest lucru poate dura mult timp, multe luni sau chiar ani”, a avertizat șeful Alianței Nord-Atlantice, notează Business Insider.

Jens Stoltenberg a reafirmat ideea lansată în urmă cu câteva zile și a spus că Vladimir Putin pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei pentru a prelua controlul asupra întregii regiuni Donbas şi a realiza legătură pe cale terestră u Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

ADVERTISEMENT

Șeful Statului Major al SUA, poziție similară cu cea a NATO: ”Războiul din Ucraina va dura ani”

Cel mai înalt oficial militar din SUA, Șeful Statului Major, generalul Mark Milley, a declarat marți că se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze ani.

”Cred că acest conflict va fi unul prelungit și se va măsura în ani. Nu știu dacă putem vorbi de un deceniu, dar ani vor fi cu siguranță”, a spus acesta în fața Congresului american, notează CBS News.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Milley, pe lângă Ucraina, și NATO, SUA și toți aliații vor juca un rol important în acest conflict din estul Europei.

”Vorbim de un conflict foarte extins pe care Rusia l-a inițiat și cred că NATO, Statele Unite ale Americii, Ucraina și toți aliații și partenerii care susțin Ucraina vor fi implicați în anii viitori”, a mai spus Milley.

ADVERTISEMENT